1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Eroğlu: “Anastasiadis masaya gelecek...”
Eroğlu: “Anastasiadis masaya gelecek...”

Eroğlu: “Anastasiadis masaya gelecek...”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, 5 yıllık görevi süresince iki Rum liderle görüştüğünü ancak Rumların tutumları nedeniyle anlaşma sağlanamadığını belirtti. Önümüzdeki dönemde Rum lider Anastasiadis’in masaya geleceğini söyleyen Eroğlu, bir zam

A+A-

Derviş Eroğlu seçim gezileri kapsamında  dün sırasıyla Turunçlu, Akdoğan çarşısı, Akdoğan ve Akıncılar Spor Kulüplerini, Türkmenköy  ve Köprü’yü ziyaret etti.

“İKİ RUM LİDERLE GÖRÜŞTÜM, ANLAŞMA OLMADI”

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarda, 5 yıllık görev süresi boyunca iki Rum liderle masada müzakereleri yürüttüğünü belirterek, “Son Rum lider bildiğiniz gibi masayı terk etmiştir” dedi.
Hristofyas ile yoğunlaştırılmış müzakereler yaptığına ve hatta 5 kez de Kıbrıs zirvesi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Derviş Eroğlu, bu zirvelerin sonuncusunda, Hristofyas’ın Ulusal Konsey’den çıkarttığı 5 ‘hayır’ nedeniyle sonuç alınamadığını belirtti.

“BİRBİRİMİZİ SUÇLAMAKTAN VAZGEÇELİM”

Anastasiadis ile 17 Eylül’de yapılan son toplantıda, pazarlıkların yapılacağı üçüncü safhaya geçme kararı alındığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekimde ise müzakerelere başlayacaktık. Gün geldi baktık, Anastasiadis masada yok. Kendine göre gerekçeler yaratmıştır. Gerekçe yaratmak istersen bir çok gerekçe yaratırsın. Mesela, Anastasiadis seçildi ve kendisini ilk arayan ben oldum. 10 yıllardan beridir süren bir sorun vardır. Gel bu işi kısa zamanda bitirelim dedim. Bana verdiği cevap, ekonomik sorunları var. Bunları hallettikten sonra masaya geleceğim dedi. Bu bir ön koşuldu kabul ettik. Sırf müzakere masasına geldik diye. BM Genel Sekreteri tarafından hazırlanan her ortak açıklama metnine biz evet dedik. O ancak dokuzuncu veya onuncuya evet dedi. Geldiğimiz aşamada adam masada yok. Geldiğimiz noktada bir gerçeği ortaya koymak istiyorum. Biz birbirimizi suçladığımız sürece dünya bizi uzaktan seyredecek.”

“SAHADAN KAÇAN HÜKMEN MAĞLUP OLUR”

“Anastasiadis masadan kaçtıktan sonra sol diye geçinen bazı partilerin temsilcileri veya adaylarının  ‘Eroğlu anlaşma istemez’ dediğini” söyleyen Eroğlu,  “Adam masadan kaçtı. Hiç olmazsa bir kere olsun gerçeği söyleseler dünya da bizi daha iyi anlayacak” dedi.
Masadan kaçanın hükmen mağlup sayılacağını ifade eden Eroğlu, Anastasiadis’in eninde sonunda masaya geleceğini söyledi.
Rum liderin masaya döndüğü zaman da müzakereleri ucu açık sürdürmek isteyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, ucu açık müzakerelerin 47 yıldır sürdüğünü vurguladı.

(TAK)

Bu haber toplam 1695 defa okunmuştur