1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Dinçyürek’in Kıb-Tek’le ilgili açıklamaları talihsiz”
“Dinçyürek’in Kıb-Tek’le ilgili açıklamaları talihsiz”

“Dinçyürek’in Kıb-Tek’le ilgili açıklamaları talihsiz”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu önceki hükümette çevreden sorumlu bakanlık görevi yürütmüş olan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek’in bir süreden beridir KIB-TEK’i hedef alan “talihsiz açıklamalar” yaptığını söyledi.

A+A-

Tuluy Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, Dinçyürek’in KIB-TEK’e ait santrallerde filtre sistemi kurulmasıyla ilgili konunun önceki hükümet döneminde Bakanlar Kurulu’nda tartışıldığını ve KIB-TEK’in 2015 bütçesine bu yatırımın gerçekleştirilebilmesi için 15 milyon TL ödenek konulmasına rağmen bu kaynağın Kurum tarafından amacı dışında kullanılarak santrallerde baca gazı arıtımı için kurulması kararlaştırılan filtreleme sisteminin kurulmadığını söylediğini ifade etti. Dinçyürek’in AKSA Enerji Üretim AŞ’ne ait Kalecik bölgesindeki santrallerde ilgili filtreleme sistemlerinin kurulduğunu ve oradaki sorunun aşıldığını da belirttiğini kaydeden Kalyoncu, “gerçeği yansıtmayan açıklamaları nedeniyle Dinçyürek’e cevap verme gereği doğduğunu” bildirdi.

“KIB-TEK DEVLETTEN TEK KURUŞ MALİ DESTEK ALMIYOR”
Kalyoncu açıklamasında KIB-TEK’in, elektrik kamu hizmetini yürütürken oluşan maliyetleri, tarifeler yolu ile hizmet verdiği halktan tahsil ettiği gelirlerle karşıladığını ve devletten tek bir kuruş mali destek almadığını belirtti.
Kalyoncu şöyle devam etti:
“Hiç kuşkusuz ki içinde yaşadığımız çevre ve toplum sağlığı konusunda her bireyin ve her kuruluşun üzerine düşen sorumluluklar vardır ve KIB-TEK de bunun dışında değerlendirilemez. Ancak, KIB-TEK’in arz güvenliğini sağlamak ve mümkün olan en ucuz fiyata elektrik hizmetini sunmak gibi bir sorumluluğu daha olduğu unutulmamalıdır.
KIB-TEK’in 2015 yılı bütçesi hazırlanırken tüm bu hedefler göz önünde bulundurulmuş ve 85 milyon TL’lik yatırım bütçesi içerisine yeterli olmasa da baca gazı arıtım tesisi için 3 milyon 212 bin TL’lik ödenek konmuştur. KIB-TEK’in gerçekleştirmeyi tasarladığı diğer acil yatırımlardan arta kalabilecek miktarların bu ödenek kalemine eklenmesi suretiyle yatırımın gerçekleştirilmesi öngörülmüştü.
Ne var ki, Şubat ayında indirimli tarifeler yürürlüğe girer girmez yakıt maliyeti yükselmeye başlamış, Nisan ayı sonunda yasal mevzuat gereği artan yakıt maliyeti nedeniyle Kurumun talep ettiği tarife düzenlemesi, Sn. Dinçyürek’in de mensubu bulunduğu bir önceki hükümet tarafından onaylanmamış ve sonucunda Kurumun bugüne kadar 60 milyon TL’yi bulan zararı oluşmuştur.
Dönemin Bakanlar Kurulu’nun bir üyesi olması nedeniyle Sn. Dinçyürek’in oluşan zarardan birinci derecede sorumluluğu varken ve bu zarar nedeniyle Kurumun baca gazı arıtma tesisi dahil bir çok acil yatırım projesini erteleme zorunluluğu doğmuşken Sn. Dinçyürek’in açıklamaları en hafif ifade ile talihsiz olarak değerlendirilmektedir.”

TAK

Bu haber toplam 1519 defa okunmuştur