1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Interpol’ün aradığı Akarçay, teminatla serbest
Interpol’ün aradığı Akarçay, teminatla serbest

Interpol’ün aradığı Akarçay, teminatla serbest

Almanya ile İngiltere’de hakkında uluslar arası arama ve tutuklama emri olan Hasan Akarçay, dün çıkarıldığı Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından teminatla serbest kaldı

A+A-

Ayşe GÜLER

Interpol tarafından aranan, Almanya ile İngiltere’de uluslar arası arama ve tutuklama emri olan Hasan Akarçay, dün çıkarıldığı Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından teminatla serbest bırakıldı.
Almanya’da 50 kilo eroin, İngiltere’de ise 12,5 kilo eroin tasarrufu ve ‘kara para aklama’ suçlarıyla ilgili hakkında uluslar arası arama ve tutuklama emri bulunan zanlı, önceki gün ülkemizde tespit edilerek, tutuklanmıştı.
İngiliz Yüksek Komiserliği’nden gelen bilgi sonrasında soruşturma başlatan polis, zanlının Türkiye’de de 2007 yılında 83 kilo 443 gram eroin suçlamasıyla yargılandığını ancak teminatla serbest kaldığını tespit etti.
Ayni zamanda zanlının İngiltere’de yılda 9 bin Sterlin ‘işsizlik geliri’ olmasına rağmen 1 milyon Sterlin değerinde mal varlığının tespit edildiği ve tüm mal varlığına da tedbir konulduğu ortaya çıktı. 
Polis ayrıca Akarçay’ın Kuzey Kıbrıs’ta ‘kaynağı tespit edilemeyen’ 62 daire ve 100 dönüm arazisinin bulunduğunu belirterek, mal varlıklarıyla ilgili Başsavcılığın soruşturma başlattığını açıkladı.
Ceza Davaları Yargıcı Meltem Dündar huzurunda görüşülen duruşmada İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Doğa Tokay, Polis Müfettişi Gülay Çekici’yi mahkemede tanık olarak dinletti.
Müfettiş Gülay Çekici, yeminli şahadet vererek bulguları aktardı.

Interpol tarafından aranıyordu
Çekici, İngiliz Yüksek Komiserliği’nden 10 Nisan 2015 tarihinde alınan bilgide zanlı Hasan Akarçay’ın 2006 yılında uyuşturucu madde tasarrufu suçundan Interpol tarafından aranan şahıs ilan edildiğinin kendilerine iletildiğini kaydetti.
Bu konuda Polis Genel Müdürlüğü’nün bir araştırma yapılmasının istendiğini dile getiren Çekici, zanlı ile ilgili soruşturma başlatıldığını, Başsavcılık ile temas ve yazışmalar yapıldığını ifade etti.
Çekici, Başsavcılık tarafından soruşturma ile ilgili yetkilendirildiğini aktardı.

İngiltere’deki ekip geldi, bilgileri paylaştı
Bu bağlamda İngiliz Yüksek Komiserliği yetkilileri ile görüşme yaptıklarını anlatan Çekici, 13 Temmuz 2015 tarihinde İngiltere’deki soruşturmayı yürüten polis memurların adaya geldiğini ve tüm verileri kendileriyle paylaştığını ifade etti.
Çekici, İngiltere’de 22 Eylül 2006’da Bradford şehrinde bir arabada yapılan aramada bagajda 25 blok, 12,5 kilogram ağırlığında eroinin ele geçirildiğini belirterek, olayla ilgili 1 zanlının tutuklandığını ve 12 yıl hapse mahkum edildiğini söyledi.
Polis tarafından yapılan araştırmada ele geçirilen eroinlerin üzerindeki ve içindeki bantlarda birçok parmak izinin tespit edildiğini kaydeden Çekici, zanlılardan birinin tespit edildiğini dile getirdi.
Çekici, söz konusu maddelerin o günkü piyasa değerinin 616 bin Sterlin olduğunu açıkladı.

Parmak izleri zanlınınki ile uydu…
Çekici, 24 Ocak 2007 tarihinde ise zanlı Hasan Akarçay’ın İngiltere’deki evinde arama yapıldığını, polisler tarafından birçok emare ile birlikte daha önce bir arabanın bagajında tespit edilen koli bantlarına benzeyen bantların belirlendiğini kaydetti.
Çekici, ayni zamanda evdeki parmak izleri ile zanlının parmak izlerinin uyduğunu kaydetti.

1 milyon Sterlin değerinde mal varlığı, yılda 9 bin Sterlin ‘işsizlik geliri’…
Çekici, 2008 yılında İngiltere’deki soruşturma memurlarının Hasan Akarçay’ın parmak izini alarak, inceleme yaptıklarını belirtti.
Yapılan incelemede bulunan parmak izlerinin Hasan Akarçay’a ait olduğunun belirlendiğini ifade eden Çekici, 10 yıl İngiltere’de kaldığı tespit edilen zanlının 1 milyon Sterlin değerindeki mal varlığının olmasına rağmen, yılda 9 bin Sterlin ‘işsizlik geliri’ elde ettiğinin ortaya çıktığını anlattı.
Çekici, İngiltere polisinin zanlı aleyhinde ‘kara para’ ile ilgili soruşturma başlattığını ve tüm mal varlığına tedbir konulduğunu söyledi.

Almanya’da 50 kilo Türkiye’de 83 kilo eroin…
Öte yandan zanlının 2005 yılında Almanya’da 50 kilo eroin ithal etmek meselesiyle ilgili arandığına dair bilgilerinin olduğunu belirten Çekici, bununla birlikte zanlının Türkiye’de 83 kilo 443 gram eroin ile ilgili de teminatla serbest kaldığını aktardı.

1985 yılında 5 yıl hapis cezası
Çekici, TC ve KKTC uyruklu zanlının 1985 yılında uyuşturucu madde tasarruf ve adaya ithal etmeye teşebbüs suçundan 5 yıl hapis cezası aldığı söyledi.
2011 yılında zanlının tutuklanarak, Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldığını dile getiren Çekici, buradaki davanın şahadet yetersizliği nedeniyle takipsizlik dosyalandığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta 62 daire, 100 dönüm arazi…
Çekici, zanlının 2005, 2006 ve 2007 yıllarında sonra Kuzey Kıbrıs’ta kaynağı tespit edilemeyen 62 daire ve 100 dönüm arazisinin olduğunun belirlendiğini açıkladı.
Zanlının en son 24 Ağustos 2012 tarihinde adaya giriş yaptığını belirten Çekici, Başsavcılığın mal varlıklarıyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.

Almanya ve İngiltere’de uluslar arası tutuklama ve arama emri…
Zanlı ile ilgili İstanbul’da da 5 kg eroin ile ilgili duruşmanın sürdüğünü belirten Çekici, duruşmanın en son 27 Mayıs 2015 tarihinde yapıldığını aktardı.
Çekici, zanlı aleyhinde hem İngiltere’de hem de Almanya’da uluslar arası tutuklama ve arama emrinin olduğunu açıkladı.

Kadri: “Zanlı, ülkesinde yargılanmak istiyor”
Zanlı avukatı Emre Kadri, mahkemede polis tarafından aktarılan hususların doğruluğunun teyit edilmeyen bilgiler olduğunu savundu.
Zanlının Türkiye’de halıcılık, iplik ve kumaş işinde yatırımlarının bulunduğunu dile getiren Kadri, 2005 yılından beridir İstanbul ve Kuzey Kıbrıs’a sürekli olarak gidip gelen zanlının 2012 yılından beridir yurt dışına çıkış yapmadığını, bu nedenle de kaçma ihtimalinin bulunmadığını öne sürdü.
Kadri, zanlının kendi ülkesinde yargılanmak istediğini de dile getirdi.
Bunun yanı sıra zanlının babasının sağlık durumunun iyi olmadığını, bakıma muhtaç olduğunu da işaret eden Kadri, mahkemenin uygun göreceği bir teminata bağlanmasını talep etti.

300 bin TL nakdi, 500 bin TL kefalet senedi ile serbest…
Mahkemede aktarılan olgular ışığında Yargıç Meltem Dündar suçun ağır bir suç olduğunu vurguladı.
Zanlı Hasan Akarçay’ın yurtdışına çıkışının yasaklanarak, seyahat belgelerine el konulmasına emir veren Dündar, bununla birlikte zanlının 300 bin TL nakdi teminat yatırması ve KKTC vatandaşı 2 kefilin 250’şer bin TL kefalet senedi imzalaması koşulu ile yargılanıncaya kadar serbest kalmasına emir verdi.
Teminat şartlarını yerine getiren zanlı serbest kaldı.

Bu haber toplam 7142 defa okunmuştur