1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kaçak elektriğin faturası; 43 bin 627 TL
Kaçak elektriğin faturası;  43 bin 627 TL

Kaçak elektriğin faturası; 43 bin 627 TL

KIB-TEK, Sunat Atun’dan ofis sayacından ‘KAÇAK’ elektrik verilen 2 konuta yasal sayaç bağlanması için kurumun koşullarını yerine getirmesini ve tek sayaç üzerindeki kilowatt saatten hesaplanan 43 bin 627 TL’yi ödemesini talep etti…

A+A-


KIB-TEK Sunat Atun’dan ofis sayacından ‘KAÇAK’ elektrik verilen 2 konuta ‘YASAL SAYAÇ’ bağlanmasını ve hesaplanan tutarı ödenmesini talep etti…

 

Meltem SONAY

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), UBP Genel Sekreteri, Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun’un Mağusa’daki iş merkezinde ‘KAÇAK ELEKTRİK’ kullanıldığını tespit etti, faturayı kesti.

KIB-TEK, Sunat Atun’dan ofis sayacından elektrik verilen 2 konuta yasal sayaç bağlanması için kurumun koşullarını yerine getirmesini ve tek sayaç üzerindeki kilowatt saatten hesaplanan 43 bin 627 TL’yi talep etti…

15 gün içerisinde talep edilen ücretin ödememesi ve konutlara yasal sayaç bağlanmaması durumunda, elektrik kesilecek, konu yargıya taşınacak.

“Yetkisiz ve kontrolsüz elektrik alınarak 2 daireye elektrik verildi”

Sunat Atun’a ait Mağusa’daki ‘Su Atun İş Merkezi’nde, Atun’un büyük ortağı olduğu A&S ATUN LTD. ofisine ait elektrik sayacından, ‘KAÇAK’ yolla, yine kendisine ait kirada bulunan iki konuta elektrik verildiği ortaya çıkmıştı.

KIB-TEK Mağusa Bölge Amirliği Ekipleri, binaya 19 Şubat 2007 tarihinde elektrik bağlandığını, 31 Mart 2015 tarihinde de kurum ekiplerinin yerinde yaptığı kontrolde, tek sayaç üzerinden ‘yetkisiz ve kontrolsüz elektrik alınarak 2 daireye elektrik verildiği tespitini’ raporladı.

“Tek sayaç üzerinden yasal olmayan bir biçimde…”

KIB-TEK Mağusa Bölge Amirliği raporunda, kurumun kontrolü dışında verilen elektriğin ‘can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğini’ de not ederken, ‘tek sayaç üzerinden yasal olmayan bir biçimde 2 dairenin beslenmesinden dolayı, sayacın tarifesinin ‘geçici tarife’ye dönüştürüldüğünü de kaydetti.

43 bin 627 TL ödenecek, yasal sayaç bağlanacak

KIB-TEK Mağusa Bölge Amirliği, sayaç üzerindeki kilowatlarda, ‘Geçici tarife’ üzerinden yaptığı hesaplama sonucu 40 bin 471 kWs için Sunat Atun’dan 43 bin 627 TL talep etti.

Atun’un ayrıca iki konuta ‘yasal elektrik bağlanması’ için kurum koşullarını yerine getirilmesi istendi.

15 gün süre…

Kurum prosedüre göre Sunat Atun’a taleplerin yerine getirilmesi için 15 gün süre tanıdı.

15 gün içerisinde talep edilen ücretin ödememesi ve konutlara yasal sayaç bağlanmaması durumunda, elektrik kesilecek, konu yargıya taşınacak.

-----------------------------------------------------------------------

Atun “Kuduran birkaç çapulcu ve kendini bilmezin iftirası” demişti

Sunat Atun, basına konuyla ilgili yaptığı açıklama "Bu sürü psikolojisi ile hareket eden kendini bilmezler tarafından yapılan bir saldırıdır. Bunlar, kuduran birkaç çapulcu ve kendini bilmezin iftirasıdır" ifadelerini kullandı.

---------------------------------------------------------------------------

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim: “Milletvekili olması ayrıcalık kazandırmaz, herkese uygulanan uygulanacak”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Mağusa Bölge Amirliği’nin gerekli saptamayı yapıp raporlayacağını, ondan sonra da prosedür gereğinin yerine getirileceğini ifade etti.

Akim, “Bu gibi kaçaklar hemen her gün karşılaştığımız olaylar. Ne ilk, ne de son. Burada durumu özel kılan, Sayın Atun’un bir milletvekili, eski Enerji Bakanı ve bir siyasi partinin genel sekreteri olması. Ancak tüm yurttaşlara bu gibi durumlarda uygulanan prosedür neyse, Sunat Atun için de o uygulanacak” şeklinde konuştu.

“Talep edilen alacak tahsil edilemezse, yargı sürecine gidilir”

İlgili birimin durumu raporlayıp kurumun alacağını talep edeceğini, ardından kurumun alacağının talep edilememesi durumunda yargı sürecine gidilebileceğini de kaydeden Akim, “Milletvekili olması ayrıcalık kazandırmaz” dedi.

Bu gibi durumlarda, durumun saptandıktan sonra, 24 ay üzerinden en yüksek tarife olan ‘Geçici Akım’a bağlandığını, tüketildiği saptanan miktarın da en yüksek tarifeden şarj edildiğini ifade eden Akim, kurumun, tesis masrafları ile ödenmeyen maktu ücretin de hesaplanarak ödenmesinin talep edildiğini belirtti.

-------------------------------------------------------------------

EL-SEN: “Özür dilemesi gerekirken saldırıyor”

Öte yandan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), UBP Milletvekili, Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun’un ana hissedarı olduğu A&S Atun Ltd, binasında iki daireye kaçak elektrik verildiğini, Atun’nun konu için “sürü psikolojisiyle hareket eden kendini bilmezler tarafından yapılan bir saldırıdır’’ ifadeleri için, Atun’u eleştirip protesto etti.

“Özür dilemesi gererken yerde saldırıyor”

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer yaptığı yazılı açıklamada, “Atun özür dilemesi gereken yerde görevini yapan Kıb-Tek çalışanı üyelerimize saldırıyı seçmiştir. Sn. Atun kendilerinin bilinen şahıslar olduğunu da hatırlatıyor. Bizim de bazı hatırlatmalarımız olacak” ifadelerini kullandı.

“Kıb-Tek’i haraç mezat peşkeş çekmeye çalıştı”

Cesurer, Atun’un daha önce kuruma sahip çıkıp görevini yapan Kıb-Tek çalışanı üyelere “çapulcu” dediğini, Kıb-Tek’i haraç mezat peşkeş çekmeye çalıştığını, kendi döneminde Kıb-Tek’e ait arazileri yangından mal kaçırırcasına Bakanlar Kurulu kararıyla devrettiğini, yine kendi döneminde Sendikanın tüm karşı çıkışlarına rağmen Kıb-Tek’e almış olduğu 5 bin adet, sadece adı “elektronik’’ sayaç olan sayaçların şu an hurda olduğunu iddia etti.

“Evet biz sizi iyi tanıyoruz Sayın Sunat Atun”

Atun’un Sayıştay raporunda “AKSA’ya ek alım garantisi verilmesi durumunda Kıb-Tek’in dolayısıyla halkın, mevcut duruma ek olarak ekstradan 302 Milyon Dolar zarara uğrayacağı” ifadeleri olmasına rağmen AKSA’ya yeni ek alım garantisi verilmesi için dönemin Bakanlar Kuruluna önerge götürdüğünü, Sendikanın grev ve eylem uyarıları sonucu bu girişimi iki kez engellediğini kaydeden Cesurer, halkın cebinden çalınmaya çalışılan 302 Milyon Doların kimlere gideceğinin açıklanmadığını ifade etti.

Cesurer Atun’un ülkedeki sayaçların değişimi için bir şirketle “İyi Niyet Belgesi’’ imzalayıp ihalesiz bir şekilde tüm sayaçları değiştirmeye çalıştığını da savunarak, Atun’un kendi açıklamasında belirttiği gibi tanınmış şahıs olduğunu ifade etti ve “Evet biz sizi iyi tanıyoruz Sayın Sunat Atun” dedi.

Bu haber toplam 4255 defa okunmuştur