1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Maden mühendisleri de uyarmıştı
Maden mühendisleri de uyarmıştı

Maden mühendisleri de uyarmıştı

Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, “Girne’de dün ölümlü iş kazası yaşanan inşaatla ilgili daha önce düzenlenen jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda böyle bir riskin varlığından söz edildiğini, ancak bu raporun yetkili ma

A+A-

Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, “Girne’de dün ölümlü iş kazası yaşanan inşaatla ilgili daha önce düzenlenen jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda böyle bir riskin varlığından söz edildiğini, ancak bu raporun yetkili makamlarca dikkate alınmadığını” belirtti.

Karaman, dün yaşanan ölümlü iş kazasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Oda’nın daha önce iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda defalarca açıklamalar yaptığı ve yetkili makamları uyardığı belirtildi.

“Kazanın yaşandığı inşaatla ilgili oda üyesi bir jeoloji mühendisi arkadaşımız, hazırlamış olduğu Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’nda böyle riskin varlığından söz etmiş ve alınması gereken önlemlerle ilgili de uyarılarda bulunmuştur” denilen açıklamada, bu raporun hiçbir şekilde dikkate alınmadığı savunuldu.

TALEPLER

“Yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğu” ifadesi kullanılan açıklamada bir bu tip olayların önüne geçilmesi için şu taleplerde bulunuldu:

“Yaşanan bu acı olay bizlere bir kez daha farklı meslek disiplinlerinin uyum içerisinde çalışmasının önemini göstermektedir. Bu bakımdan uzun yıllardan beridir sürüncemede bırakılan odamızın Mesleki Hizmet ve Denetim Tüzüğü’nün hükümet tarafından yürürlüğe konması, yer bilimlerini ilgilendiren alanlarda yaşanması muhtemel kazaların önlenmesi bakımından kritik bir öneme sahiptir.

Ülkemizde zemin etüt çalışmaları halen gereksiz bir harcama ve buna bağlı bir prosedürün yerine getirilmesi olarak görülmektedir. Oysa yaşanan olay bilimsel temellere dayanan çalışmalarla bu tip acı sonuçların önüne geçilebileceğini açıkça göstermektedir.

2008 yılında yürürlüğe giren 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası etkin bir şekilde uygulanmamaktadır. Bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve ilgili dairelerde yaşanan personel eksikliğini süratle gidermesi gerekmektedir.

Kazanın yaşandığı yer olan Girne Bölgesi’nde sayıları süratle artmakta olan yüksek katlı binalarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kaza ölümle sonuçlandığı için kamuoyunun gündemine girmiştir ama ölümle sonuçlanmayan başka kazaların da meydana geldiğini biliyoruz. Dolayısıyla yetkili makamların söz konusu inşaatlarla ilgili daha titiz bir çalışma yürütmesi ve oda üyelerimizi de bu süreçlere dâhil etmesi gerekmektedir.”(tak)

Bu haber toplam 1469 defa okunmuştur