1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Eğitim’de ‘münhal’ karmaşası!
Eğitim’de ‘münhal’ karmaşası!

Eğitim’de ‘münhal’ karmaşası!

Eğitim Bakanlığı 41 öğretmen eksikliği için münhal çıktı, öğretmen nakillerinden önce çıkılan münhallerle ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Bakan Berova, “bürokratik süreci hızlandırma çabası içerisinde olduklarını” belirtti.

A+A-

 

Fehime ALASYA

Eğitim Bakanlığı 41 öğretmen eksikliği için münhal çıktı, öğretmen nakillerinden önce çıkılan münhallerle ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Bakan Berova, “bürokratik süreci hızlandırma çabası içerisinde olduklarını” belirtti.

Öğretmen ihtiyacı belirleme çalışmaları çerçevesinde, öğretmen münhallerinin neden öğretmen nakilleri tamamlanmadan açıklandığına ilişkin soruları yanıtlayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, tek çabalarının okulların yeni döneme öğretmensiz başlamalarının olduğunu belirtti.

41 öğretmen eksikliği için münhal!

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Genel Ortaöğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri için 38 öğretmen, İlköğretim Dairesi için 1 İlkokul öğretmeni, Özel Ders Öğretmeni, Okul Öncesi için 1 Kişi ve Özel Eğitim Öğretmenliği için de 1 Kişilik münhal olduğu görülüyor. Öğretmen kadroları için son başvuru tarihi 11 Ağustos olarak verilirken, yazılı seçme sınavlarının 5 ve 6 Eylül tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. Toplamda 41 öğretmen eksikliği için münhal çıkıldı.    Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YENİDÜZEN Gazetesi’nde yayımlanan yazısında, ülkemizdeki öğretmenlik mesleğinin statüsünün her geçen gün geriye gittiğini görüşünü belirtirken, daha vahim olanınsa öğretmenlik mesleğinin paydaşlarının bu geriye gidişi ya tam anlamıyla fark edememesi ya da önemsememesi olduğuna vurgu yapıştı.

Öğretmen münhallerinin ilanı ile bilirlikte yanıtlanması gereken birçok soruyu da beraberinde getirdiğine işaret eden Sarpten, ‘münhallerin çift kadro olması’, ‘öğretmenlik münhallerinin neden öğretmen nakilleri tamamlanmadan ilan edildiği’, ‘münhal sayısı ve sıralaması’na ilişkin soru işaretlerine değinmişti.


Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova; “Okulları öğretmensiz açmamak adına birer münhal olsun yaparak bu bürokratik süreci tamamladık”

Bakan Berova, ‘münhallerin çift kadro olması’, ‘öğretmenlik münhallerinin neden öğretmen nakilleri tamamlanmadan ilan edildiği’, ‘münhal sayısı ve sıralamasıyla’ ilgili sorulara yanıt verdi.

Öğretmen ihtiyaçlarının hangi okullarda ve hangi alanlarda olacağının nakillerden sonra ortaya çıktığı iddialarına karşın yapılan uygulamayı değerlendiren Berova, zaman alan bürokratik süreci hızlandırmak adına bu uygulamaya gidildiğini söyledi, süreçle ilgili bilgi verdi:

“Münhal edilen konuyla ilgili sırasıyla başbakanlığa, oradan maliyeye, oradan personel dairesine gider ve yine geri gelerek bize ulaşır. Böyle bir süreci vardır. Bu süreç en hızlı şekilde bile yapılsa 1 hafta zaman alır. Bu işlemler yapıldıktan sonra Kamu Hizmeti Komisyonu’na gönderilir ve münhal ilanından sonra en az 15 gün sınav öncesi bekletir. İtiraz süreci falan derken tüm bu işlemlerin 40 güne ihtiyacı var. Hal böyle iken nakillerin de 10 ağustos tarihinde bittiğini farz edersek, 40 gün sürecek olan bu işlemlerin tamamlanması, Eylülün 30’unu bulacak. Bu süreçte çocuklar 15 - 20 gün öğretmeniz mi kalsın? Hal böyle iken erkenden münhal çıkmamız gerekti. Maksadımız bu bürokratik süreci hızlandırmak, öne alabilmek.  

Okulları öğretmensiz açmamak adına birer münhal olsun yaparak bu bürokratik süreci tamamladık.

Hangi branştan ne eksik varsa da bu sıraya göre tamamlanacak.”

“Yeni uygulamalarda ihtiyaçlı branşlar sıradan alınacak”

“Nakil zincirleri tamamlandıktan sonra boş kalan yerlere öğretmenler en uç noktalara yerleştirilir.  Bu yıllardır uygulanan bir tüzüktür. Bu uygulama her yıl böyle yapılır, nakil zinciri kapsamında. Bunu da isteyen sendikaların kendisidir. Çift kadrolar da Lefke Gazi Lisesi ve Dipkarpaz’a göre yapılır. Bunlar belli bir sistem içerisinde ihtiyaca göre kaydırılır, bu yıllardır yapılan bir uygulamadır.

Bizim yaptığımız yeni uygulamalarda ihtiyaçlı branşlar belirlendi ve münhal çıkıldı. Sınav sonrası örneğin matematik bir tane bildirildi ama üç ihtiyaç var. O zaman da sıradan 3 kişi alınacak. Bu sayede okul açıldığı gün okulların öğretmensiz olmaması için bunu yaptık. Bu yeni bir uygulamadır.

Örneğin bir fizik öğretmeni, müdür muavini olarak başka okula gitti, nakil isteyen varsa, bu yer nakil isteyenle doldurulacak. Bu durumda bir okulda fizik öğretmeni eksildi, o zaman bu sınav sıralamasından öğretmen alınacak. Yani nakil kayması ve ardından doldurma tekniği uygulanacak. Zaten bu yıllardır böyle yapılıyor.”

 

Bu haber toplam 3557 defa okunmuştur