1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'İMAR PLANI GEÇENE KADAR GİRNE'DE İZİN YOK'
'İMAR PLANI GEÇENE KADAR  GİRNE'DE İZİN YOK'

'İMAR PLANI GEÇENE KADAR GİRNE'DE İZİN YOK'

Girne- Çatalköy İmar Planı’nda ‘ŞİKAYETLER DEĞERLENDİRİLİYOR’… Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu açıkladı: “Çok şikayet var. Gerekirse imar planı ötelenir, şikayet ve önerileri değerlendireceğiz”

A+A-

 

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan Girne – Çatalköy İmar Planı’na ilişkin çok fazla şikayet bulunduğunu, bu nedenle yapılan şikayetler çerçevesinde İmar Planı’nın yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Şehir merkezlerinde şu anda ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda da 5 kat olan kat sınırının, 5 ile sınırlandırılmasını öngören, bölgelere göre de ‘yoğunluklarda’ değişiklikler içeren ve Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan İmar Planı’nın ortaya çıkmasının ardından ise durum net değil…

 

İmar Bölümü Sorumlusu Özge Şener Girne Belediyesi’nin, İmar Planı’ndan önce planlama onayını almış, vizesi tamam, yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş başvurular için RUHSATLANDIRMA yaptığını belirtti.

Şu anda Girne Emirnamesi’nin yürürlükte olduğunu ifade eden Fikri Ataoğlu, Girne İmar Planı “iyileştirilip ilan edilene kadar” inşaat izni alınamadığını, şu anda hiçbir izin verilmediğini de kaydetti.

İmar Bölümü Sorumlusu Özge Şener Girne Belediyesi’nin, İmar Planı’ndan önce planlama onayını almış, vizesi tamam, yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş başvurular için RUHSATLANDIRMA yaptığını belirtti.

“Çok şikayet var… Kapıları açtık, değerlendiriyoruz”

Girne İmar Planı ile ilgili çok sayıda şikayet olduğunu ifade eden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KANAL SİM’de Sami Özuslu’nun sorularını yanıtladı.

Şehir Planlama Dairesi ile Kaymakamlığa, Belediye’ye, daireye yapılan şikayetleri değerlendirip yeniden görüşme kararı aldıklarını açıklayan Ataoğlu, açıklanan Plan’ın SON ŞEKİL olmadığını da ifade etti.

“Kimse rahatsız olmadan, rencide olmadan Girne’ye de yakışır şekilde neyse, öyle yapalım dedik, kapıları yeniden açtık” diyen Bakan Ataoğlu, Şehir Planlama Dairesi Müdürü’nün de bu görüşleri tekrar değerlendirdiğini ifade etti.


“Müdahale ettik, durdurduk. Zorla dikte etmeye çalışmıyorum”

Plan açıklandığı zaman çok fazla itiraz geldiğini yineleyen Bakan Ataoğlu, “Son çıktığı hali ile geçecek diye bir şey yok, kimse merak etmesin, ona müdahale ettik, durdurduk. Gelin belediyelerle, şehircilikle, sivil toplum örgütleri ile birlikte bu işi nasıl olması gerekirse, önerileriniz neyse, iyileştirilmesi gereken neyse yapın. Zorla dikte etmeye çalışmıyorum” şeklinde konuştu.

“Çalışma tamamlanmazsa ötelenebilir”

Belirlenen süre içerisinde çalışmanın tamamlanmaması durumunda Girne İmar Planı’nın da öteleneceğini kaydeden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, soru üzerine İmar Planı geçene kadar, şu anda çok katılı binalar için izinlerin de durduğunu ve izin verilmediğini söyledi.

Hazırlanan İmar Planı’nın belli bölgelerdeki yüzdelik oranın düşmesi, belli bölgelerde de artması, belli bölgelerin sanayi bölgesi ilan edilmesine ilişkin bir TEKLİF olduğuna işaret eden Ataoğlu, “Biz diyoruz ki bu süre içerisinde verilen teklife ilişkin itirazlarınızı, önerilerini verin. Ha eğer çok iyi niyetli olanlar varsa, çalışma yapanlar ve 4 ay yetmiyor da 4 buçuk aya ihtiyaçları varsa, yapın çalışmayı bitirin, siz Girneliler olarak, kaymakamlığı ile belediyesi ile sivil toplum örgütleri ile… Yapabileceğimiz en iyi hale getirelim” dedi.

“İyileştirilip ilan edilene kadar izin yok”

Şu anda Girne Emirnamesi’nin yürürlükte olduğunu ifade eden Fikri Ataoğlu, Girne İmar Planı iyileştirip ilan edilene kadar inşaat izni alınamadığını, şu anda hiçbir izin verilmediğini de kaydetti.

 

Şehir merkezleri ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda da 5 kat olan kat sınırının, 5 ile sınırlandırılmasını öngören, bölgelere göre de ‘yoğunluklarda’ değişiklikler içeren ve Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan İmar Planı’nın ortaya çıkmasını ardından durum net değil…

 

İmar Planı ne öngörüyor?..

‘5 KAT SINIRLANDIRMASI, 4-5 YILDIZLI YENİ OTEL İZNİ YOK… ‘YOĞUNLUK’LARDA DEĞİŞİKİLİK’

Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan imar plan, şehir merkezlerinde şu anda ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda 5 kat olan kat sınırının, 5 kat ile sınırlandırılmasını öngörüyordu.

İmar Planı Taslağı’na göre Yeni üniversite izni ve 4 ve 5 yıldızlı yeni otellere izin verilemeyecek, Butik otel veya eko-agro turizm anlamında otellere onay verilecek, bu oteller de özellikle köy içlerine yapılabilecek.

Bölgesel merkez ve kentsel ana hizmet merkezi denilen Çatalköy ve Karaoğlanoğlu’nda yaratılan merkez ile ana arterlerin üzerinde (batıda Karaoğlanoğlu Caddesi, doğuda Uğur Mumcu Bulvarı) 2 kat olan sınır, 3 kata yükseltilecek, yoğunluk oranı da %50 artırılacak.

Bölgede yeni üniversite kurulmasına da izin verilmeyecek, şu anda %20 olan üniversitelerin kullanım alanının % 50 artırılarak, %75’e çıkarılacak.

Öte yandan Turizm Gelişim Yasası’nda öngörülen otel sayısı aşıldığından dolayı, yeni imar planıyla birlikte 4 ve 5 yıldızlı otel izinleri de rafa kalkacak.

Butik otel veya eko-agro turizm anlamında faaliyet gösteren otellere onay çıkacak. Bu oteller belirli yerlere ve köy içlerine yapılacak, 20 ve 40 kapasite ile sınırlandırılacak.

 

Bu haber toplam 2721 defa okunmuştur
İlgili Haberler