1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ’de ‘Rektör Vekili’ açılımı
DAÜ’de ‘Rektör Vekili’ açılımı

DAÜ’de ‘Rektör Vekili’ açılımı

DAÜ Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Rektör Vekili’nin tanımını yasaya eklemeyi öngörürken, Rektör Vekili’nin de Senato’nun öneri şartı aranmaksızın Vakıf Yöneticiler Kurulu’nca atanmasını içeriyor…

A+A-

DAÜ’de yaşanan krize çözüm amacıyla hazırlanan DAÜ Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi’ne ‘ivedilik’ istemi ile gönderildi…

 

Meltem SONAY

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’de “rektör krizi”ni aşmak için olduğu tahmin edilen Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı, ilgili komitede görüşülmek üzere Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildi.

Başbakanlık tarafından Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilen Yas Tasarısı’nın Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde ‘İvedilikle’ görüşülmesi istenecek.

DAÜ’de yaşanan krize çözüm amacıyla hızlandırılan Yasa Tasarısı, DAÜ’de idari makamın asıl sahibi olan Rektör’ün görevi, görev süresinin dolması, ölüm, emeklilik, istifa, azil gibi sebeplerle sona ermiş, ama yeni görevli henüz atanmamış, atanamamış veya atanan görevli henüz görevine başlamamış olabileceği durumlarda yapılacakları düzenliyor.

“Otorite boşluğuna fırsat vermemek için”

Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde, kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlamak ve ayni zamanda otorite boşluğuna fırsat vermemek için Rektör’lük makamına, geçici olarak bir kişinin görevlendirilmesi ve asıla verilen yetkileri geçici olarak birinin kullanması gerektiği belirtildi.
Yasa’nın, DAÜ’ye Rektör Vekilliği makamının ihdas edilmesinin zorunlu olduğu kanaati ile hazırlandığı kaydedildi.

VYK tarafından ‘Rektör Vekili’ atanır

Yasa Tasarısı’nın ikinci maddesi “Rektör Vekili” tanımını yasaya ekliyor.
Tasarı’da ‘Rektör Vekili’; “Rektörün görevinin görev süresinin dolması, ölüm, emeklilik, istifa ve azil gibi sebeplerle sona ermesi halinde ve yerine yeni rektör henüz atanmamış veya atanan kişi henüz görevine başlamamış ise Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından geçici bir süre için ve Rektörün bu Yasanın 13’üncü maddesinde öngörülen yetkilerini kullanmak üzere geçici olarak Üniversite içindeki veya dışındaki Profesörler arasından atanan kimseyi anlatır” olarak tanımlandı.

‘Senatonun öneri şartı aranmaksızın Rektör Vekili atanması’

DAÜ Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Esas Yasa’nın (E) bendinde yapılacak değişiklikle, Rektör Vekili’nin Senato’nun öneri şartı aranmaksızın Vakıf Yöneticiler Kurulu’nca atanmasını öngörüyor.
Yasa Tasarısı’nın İlgili maddesi şöyle:
“(E) Senatonun önerisi ile Üniversite Rektörünü; Senatonun öneri şartı aranmaksızın Rektör Vekilini; Rektörün önerisi ile Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksek Okul Müdürlerini atamak”

3 aylık süreyi aşmamak şartı ile… Üniversite içinden veya dışından…

Yasa Tasarısı’nın bir diğer maddesi ise, ‘Rektörün görevi, süresinin dolması, ölüm, emeklilik, istifa, azil gibi sebeplerle sona ermiş ama yerine yeni Rektör henüz atanmamış veya atanan kişi henüz görevine başlamamış ise Senatonun öneri şartı aranmaksızın, geçici süreliğine Rektör Vekilinin atanmasına ilişkin değişikliği düzenliyor’.

Buna göre, Rektörün görevi, süresinin dolması, ölüm, emeklilik, istifa, azil gibi sebeplerle sona ermiş ama yerine yeni Rektör henüz atanmamış veya atanan kişi henüz görevine başlamamış ise Senatonun öneri şartı aranmaksızın, Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından,  Üniversitenin içinden veya dışından, Üniversite Profesörleri arasından üç aylık süreyi aşmamak şartı ile bir Rektör Vekili atanabilecek.
Yasa Tasarısı ayrıcı bu sürenin, bir kez olmak üzere aynı yöntemle, yüne üç ayı aşmamak şartıyla uzatılabilmesini de öngörüyor.

Bu haber toplam 3393 defa okunmuştur