1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. HER MEVSİM ‘SALATA’!
HER MEVSİM ‘SALATA’!

HER MEVSİM ‘SALATA’!

Bir salata alternatifi oluşturabilmek adına ana elemanların mutlaka sebzelerden oluşması gerekiyor...

A+A-

Dilara Topcan

Konumuz salata ama mevsim yaz değil, sonbahar... Bu yazımızdaki ilk mesajımız salatayı yaz bitti diye bir kenara atmayıp her mevsim soframızda ona da yer vermemiz gerektiğini hatırlatmak… Birçok kişinin de bildiği gibi salata sağlıklı beslenme ve diyetin olmazsa olmazları arasında yer alan hem besleyici, hem düşük kalorili hem de tok tutucu bir alternatif. Esasında birçoğumuzun zannettiği gibi salata yalnızca yeşilliklerden oluşmak durumunda da değil. Sağlıklı beslenme çerçevesinde birbirinden zengin içeriğe sahip, leziz ve besleyici salata alternatifleri de oluşturmak pek tabii bizlerin elinde! Gelin hep birlikte sonbaharda da zevkle tüketebileceğimiz salata alternatiflerine kısaca bir göz atalım.

SALATANIN ANA ELEMANLARI NELER OLMALI?

Tabii ki adı üstünde bir salata alternatifi oluşturabilmek adına ana elemanların mutlaka sebzelerden oluşması gerekiyor. Yalnızca bu sayede salata bize anımsatıyor olduğu hem düşük kalorili hem de tok tutucu olma özelliğini koruyabilir. Özellikle bu mevsimde salatalarımızın ana elemanları olarak mor/yeşil lahana, marul, kereviz, biber, roka, dereotu, nane gibi düşük kalorili sebze çeşidi alternatiflerine de yer verebiliriz.

BUHARDA PİŞMİŞ SEBZELERLE SALATA

Pek tabii buharda pişmiş sebze ilaveleriyle de ‘ılık’ ve birbirinden farklı salata alternatifleri oluşturmamız mümkün. Örneğin taze yeşillikler içerisine buğulanmış brokoli, havuç ve kabak ilavesi de ekleyebilir ve kendinize çok daha farklı bir salata alternatifi oluşturabilirsiniz.

KURU BAKLAGİLLİ SALATA DA BİR HARİKA!

Haşlanmış yeşil mercimek, nohut, barbunya, iç börülce gibi kuru baklagil alternatifleriyle de hem karbonhidrat hem de protein bakımından dengeli bir salata alternatifi de hazırlayabilirsiniz. Kuru baklagilli salatalar özellikle vegan ve vejeteryanlar ile hayvansal yağ bakımından kısıtlı beslenenler açısından da son derece harika birer alternatif oluşturabilirler!

PEKİ PROTEİN ZENGİNİ SALATA ALTERNATİFLERİ NELER OLABİLİR DERSİNİZ?

Yumurta, et, tavuk, balık, peynir gibi türlü alternatiflerle proteinden zengin salata alternatifleri de oluşturmamız mümkün. Hem de bu sayede tokluk süremizi daha fazla artırma şansını da yakalayabiliriz. Bu çeşit salata alternatiflerinin kilo kaybı konusundaki desteği de büyük olacaktır. Yalnız bu konuda en doğru bilgiyi edinebilmek adına mutlaka diyetisyeninize danışmayı da kesinlikle ihmal etmemeniz gerektiğini hatırlatmalıyız.

MAKARNADAN VAZGEÇEMEM DİYORSANIZ….

Tahıl alternatifleriyle de birbirinden leziz salata alternatifleri oluşturmak mümkün. Örneğin karabuğdaylı, kinoalı, bulgurlu, esmer pirinçli, esmer makarnalı salata alternatifleri de önerebileceğimiz sağlıklı seçimler arasında yer alıyor. Mesela birçoğumuz makarnayı çok severiz ve kocaman bir tabak makarna tüketmeye ise bayılırız. Yalnız büyük porsiyon tüketiminin bizlere kilo olarak geri döneceğini de bildiğimizden makarna tüketirken vicdan azabı duyma potansiyelimiz de bir hayli yüksek olur. İşte bu aşamada makarnayı salata ile tüketmek, hatta makarnalı salata alternatifine yönelmek çok daha akıllıca olabilir. Bu sayede hem vazgeçemediğimiz makarnayı da beslenme programımızda bulundurmayı sürdürebilir, hem de salata ile tüketeceğimiz için tüketim miktarı konusunda çok daha az miktarla erken tokluk hissine ulaşma şansını yakalayabiliriz.

MİKTARA DİKKAT ET, SALATANI YARAT!

Kısacası farklı salata alternatifleri oluştururken muhakkak porsiyon miktarına da dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Bu sayede hem kilomuzu koruyabilir (hatta ekstra fazlalıklarımızdan bile kurtulabilir) hem de sağlıklı beslenme şansına sahip olabiliriz.

Hepimiz için sağlık ve güzelliklerle dolu bir gün olsun…

 

Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 338 Sayısı

Adres Kıbrıs 338 Sayısı