1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lapta'da ‘borç’ tartışması
Laptada ‘borç’ tartışması

Lapta'da ‘borç’ tartışması

Lapta ve bölgesinde bulunan 4 su kuyusunun elektrikleri borcundan dolayı kesilince bölge halkı susuz kaldı. Lapta Belediyesi, elektrik borcunun Su İşleri Dairesi'nin sorumluluğunda olduğunu belirtirken, Su İşleri Dairesi de “belediyelere ait” dedi. Çevre

A+A-

Lapta Belediyesi ve Su işleri dairesi arasındaki ‘borç’ tartışması vatandaşı bir hafta mağdur etti

 

Didem MENTEŞ

Lapta ve bölgesinde bir süredir yaşanan su sıkıntısı geçici olarak giderildi. Bölgede bulunan 4 su kuyusunun elektrik borcu nedeniyle kesintiye uğraması bölge halkını mağdur etmişti. Elektrik Kurumuna yaklaşık 6 milyon TL borç birikmesi Lapta Belediyesi ve Su İşleri Dairesi arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Lapta Belediyesi, elektrik borcunun Su İşleri Dairesi'nin sorumluluğunda olduğunu belirtirken, Su İşleri Dairesi' de elektrik borcunun belediyelere ait olduğunu aktarmıştı.

Konunun Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na aktarılması sonucu bir haftadır süren su sorunu geçici bir süreliğine aşılarak, önceki gün iitbariyle bölgeye su verilmeye başlandı.

Başkan kabul etmiyor

Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy, Su Dairesi’nin Elektrik Kurumu’na olan borçlarını ödemediğini bu nedenle kurumun da kuyuların elektriğini kestiğini belirterek, konuyu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına aktardıklarını belirtti.Geçici bir süreliğine sorunun giderildiğini belirten Namsoy, önceki gün itibariyle halka su verilmeye başlandığını, 22 Eylül Pazartesi günü de konuyla ilgili toplantı yapılacağını aktardı.
Lapta Belediyesi CTP-BG Meclis Üyesi Emre Efendi ise 2008 yılında köylerin belediyelere bağlanmasıyla birlikte su kuyularının sorumluluğunun fiilen Lapta Belediyesi’ne geçtiğini belirterek, Namsoy’un bu sorumluluğu üstlenmeyerek bugüne kadar borcu ödemediğini savundu.

Su İşleri Dairesi ‘tüzüğe’ vurgu yaptı

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ise konuyla ilgili verdiği bir demecinde su kuyularının elektrik borcunun belediyelere ait olduğunu söyledi. Su İşleri Dairesi’de konuyla ilgili geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklamasında, 2008 yılında dönemin Bakanlar Kurulu’nun, “İçme ve Kullanma Suları Ücreti Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü”nü 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu ve söz konusu Tüzük uyarınca; kullanım hakkı sözleşmesi ile Belediyelere devredilmiş kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimlerden 0.10 TL/ m3 ücret talep ederken, kullanım hakkı sözleşme ile devredilemeyen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimlerden ise 0.25 TL/ m3 ücret talep edildiğini hatırlattı.


--------------------------------------------------------------------------

Namsoy: “Ortada bir sözleşme yok”

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, elektrik borçlarının ödenmesi yönünde bugüne kadar Su İşleri Dairesi ile herhangi bir sözleşme yapılamadığını belirtti. “Ortada bir anlaşma yok eğer ortada böyle bir sözleşme varsaydı biz bugüne kadar sorumluluğumuzu yerine getirirdik” diyen Namsoy, suyu satmakta olan dairenin her ay ödendiğini de belirtti. Yaklaşık 6 milyon TL borçtan bahsedildiğini ancak bu parayı halkın sırtına yükleyemeyeceğini aktaran Namsoy, elektrik borcunun sorumluluğunun Su İşleri Dairesi’nde olduğunu söyledi. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ve müdürlerle toplantılar yaptıklarını söyleyen Namsoy, “Su İşleri Dairesi Müdürü haklı olduğumuzu söylüyor ama bakan tarafından bu şekilde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Pazartesi toplantı var ona göre tavrımızı koyacağız” dedi. 


Su İşleri Dairesi: “ Sözleşmeye göre sorumluluk belediyededir”

Su İşleri Dairesi, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un “Su Dairesi’nin Elektrik Kurumu’na olan borçlarını ödemediğini, kurumun da kuyuların elektriğini kestiği, bu nedenle, Lapta Belediyesi olarak bölgede bulunan su kuyularından ellerini çektiklerine dair” basın açıklamalarına ve gazete ilanlarına, yazılı açıklamayla yanıt vermişti. Açıklamada 2008 yılında dönemin Bakanlar Kurulu’nun, “İçme ve Kullanma Suları Ücreti Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü”nü 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu ve söz konusu Tüzük uyarınca; kullanım hakkı sözleşmesi ile Belediyelere devredilmiş kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimlerden 0.10 TL/ m3 ücret talep ederken, kullanım hakkı sözleşme ile devredilemeyen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimlerden ise 0.25 TL/ m3 ücret talep edildiği hatırlatıldı. “Tüzüğe göre, kullanım hakkı devredilmiş kuyular için yerel yönetimlerin katkı paylarından 0.10 TL kesilmekteyken, devredilmeyen kaynaklar için ise katkı paylarından 0.25 TL kesilmektedir” denilen açıklamada, söz konusu tüzüğün, hiçbir değişiklik yapılmadan günümüze kadar yürürlükte kaldığı ve tüm belediyelerin katkı paylarından kuyu kullanım hakları doğrultusunda kesintiler yapıldığı aktarıldı. Açıklama şöyle devam etti: “Dairemiz, halkımızı mağdur etmemek adına, kullanım hakkı devredilmeyen su kuyularının 2008 yılından beridir ödenmeyen elektrik borçlarının kapatılması ile ilgili çalışmaya başlamış ve söz konusu kuyuların elektrik borçları, Kıbrıs Türk elektrik Kurumu ile istişare edilerek, taksitlendirme yolu ile ödenmiştir. Lapta Belediyesi bölgesinde bulunan kuyular, sözleşme ile Lapta Belediyesi’ne devredilmiş olup, söz konusu kuyuların elektrik borcunun ödenmesi ile ilgili sorumluluk Belediye’nin uhdesindedir. Söz konusu kuyularda dahil olmak üzere sözleşme ile devredilen kaynakların elektrik borçlarının ödenmesi ile ilgili ne Bakanlığımızın, ne de Bakanlığımıza bağlı Su Dairesi’nin sorumluluğu vardır.”


-------------------------------------------------------------------------------

Belediye meclis üyesi Efendi: “2008 yılından beri borç ödenmiyor”

Lapta Belediyesi CTP-BG Meclis Üyesi Emre Efendi, Lapta Belediyesi’nin ciddi miktarda elektrik borcunun bulunduğunu belirterek, bu borcun 4 milyon TL’ye yakın olduğunu savundu. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un bu su kuyularının devrini almadığını ve faturaların bölge muhtarlıklarına ve başka yerlere gittiğini iddia ettiğini söyleyen Emre Efendi, 2008 yılında köylerin belediyelere bağlanmasıyla birlikte su kuyularının sorumluluğunun fiilen Lapta Belediyesi’ne geçtiğini hatırlattı. “2008’den sonra belediye için tüm araç gereçler alındı ancak su faturaların yükümlülüğü kabul edilmiyor” diyen Efendi, Namsoy’un Su Dairesi ve Kıb-Tek yetkilileri ile görüştüğünü ve ödeme girişiminde bulunacağını söylemesine rağmen ödeme yapma niyetinde olmadığını iddia etti. Fuat Namsoy’un topu Su Dairesi’ne attığını söyleyen Emre Efendi, Belediyeler Yasası’nın 16. Maddesine göre sağlık ve sosyal yardımla ilgili yapılması gerekenlerin vurgulandığını belirtti.

Emre Efendi, “Fuat Namsoy iyi niyetli olsaydI, 2008 yılından sonra olan borçları öder, 2008’den önceki borçlara devlete ait der ödemezdi. Ancak Fuat Bey 2008 yılından bugüne kadar olan belediyeye ait borçları ödemedi” dedi.  Belediye Meclis üyeleri olarak son toplantıda elektrik kurumu ve borçlarla ilgili Fuat Namsoy’a yazılı olarak soru yönettiklerini belirten Emre Efendi, Namsoy’un “Aralık 2013 tarihi itibariyle Telefon Dairesi’nin belediyemize olan borcu 169 bin 432, 73 TL. Aralık 2013 tarihi itibariyle Kıb-Tek’in belediyemize olan borcu;  1 milyon 280 bin 795,92 TL’dir. Belediyemizin elektrik kurumuna herhangi bir borcu yoktur” cevabını verdiğini söyledi. Efendi, “madem borcumuz yoktur neden kesti” diye sordu. Lapta’da buluan su kuyusunun fiilen kontrolü belediyede olduğunu belirterek, borcundan dolayı su kuyularının elektriğinin kesildiğini aynı sorunun Çamlıbel ve Akdeniz köyünde de yalandığını söyledi.


---------------------------------------------------------------------


Bakan Bakırcı: “Elektrik akımının borcu belediyelere ait”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ise konuyla ilgili verdiği bir demecinde su kuyularının elektrik borcunun belediyelere ait olduğunu söyledi. Bakırcı şunları aktardı: “Elektrik borcunun neden ödenmediğini Belediye'ye soracaksınız. Sıkıntıyı biliyoruz. Elektrik Kurumu ile konuştuk. Halkın mağdur olmaması için elektriğin bağlanmasını istedik. Bugün (dün) bölgeye elektrik veriliyor ve su verilmeye başlanacak. Bu sorunun tekrarlanmaması için Belediye Başkanı ile Pazartesi günü toplantı yapacağız. Ve mevcut sorun görüşülecek. Bugüne kadar belediyeler su kuyularının borcunu hiç ödemediği için bu sorun gündeme gelmedi. Şimdi Elektrik Kurumu bu konuda katı tutum sergileyince, belediyeler de 'kuyular devlete aittir' diyor. Mahsuplaşmaya da gidilmiyor borç da ödenmiyor. Dolayısıyla sorun Pazartesi günü görüşülecek."

Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur