1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yakınımızda
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yakınımızda

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yakınımızda

“Birçok hastalığın sadece homoseksüellerde görüldüğü yanlış bilgisi nedeniyle heteroseksüel ilişkilerde kişiler kendini güvende zannediyorlar. Bu nedenle son 10 yıldır HIV dâhil CYBH’lar heteroseksüle kişilerde daha fazla gözlenmektedir.”

A+A-

 

 

Nesil Bayraktar

Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklar sadece LGBT Bireyler için geçerli olan bir durum değildir. Cinsel yolla bulasan hastalıklar tüm toplumu ilgilendiren ve toplumumun her kesiminin farkındalığının azami düzeyde olmasını gerektiren bir durumdur. Boş vermek, göz ardı etmek, umursamamak çözüm değildir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yakınımızdadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalık nedir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; cinsel sıvıların bireyler arasında birbirine aktarımı yolu ile tasınabilen bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin neden olduğu hadtalıklar grubu olarak tanımlanabilir.

CYBH nasıl bulaşırlar?
Cinsel sıvıların oral, anal veya vaginal teması sonucu mikropların aktarılması ile bulaşır.

CYBH'a yakalanmada risk faktörleri nelerdir? CYBH'a yakalanma riskini nasıl azaltabilirsiniz?
Her şeyden önce korunmalı cinsel ilişkiden bahsetmek gerekir. En önemli yöntemdir. Kişilerin cinsel partnerlerinin kimliğini hatırlayacak şuurda ilişkiye girmesi önerilir. Çünkü bir bulaş olması halinde veya riskinde bulaştırdığı düşünülen kişiyle temasa geçip ilgili taramaların yapılması gerekir. Bunun nedeni bir takım hastalıklar ilişkiden aylar sonra kan tetkikleri ile tespit edilebilir. Eğer önceden risk tespit edilirse koruma tedavileri uygulanarak hastalığın oluşmadan durdurma şansımız olabilmektedir. Tek eşli bir cinsel hayat yine koruyucu önlemler arasındadır. Bunların dışında ortak enjektör kullanımı, ortak jilet kullanımı gibi kan teması olabilecek durumlardan kaçınılması gerekir.

Toplum olarak( eşcinsel veya heteroseksüel farketmez) farkindalik düzeyimiz ne?
Son derece yetersiz. Birçok hastalığın sadece homoseksüellerde görüldüğü yanlış bilgisi nedeniyle heteroseksüel ilişkilerde kişiler kendini güvende zannediyorlar. Bu nedenle son 10 yıldır HIV dâhil CYBH’lar heteroseksüle kişilerde daha fazla gözlenmektedir. Ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyinde toplum baskısının yoğun olması nedeniyle hasta bireyler çoğunlukla kendilerini saklamakta hatta bulaştırma eğilimi göstermektedir. Oysa bu anlamda yeterli hoşgörü ve çeşitli bilinçlerdirme çalışmaları artırabilirsek birçok insanın sağlığını riske etmesi ve toplum sağlığının risk altına alınması önlenebilecektir.


Neden bu kadar duyarsızız? Sizce yapılması gerekenler neler?
Bence duyarsızlık doğru bir kelime değil. Bizim toplumumuz belli tabuların arkasında saklı kalmayı tercih ettiği için buna benzer ‘mahrem’ konularda sessizliklerini korumayı tercih etmekteyiz. Ses çıkarıldığında ise utanılacak bir durummuş gibi eleştiriler ve çeşitli yargılar ile insanların seslerinin kısılmasını sağlıyoruz. Öncelikle insanların kulaklarının bu hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi, nasıl korunulacağının anlatılması gerekiyor. İnsanların saklanmasını teşvik edecek söylemlerin kitle iletişim araçları tarafından pervasızca kullanımının önlenmesi gerekmektedir. Seks işçilerinin bu kadar yoğun olduğu adada sağlık denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve daha ötesine geçip belli kısıtlamalar getirmesi gerekmektedir. Ayrıca hepimizin bildiği üzete kayıt dışı seks işçiliği yapan bireylerin tespiti yönünde çalışmalar başlatılması şarttır. Toplumun cinsellik konusundaki tabularının ortadan kaldırmak için belki de çeşitli kampanyalarla görünürlüğü artırmak etkin bir yol olabilir.

Bu haber toplam 2926 defa okunmuştur