1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. İş Bankası Kuzey Kıbrıs’ta 60. yılında
 İş Bankası Kuzey Kıbrıs’ta 60. yılında

İş Bankası Kuzey Kıbrıs’ta 60. yılında

KKTC’deki ilk şubesini 1955’te açan Türkiye İş Bankası, 16 şube ile faaliyetini sürdürüyor

A+A-


Türkiye İş Bankası’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyete başlamasının 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Genel Müdür Adnan Bali’nin ev sahipliğinde bir resepsiyon düzenlendi. Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirilen daveti KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber ve KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu onurlandırdı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali; devlet erkanı, müşteriler, iş adamları ve banka yetkililerinin katıldığı resepsiyonda, hem manevi hem de ekonomik açıdan değer atfettikleri bir yer olan Kıbrıs’ta ilk şubenin 21 Şubat 1955 tarihinde Lefkoşa’da açıldığını söyledi.  Kıbrıs’ın toplam 1,8 trilyon doları aşan milli gelirleri ve 200 milyonun üzerindeki nüfuslarıyla önemli bir potansiyel barındıran Doğu Akdeniz havzasındaki ülkelerin ticaret ve enerji koridoru üzerinde bulunduğunu belirten Bali, Ada’nın bu açıdan eşsiz bir lojistik ve stratejik konuma sahip olduğunu vurguladı. Yatırımcılar ve bireyler açısından, ekonomik gelişimin en önemli şartlarından birinin geleceğe dönük belirsizliklerin mümkün olan en düşük seviyede tutulması olduğuna işaret eden Bali, “Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs’ta sağlanacak siyasi istikrar, sadece Ada’yı ekonomik yönden olumlu etkilemeyecek, aynı zamanda stratejik konumuyla Doğu Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılmasında da bir katalizör işlevi görebilecek” dedi. Bali, Kuzey Kıbrıs’ın, dünyayla entegre olabileceği koşullar oluştuğunda, Doğu Akdeniz’in en cazip ekonomi merkezlerinden biri haline gelebileceğini söyledi. Mevcut koşullara rağmen güçlü bir ekonomik performans gösteren Kuzey Kıbrıs’ın, günümüzde 8 milyar TL’yi aşan ekonomik büyüklüğe ve kişi başı milli gelirde 15 bin dolar civarında bir seviyeye ulaştığına dikkati çeken Bali, bu gelişimin devamı için Kıbrıs ekonomisinin belkemiği olan turizm, eğitim ve tarım gibi sektörlerin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. 

Kıbrıs’ta en yaygın şube ağına sahip bankalardan biriyiz

İlk şubenin 100 bin sterlin sermayeyle İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki zorlu dönemde açıldığını söyleyen Bali, Kuzey Kıbrıs’ta attıkları bu adımın, bankanın yurt dışı faaliyetlerinin önemli merhalelerinden birini oluşturduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İş Bankası, özel ve kamu dâhil Kıbrıs’ta ilk şube açan Türk bankası olarak, bugün en yaygın şube ağına sahip bankalardan biri. Lefkoşa Şubesi’nin açılışından sonra, uzun yıllar Kıbrıs’ta şubesi bulunan tek Türk bankası olarak, ekonomik açıdan o dönemde çok ihtiyaç duyulan ve hayati sayılan yatırım kredisi, döviz havalesi gibi işlemlerle Kıbrıs halkının ve girişimcisinin hep yanında olduk. Ticaretin ve ekonominin gelişmesine katkı sunduk. Kıbrıs halkının bu hizmete ve bize gösterdiği teveccühün bir sonucu olarak burada uzun yıllardır başarıyla faaliyet gösteriyoruz.  Varlığımızı her geçen gün büyüttüğümüz Kıbrıs’ta, son olarak 2014 yılında faaliyete geçen Arasta - Lefkoşa Şubesi ile toplam şube sayımızı 16’ya çıkardık. Bugün geldiğimiz noktada yaygın şube ağımız, 177 çalışanımız ve 66 Bankamatiğimiz ile Kuzey Kıbrıslılara hizmet sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Son üç yılda krediler yaklaşık 3 katına çıktı

Kıbrıs’ta İş Bankası’nın toplam aktif büyüklüğünün Mart 2015 itibarıyla 1 milyar 366 milyon TL’ye ulaştığını, aynı dönemde yaratılan kredi hacminin 1 milyar 33 milyon TL, mevduat hacminin 1 milyar 152 milyon TL olduğunu kaydeden Bali, müşteri sayısının da 80 bine ulaştığını belirtti. Bankanın son üç yılda Kıbrıs’taki nakdi kredi bakiyesini yaklaşık üç katına çıkardığını ve aktifler içinde kredilerin payının yüzde 39’dan yüzde 76’ya, mevduatın krediye dönüşüm oranının ise yüzde 47’den yüzde 90’a ulaştığını vurgulayan Bali, şöyle konuştu: “Bu oranlar bize özetle şunu gösteriyor; İş Bankası bir taraftan Kıbrıs’ta tasarrufu teşvik ederken, diğer taraftan topladığı bu fonları yatırım ve üretimi desteklemek amacıyla nitelikli turizmi, eğitimi ve girişimcileriyle büyüyen Kıbrıs ekonomisine yeniden kazandırıyor. Bu çalışmamızla 2011, 2012 ve 2013 yılı kurumlar vergisi matrahlarına göre Kuzey Kıbrıs genelinde en çok vergi ödeyen mükellef olduk. 2014 yılı verileri henüz açıklanmasa da ilk sıradaki yerimizi koruduğumuzu tahmin ediyoruz. Rakamlar, bizim Kıbrıslılara karşı samimiyetimizin en iyi şekilde algılandığını gösteriyor.”

Sosyal sorumluluk projeleri ile topluma her açıdan katkı sunmaya çalışıyoruz

Adnan Bali, bankacılık ve finans alanındaki faaliyetlerle Kıbrıs ekonomisine güç kattıkları gibi, kurumsal sosyal sorumluluğu da ekonomik misyonlarını tamamlayan, toplumsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunan çok değerli temel bir araç olarak gördüklerinin altını çizdi. Bu yaklaşımları çerçevesinde milyonlarca çocuğun kitaplarla buluşmasını sağladıkları “Karneni Göster Kitabını Al” Kampanyası ile Kıbrıslı çocukların da karne sevincine ortak olduklarını ifade eden Bali, 2013 yılından bu yana Kıbrıs Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğu kapsamında okulların yarısından fazlasına satranç sınıfı açtıklarını, önümüzdeki yıl bütün okullarda satranç sınıflarının olacağını söyledi. 81 İlde 81 Orman Projesinin devamı niteliğinde Kuzey Kıbrıs Orman Dairesi ve TEMA Vakfı işbirliğinde 2013 yılı sonunda 20 hektarlık alana 35 binin üzerinde fidan diktiklerini hatırlatan Bali, yüzde 90 başarı oranı ile büyüyen ormanın bakımına devam ettiklerini söyledi. Bali, “Türkiye İş Bankası olarak güçlü, köklü ve zengin bağlarla büyük değer atfettiğimiz Kıbrıs’ta sosyal sorumluluk çalışmalarımızı aynı istek ve kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Yurt içi ve yurt dışı yaklaşık 25.000 çalışan, 1.400’e yaklaşan şubeyle yakın coğrafyanın da en büyük finans aktörlerinden biri olarak Londra’dan Bahreyn’e, Şangay’dan Batum’a uzanan geniş bir coğrafyada 14 ülkede faaliyet gösterdiklerine işaret eden Bali, “Sunduğumuz hizmet kalitesini ve katma değer yaratma azmini Kuzey Kıbrıs’ta da aynı kararlılıkla sürdürecek, burada da en çok güven duyulan müesseselerden biri olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3925 defa okunmuştur