1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Devir – Teslim Töreni’nden NOTLAR…
Devir – Teslim Töreni’nden NOTLAR…

Devir – Teslim Töreni’nden NOTLAR…

Eroğlu ‘helallik’ istedi, Akıncı ‘sağlık’ diledi…

A+A-

Meltem SONAY
FOTOĞRAFLAR: Levent ÖZDAĞ


BASININ İLGİSİ BÜYÜKTÜ…

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törenle görevi 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan devralacağı törene basının ilgisi çok büyüktü. Kuzey Kıbrıs basının yanı sıra, adanın güneyinden ve Türkiye’den de çok sayıda basın mensubu töreni izledi.


ÖNCE EROĞLU GELDİ…

 

4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törenle görevi 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan devralacağı tören öncesinde, ilkin saat 16:55 sıralarında Derviş Eroğlu özel aracı ile saraya girdi. Derviş Eroğlu’na kızı Aslı Eroğlu eşlik ederken eşi Meral Eroğlu’nun yanında olmadığı dikkat çekti.

ARINÇ- EROĞLU YAKLAŞIK YARIM SAAT GÖRÜŞTÜ…

Derviş Eroğlu’nun saraya gelmesinin hemen ardından, saat 17:03 sıralarında da Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile birlikte saraya geldi. Eroğlu ile Arınç, törenden önce yaklaşık yarım saat baş başa görüştü.


PROTOKOL YERİNİ ALDI…

Arınç- Eroğlu görüşmesi sırasında devir- teslim törenine katılma üzere saraya gelen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve Güvenlik Kuvvetleri mensupları da protokolde yerini aldı. 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat’ın protokolde yerini aldığı sıralarda, Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu da saraya geldi.

SAAT 17:25 SIRALARINDA SARAYIN KAPILARI AÇILDI… EROĞLU’LAR ÇIKTI…

Saat 17:25 sıralarında sarayın kapıları açıldı, Derviş Eroğlu eşi Meral Eroğlu ve Bülent Arınç tören alanına çıktı. Bülent Arınç protokol çadırında yerini alırken, Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu da, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı’yı karşılamak üzere kırmızı halı başındaki yerlerini aldılar.


EROĞLU AİLESİ SARAYDAN, AKINCI AİLESİ DIŞARIDAN GELDİ…

 

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kızları Resmiye Canaltay ve Aslı Eroğlu sarayın başka bir kapısından çıkıp yerini alırken, 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ailesi de tören alanına geldi, protokoldeki yerlerini aldılar.

ÇİÇEKLERLE KARŞILAMA…

Saatler 17:29’u gösterdiğinde 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı’yı taşıyan araç saraya girdi. Derviş Eroğlu ve Meral Eroğlu Akıncıları karşıladı, Meral Eroğlu, Meral Akıncı’ya bir buket beyaz çiçek takdim etti. Meral Akıncı ve Meral Eroğlu protokolde yerlerini alırken, 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu ile 4. Cumhurbaşkanı Akıncı da askeri selamladı.

 


EROĞLU’NDAN VEDA KONUŞMASI…

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu veda konuşmasını yaparken zaman zaman sesinin titrediği dikkat çekti, Eroğlu özellikle eşi Meral Eroğlu ve ailesine teşekkür ederken, siyahlar giyindiği dikkat çeken eşi Meral Eroğlu ve hemen arkalarında oturan kızları ve torunları da veda konuşmasını dinledi.


“HAKKINIZI HELAL EDİN…”

“Bugünden itibaren aktif siyasi yaşamıma noktayı koyarken herkese hakkınızı helal edin diyorum” derken, şöyle devam etti “Benim bu millete bir nebze hizmetim olmuşsa ne mutlu bana. Kimseye kırgın, kızgın değilim. Tüm halkımıza, bana gösterdikleri sevgi saygı için müteşekkirim”. Eroğlu sözlerini, “Allah devletimize , milletimize hep aydınlık, özgür, refah dolu ve mutlu günler nasip etsin.Her şey için teşekkür ederim.Ülkemize , dünyaya barış ve huzur diliyorum” ifadeleriyle tamamladı.

AKINCI: “SAHİBİ DEĞİL, KİRACISIYIM…”

Cumhurbaşkanı Akıncı, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada da ‘Türkiye ile  karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler’ kurulması gerekliliğini vurguladı ve yineledi. Akıncı, devraldığı makamda ve sarayda mal sahibi değil, belli bir süre kiracı olduğunu hiçbir zaman unutmayacağını ifade etti. Akıncı, “Gerçek mal sahibinin halkımız olduğunu bir an bile hatırdan çıkarmayacağım” şeklinde konuştu.


EROĞLU VE EŞİ VEDALAŞTI, SARAYDAN AYRILDI…

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı forsunu 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu’na taktim etti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, Eroğlu çiftini uğurladı. Bu kez Meral Akıncı, Meral Eroğlu’na çiçek takdim etti. Eroğlu çifti, şoförün kullandığı Mercedes marka araç ile saraydan ayrıldı.


“DAHA ÇOK GÖRÜŞECEĞİZ MERAL HANIM…”

Uğurlama esnasında Eroğlu ile Akıncı çifti arasında kısa diyaloglar da oldu. Meral Eroğlu, Mustafa Akıncı’ya görüşürüz derken, Cumhurbaşkanı Akıncı da Meral Eroğlu’na ‘Daha çok görüşeceğiz Meral Hanım’ diye yanıt verdi.

Bu haber toplam 3239 defa okunmuştur