1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eğitimde 'sorunlar' bitmedi
Eğitimde sorunlar bitmedi

Eğitimde 'sorunlar' bitmedi

Tahir Gökçebel, Eğitim Bakanlığı’nın ‘imzasıyla’ bazı okullara öğrenci nakilleri yapıldığını doğrulayarak, ‘Mili Eğitim Yasası Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne aykırı hareket edildiğini söyledi. “Yalan beyanlarla adres değişimi gösterilerek nakil yapılıyor” diyen

A+A-

Eğitim Bakanlığı yetkililerinin imzasıyla bazı okullara öğrenci nakli yapıldığı iddiası,  Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası tarafından da doğrulandı.

 

Didem MENTEŞ

Yeni eğitim öğretim yılında ‘öğrenci nakli’ krizi yaşanıyor. Çok sayıda velinin ikametgah ve iş adresi değişikliği göstererek, bölge okulları yerine farklı okullara çocuklarını kayıt ettirmek istemesi, bazı okulların öğrenci yoğunluğu yaşamasına neden oldu. Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından ‘imzalı’ belge alarak, okullara nakil işlemi yapılırken, birçok okulun ise öğrenci azlığından dolayı sıkıntı yaşadığı gündeme geldi. YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, TMK, Çanakkale Ortaokulu, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu, Oğuz Veli Ortaokulu, Anafartalar Lisesi gibi bazı okullarda Eğitim Bakanlığı’nın ‘imzasıyla’ farklı bölgelerden öğrenci nakilleri yapıldığını doğrulayarak, ‘Mili Eğitim Yasası Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne aykırı hareket ettiğini söyledi. “Yalan beyanlarla adres değişimi gösterilerek nakil yapılıyor” diyen Gökçebel, bakanlık yetkililerin okullarda denge sağlaması yerine, kaos ortamı yarattığını vurguladı.

Veliler: “Etik değil”
YENİDÜZEN, 16 Eylül Salı günü gündeme getirdiği ‘Okul doldu, taştı’ haberinin ardından birçok veli yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Mağusa’da Çanakkale Ortaokulu’nda Orta Eğitim Daire Müdürü ‘imzasıyla’ öğrenci kaydı yapıldığı iddia edilerek, öğrenci kayıtlarında yoğunluk yaşandığı gündeme gelmişti. Çanakkale Ortaokulu’nda yaşanan öğrenci krizinin arından dün YENİDÜZEN’e ulaşan bazı vatandaşlar, aynı sorunun Türk Maarif Koleji’nde de yaşandığını ve birçok öğrencinin ikametgah adresi değiştirilerek, okula nakil edildiği ileri sürüldü. Eğitim Bakanlığı’nın yetkisiyle bu nakillerin yapıldığını savunan veliler, “bu hem etik hem de adil değil” yorumunda bulundu. Okullarda öğrenci fazlalığı oluşmasına neden olunduğunu ifade eden veliler, Eğitim Bakanlığı’na tepki gösterdi.

----------------------------------------------------------------------

Gökçebel: “Yalan beyanlarla tüzüğe aykırı davranılıyor”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, Eğitim Bakanlığı’nın ‘Mili Eğitim Yasası Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne aykırı hareket ettiğini belirterek, eğitime zarar verdiğini dile getirdi. Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre Eğitim Bakanlığı’nın ders yılı başında eksikleri görüşerek, boşluk oluşmaması için hangi ilkokulunun hangi ortaokula gideceğini yönünde denge kurması gerektiğini belirten Gökçebel, bakanlığın bu uygulamayı bozarak, okulları böldüğünü söyledi. Gökçebel, “veli geliyor, ‘ben bu okula göndermek istiyorum’ diyor bakanlık yetkilileri de partilidir ya da tanıdığıdır diye nakil yazısını yazıyor. Sonra da bu okulda azalma var diyerek, okul kapatıyorlar. Eğitim Bakanı ‘sistemde bozukluluk var’ ama yasalara tüzüklere kendileri aykırı davranıyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Dairesi Müdürü Mustafa Borataş, daha önce de yaşanan bu nakil kriziyle ilgili YENİDÜZEN’e konuşarak, bu iddiaların doğru olamadığını belirtmişti.

“Ciddi bir durum”
Çok sayıda öğrencinin iş yeri ve ikametgah adresi değiştirilerek, başka okullara kayıt yaptırıldığını söyleyen Tahir Gökçebel, “bu durum ciddi ve büyük bir sıkıntıdır” dedi.
Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulamayı yapmaması için uğraş verdiklerini söyleyen Gökçebel, “ganimetleycek  bir şey bulamadılar artık bu şekilde rant kapısı yarattılar” dedi.
Gökçebel, TMK, Çanakkale Ortaokulu, Şht. Hüseyin Ruso, Oğuz Veli Ortaokulu, Anafartalar Lisesi gibi bazı okullara bu şekilde öğrenci nakli yapıldığını belirterek, Demokrasi Ortaokulu, Lefke Gazi Lisesi, Mehmetçik Ortaokulu, İskele Bekir Paşa Lisesi okullarında öğrenci azalmaları yaşandığını söyledi. Bazı okullarda 20 öğrenciye kadar ayarlanan sınıf sayılarının 30’u aştığını vurgulayan Gökçebel,
sendikayla da görüşemeyen ve planlanan programın dışında uygulama yapan Eğitim Bakanlığı’nın okullarda denge sağlaması yerine, kaos ortamı yarattığını vurguladı.

“Eksikler”
Bu arada bazı okullarda halen tamirat çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Tahir Gökçebel, öğretmen, müdür ve müdür muavini eksiği bulunan okulların olduğunu yineledi.
Bazı okullarda öğrenci kayıtlarının halen sürdüğünü, ek bütünleme sınav hakkıyla ilgili de öğrencilerin teşvik edilip edilmeyeceğini de bilmediğini söyledi.
100’ün üzerinde öğretmen ihtiyacı olduğu ancak 40 münhal açılarak, 32 civarında öğretmen alındığını aktaran Gökçebel, 8 okulda da müdür eksiği bulunduğunu aktardı.
Öğretmen eksikliğinden dolayı Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’nun açılamadığını belirten Gökçebel, birçok okulun da benzer sorunlar içerdiğini kaydetti.

----------------------------------------------------------------

Borataş “Bu iddialar spekülasyondur” demişti

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Dairesi Müdürü Mustafa Borataş, daha önce de yaşanan bu nakil kriziyle ilgili YENİDÜZEN’e konuşarak, bu iddiaların doğru olamadığını belirtmişti. Yapılan iddiaların spekülasyon olduğunu söyleyen Borataş, prosedürü zamanında tamamlayan öğrencilerin okula kayıt yaptırabildiğini aktarmıştı. Borataş, bazı velilere ‘imzalı kağıt vererek, okula kayıt sağladığına’ yönelik iddiaların doğru olmadığını vurgulayarak, “Haziran ayında ikametgah adresini değiştirip, başvuru yapan kişiler kayıt hakkı kazandı ancak Eylül’de yapan kişiler bu haktan yararlanamazlar” demişti.
Okullarda

----------------------------------------------------------------

Müdürler ne dedi? Müdürler ne dedi?

Demokrasi Ortaokulu Müdürü Tümer Tanpınar: “Kayıtları durdurduk”

“Bizim öğretmen eksikliğimiz yok. Yalnız bu yıl beklediğimiz kadar öğrenci gelmedi. Bize Atatürk, ve Arabahmet ilkokullarından öğrenci gelir. Bakanlık bu yıl Çağlayan İlkokulu’nu bize bağlandı ve oradan 87 öğrenci gelmesi gerekirdi. Biz şuanda 10- 15 kayıt daha bekliyoruz ama büyük bir kaybımız yoktur. Amacımız kapsam dışında öğrencilerin de tercih edeceği okul haline gelmek. Öğrencilerimizi kaliteli yetiştirmek gayemizdir.  Algısı yüksek, tercih edilen okul haline gelmeyi hedefliyoruz”

Atleks Sanverler Ortaokulu Müdürü Mehmet Mevlanaoğlu: “Beklediğimiz sayıda öğrenci gelmedi”

“Bizim okulumuza çok talep var. Biz bu yıl 150 tane yeni öğrenci alarak, kayıtları durdurduk. Bize Şehit Tuncer İlkokulu’nda öğrenci geliyordu ancak orada da bir azalam olduğu için bu yıl farklı okullardan öğrenciler de kayıt ettik. Şuanda okulumuz 435 öğrenciden oluşuyor, başka bir kayıt almayacağız. Bize bakanlıktan herhangi bir talepte bulunulmadı. Sınıflarımız 5’er şube şeklinde 28’er öğrenciden oluşuyor. Bu yıl 7’inci sınıflarımız daha az. Okulumuzda fazlalık yok. Akademik sınıflarımız da dengelidir. Okulumuzda sıkıntımız yok. Atleks ailesi, okul aile birliği ve bakanlık bütçesiyle okulumuzu yeniledik, eksikleri giderdik. Öğrenci kapasitesine göre Türkiye’den masalar, Uzak Doğu’dan ise ergonomik sandalyeler getirdik”

Çanakkale Ortaokulu Müdürü Emin Özkalp: “Bu yıl okula çok rağbet var”

Çanakkale Ortaokulu Müdürü Emin Özkalp daha önce yaptığı açıklamasında bu yıl okula çok rağbet olduğunu ancak bu durumun ‘eğitim’ açısından endişe verici olduğunu söylemişti. Özkalp: “Bu yıl okula Polatpaşa ve Karakol İlkokulu başta olmak üzere, Bafra, Kumyalı ve Doğa Koleji’nden öğrenci kaydı yapıldı. AB standartlarında bir eğitim almak için sınıfların kalabalık olmaması gerektiğine inanıyorum. Kalabalık sınıflar nedeniyle eğitimin ve öğretmenin sınıftaki motivasyonunun bozulacağından endişeleniyorum. Kayıt fazlalığı nedeniyle ekstra sınıf ihtiyacı duyuyoruz. Bu yıl 150 tane yeni sandalye siparişinde bulunduk. Öğrenci kaydı ile ilgili uygulama bizim yetkimizde değil Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre kapsam dışı tüm kayıtlar Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün yetkisindedir”

Bu haber toplam 2704 defa okunmuştur