1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kömür ocakları yine yanıyor
Kömür ocakları yine yanıyor

Kömür ocakları yine yanıyor

Toplum sağlığı ve çevreye verdiği zararla kamuoyu gündeminden düşmeyen gaminiler (kömür ocakları) yanmaya devam ediyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Toplum sağlığı ve çevreye verdiği zararla kamuoyu gündeminden düşmeyen gaminiler  (kömür ocakları), yanmaya devam ediyor.

Bölge halkı, ‘sağlığımızdan olduk, nefes alamıyoruz’ diye şikayet ederken, gamini sahipleri ise ‘işletmelerin kansere neden olduğu’ söylemlerini kabul etmiyor.

Gamini sahipleri ayrıca köy ve şehirlerden uzak bir bölgeye taşınma noktasında da hemfikir olduklarını belirterek, bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan YENİDÜZEN’e bilgi veren Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu ise gaminilerin Kalkanlı’dan Kılıçarslan’a giden bölge üzerindeki askeri atış alanı yakınlarına taşınmasının planlandığını açıkladı.

Orakçıoğlu, 1 yılın ardından da tüm gamini işletmelerinde ‘dumansız sisteme’ geçileceğini belirtti.

 

Hamdi: “Son 10 yılda 36 kişi kanser nedeniyle yaşamını kaybetti”

Yayla Sağlık Araştırma ve Geliştirme Derneği, ‘gaminilerin kapatılması’ talebini yineledi, yaşanılan sağlık sorunlarına dikkat çekerek, basın açıklaması yaptı.

Dünkü basın açıklamasına bölge muhtarları ve vatandaşlar da destek verdi.

Sağlık Araştırma ve Geliştirme Derneği Asbaşkanı Mahmut Hamdi, gaminilerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyerek, tümünün bölgeden kapatılarak, kapatılmasını istedi.

Hamdi, uzun süre geçmesine rağmen bu konuda yeterli adımın atılmadığını ifade ederek, bölgede son 10 yılda 36 kişinin kanser nedeniyle yaşamını kaybettiğini belirtti.

 

BÖLGE HALKI DA, GAMİNİ İŞLETMECİLERİ DE DERTLİ… Bölge halkı, ‘sağlığımızdan olduk, nefes alamıyoruz’ diye şikayet ederken, gamini sahipleri ise ‘işletmelerin kansere neden olduğu’ söylemlerini kabul etmiyor.

 

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

vat-001.jpg

Fırat Şerifoğlu: “Sağlığımızdan oldu, köydeki herkes astım oldu”

“Konu sürekli erteleniyor. Gelen, giden hükümet bir şey yapmıyor. Sağlığımızdan olduk, köydeki herkes astım oldu… Bir çözüm bulunması gerekiyor. Gaminilerin çıkardığı dumandan zehirleniyoruz.”

Hasan Yolun:Eşim asım hastası… Geceleri uyuyamıyoruz”

“ Gaminilerin bir an önce kapatılması gerekiyor. Eşim asım hastası… Geceleri uyuyamıyoruz. Sağlığımızdan olduk, bir çözüm bulunsun…”

Hasan Çoban:Zehir soluyoruz”

“ Gece saat 8.00 olduğunda, pis koku yayılıyor. Gami yakıyorlar, çöp döküyorlar. Güzelyurt ve bölge köyleri terkedilmiş. Zehir soluyoruz. Herkes aynı dertte… Gaminiciler de halk da, biz de aynı havayı soluyoruz. 60 yaşındayım, 61’i bulamayacağım. Temiz hava solumak istiyoruz. Bu konu yarın değil, bugün çözülmeli.”

Güzelyurt Muhtarlar Birliği Başkanı, Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç:Köyler duman altında, boğuluyoruz”

“Hükümet bu konuda adım atmıyor. Yıkım kararı çıktı, uygulanmadı. Erken seçim olayı bu işi bitirdi. Köyler duman altında, boğuluyoruz. Köy kanser hastası… Özellikle Yayla halkı ciddi şekilde etkileniyor. Herkes şikayetçi…”

Yuvacık Muhtarı Emirzade Terzioğlu:Evde gaz maskesi ile oturuyor, nefes alamıyoruz”

“Gaminiler, bölge halkı için çok büyük bir sıkıntı. Evde gaz maskesi ile oturuyor, nefes alamıyoruz. Ne yazda ne kışta pencere açamıyoruz. Bu işe çözüm bulunması gerekiyor. Meclis, bir an önce konuya çözüm bulmaları gerekiyor. Sağlık açısından da ciddi sıkıntı yaşanıyor.”

Gültekin Solman: “Eşim ve kızım kanser hastası. Sorunumuz oldukça büyük…”

“Eşim ve kızım kanser hastası… Eşim için 10 yıldır güneye gidip geliyoruz. Kızım da 3-4 kez ameliyat oldu. Sorunumuz oldukça büyük. Geçtiğimiz hükümet döneminde karar Bakanlar Kurulu’ndan geçmişti. Ama uygulanamadı. Bu konuda sorumluluk oluşmadı.”

 


 

GAMİNİ SAHİPLERİ NE DEDİ?

g-007.jpg

Önder Zaim: “ ‘Gaminiler nedeniyle insanlar ölür, kanser olur’ düşüncesi doğru değil”

“Kömür ocakları sahibi olarak, medeni ülkelerde olduğu gibi kimseyi rahatsız etmeden bir yere taşınmak istiyoruz. Köy ve şehirlerden uzak bir bölgeye gidebiliriz. Orman memurunun kontrol ve denetiminde aynı sisteme devam etmek istiyoruz. Vatandaş, gaminilerden rahatsız olabilir. Şu anda izinsiz, kayıtsız kömür ocakları mevcuttur. Ancak ben, ‘gaminiler nedeniyle insanlar ölür, kanser olur’ düşüncesine katılmıyorum. Bu konuşma, doğru değildir. 20 yıllık personelim, her 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçiyor. Tahlilleri yapılıyor… Sağlığı açısından hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Yeni sistem kömür ocakları için kredi istedik.

Gaminilerin, Bakanlar Kurulu’nun da onayladığı Akdeniz köyüne taşınmasının uygun olacağını düşünüyorum. Ancak yetkililerin Yılmazköy’e taşınmamızı istediğini duyduk. Her kaymakam değiştiğinde, mağdur oluyoruz, zarara uğruyoruz. Bilinçli şekilde hareket edilmesine ihtiyacımız var. Bugün, bizler sayesinde ithalat yapılmadan iç piyasadaki tüm ihtiyaçları karşılıyoruz. 1 milyar 800 bin TL’lik ithalatı önlüyoruz.”

Salih Kuşçu: “Yeni yer gösterilmeli, sayı düşürülmeli”

“Hükümet bize yeni göstersin, sayıyı da düşürsün, sorun çözülecek. Bölgede 6 gamini sahibi var. Gaminilerin tümünün toplu bir yere taşınması gerekiyor. Vatandaş tepkisinde haklı ama ortak yol bulunması gerekiyor. Biz işimizden, onlar da sağlığından olmasın… Akdeniz’de askeri atış alanı sağ tarafındaki bölge oldukça uygundur. Önü orman, arkası denizdir. Bence, tüm gaminiler bu bölgeye taşınabilir.”

Serkan Yalın: Bilinçli şekilde hareket edilmeli, çözüm odaklı adımlar atılmalıdır.”

“Gaminilerin, Akdeniz bölgesine taşınması gerektiğini düşünüyorum. Herkes kendine göre haklı. Ama insanların kansere yakalanmasına neden olduğumuzu düşünmüyorum. Bu konuda bilinçli şekilde hareket edilmeli, çözüm odaklı adımlar atılmalıdır.”

 

KAYMAKAM ORAKÇIOĞLU: “Gaminiler taşınacak, 1 yılın ardından dumansız sisteme geçilecek”…YENİDÜZEN’e konuşan Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu gaminilerin Kalkanlı’dan Kılıçarslan’a giden bölge üzerindeki askeri atış alanı yakınlarına taşınmasının planlandığını açıkladı. Orakçıoğlu, 1 yılın ardından da tüm gamini işletmelerinde ‘dumansız sisteme’ geçileceğini belirtti.

 

Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu:

“Gaminileri, Kalkanlı’dan Kılıçarslan’a giden bölgedeki askeri alan yakınlarına taşımayı düşünüyoruz”

Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, gaminilerin Kalkanlı’dan Kılıçarslan’a giden bölge üzerindeki askeri atış alanı yakınlarına taşınmasının planlandığını açıkladı.

Orakçıoğlu, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı’na yazı yazıldığını, konunun Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini dile getirdi.

Bölgede şu anda 6 gamini işletmesi bulunduğunu ifade eden Orakçıoğlu, “Bu gaminilerin bazılarının 2, bazılarının da 10 tane yaktığı gami var.” dedi.

Orakçıoğlu, yeni düzenleme ile her işletmeye ‘yakacak’ şekilde 2 gamini izni verileceğini, bu gaminilerin 2 adet de yedeklerinin olacağını söyledi. 

1 yılın ardından tüm gamini işletmelerinde ‘dumansız sisteme’ geçilmesinin planlandığını da aktaran Orakçıoğlu, “Bu sistem için maddi kaynağa destek var. Bazı bankalardan, kredi olanaklarını görüşüyoruz” dedi.

Orakçıoğlu, tüm gamini işletmelerinin Orman Dairesi tarafından izinlendirileceğini de ifade etti.

Gamini işletmelerinin taşınacağı bölgede herhangi alt yapı sıkıntısı bulunmadığını da söyleyen Orakçıoğlu, yalnızca parselasyon işlemi yapılacağını, kullanım belgesi verileceğini ifade etti.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181129090518.jpg

Bu haber toplam 3238 defa okunmuştur
Etiketler :