1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hastanede yine ‘ilaç’ krizi!
Hastanede yine ‘ilaç’ krizi!

Hastanede yine ‘ilaç’ krizi!

Birçok anti bakteriyel ilaç 3 haftadır yok, HIV ilaçlarında sıkıntı…

A+A-

Ayşe GÜLER

Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastalara anti bakteriyel tedavi uygulamalarında ‘ilaç eksikliği’ nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.
Yaklaşık 3 haftadır doktorların anti bakteriyel ilaç bulamadığı, bununla birlikte HIV ilaçlarında da benzer sıkıntının yaşandığı öğrenildi.
Yaşanan ilaç eksikliği nedeniyle hastalar ya birbirlerinden kalan ilaçları kullanmak zorunda kalıyor ya da muadili(benzeri) ilaçlarla tedavilerini sürdürmeye çalışıyor.
YENİDÜZEN’e konuşan İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise hastanede antibakteriyel ilaçlarla ilgili sıkıntı yaşanmadığını savundu, 1 AİDS hastasının ilacının da dün akşam geleceğini söyledi.
Öte yandan Evrensel Hasta Hakları Derneği’nden Beran Dağtaş, sıkıntıdan haberdar olduklarını açıklayarak,  ilaçlarla ilgili yaşanan sorunu‘insan hakkı ve tedaviye erişim hakkı ihlali’ olarak değerlendirdi.
Dağtaş,  HIV, Hepatit C, Hepatit B ve kanser hastalarının ilaçlara erişiminde 1 günlük gecikmenin bile ciddi hayati sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

HIV İLAÇLARI DA BULUNAMIYOR!... Yaklaşık 3 haftadır doktorların anti bakteriyel ilaç bulamadığı, bununla birlikte HIV ilaçlarında da benzer sıkıntının yaşandığı öğrenildi.

İlaç ve Eczacılık Dairesi: “1 AİDS hastasının ilacı dün akşam adaya gelecekti”

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise hastanede antibakteriyel ilaçlarla ilgili sıkıntı yaşanmadığını savundu, 1 AİDS hastasının ilacının da dün akşam geleceğini söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Soyalan, söz konusu hastanın doktorunun da durumdan haberdar olduğunu belirtti.
Soyalan, ilaç ihalesinin tamamlandığını, ilaç depolarına teslimatların yapılmaya başlandığını da sözlerine ekledi.

Evrensel Hasta Hakları Derneği: “İnsan hakkı ve tedaviye erişim hakkı ihlali’

Evrensel Hasta Hakları Derneği’nden Beran Dağtaş, ilaçlarla ilgili yaşanan sıkıntıyı ‘insan hakkı ve tedaviye erişim hakkı ihlali’ olarak değerlendirdi, sorunu çözme adına Sağlık Bakanlığı ile görüşeceklerini açıkladı.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Dağtaş,  HIV, Hepatit C, Hepatit B ve kanser hastalarının ilaçlara erişiminde 1 günlük gecikmenin bile ciddi hayati sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Hastaların söz konusu ilaçlara ulaşımda genel olarak sıkıntı yaşadığını da ifade eden Dağtaş, “Hastaların ilaçları sağlandığında devamı gelecek mi gelmeyecek mi endişesi taşıyoruz.
Örneğin şu anda bir vaka, ilaçlarını Türkiye’den almak zorunda bırakılıyor” dedi.
Dağtaş, söz konusu ilaçların büyük çoğunluğunun Kıbrıs’ın kuzeyinde olmadığını sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 3538 defa okunmuştur