1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Çanakkale Kampı’nda yine ‘kız - erkek ayırımı’ tartışması!
‘Çanakkale Kampı’nda yine ‘kız - erkek ayırımı’ tartışması!

‘Çanakkale Kampı’nda yine ‘kız - erkek ayırımı’ tartışması!

Geçtiğimiz yıl ‘dini propaganda’ iddiaları ile gündeme gelen öğrencilere yönelik Çanakkale Kamp ve Gezi Programı bu yıl yeniden düzenleniyor.

A+A-

Geçtiğimiz yıl ‘dini propaganda’ iddiaları ile gündeme gelen öğrencilere yönelik Çanakkale Kamp ve Gezi Programı bu yıl yeniden düzenleniyor.

Türkiye’den gönderilen dönemlere ilişkin programda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kızlar ve erkeklerin kampa AYRI AYRI katılması öngörülüyor…

KTOEÖS konuyla ilgili ‘endişe’ belirtirken, Eğitim Bakanlığı ‘toplumsal hassasiyetler doğrultusunda kampın düzenleneceğine” vurgu yapıyor…

 YENİDÜZEN’e konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, bu yıl düzenlenmesi planlanan Çanakkale Kamp ve Gezi Programı’nın geçen yılki programla aynı içerikte olduğunu, kız ve erkek cinsiyet ayırımı düzeyinde düzenleneceğini savundu.  Aynı projenin bu yıl da uygulanmak istenmesine tepki gösteren Eylem, Eğitim Bakanlığı’na projenin geri alınması çağrısı yaptı…

 

 Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit:  “Kamp programı kesinlikle Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda gerçekleşecek, kamp yeriyle ilgili de Bakanlık yetkilileri enine boyuna inceleme yapacak”

Didem MENTEŞ

Geçtiğimiz yıl büyük tepkilere neden olan öğrencilere yönelik Çanakkale Kamp ve Gezi Programı bu yıl yeniden düzenleniyor.

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından KKTC’deki öğrencilere yönelik organize edilen gezide, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kızlar ve erkeklerin ayrı ayrı katılması talep edilirken, kampa 5 bin 264 öğrencinin katılımı hedefleniyor.

30 Haziran ila 21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek kamp programıyla ilgili olarak, Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından ortaöğretim okullarının müdürlerine, mail üzerinden gönderilen özel mesajda, 188’er kişilik kız ve erkek öğrencilerin ayrı guruplar halinde geziye katılacağı dönemler belirtiliyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, kamp programının kesinlikle Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda gerçekleşeceğini, kamp yeriyle ilgili de Bakanlık yetkililerinin enine boyuna inceleme yapacağını açıkladı.

 

KTOEÖS TEPKİLİ…

Eylem: “Bakanlığın ‘dur’ dememesi üzücüdür”

YENİDÜZEN’e konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, bu yıl düzenlenmesi planlanan Çanakkale Kamp ve Gezi Programı’nın geçen yılki programla aynı içerikte olduğunu, kız ve erkek cinsiyet ayırımı düzeyinde düzenlenecek bir kamp olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz yıl dini propaganda içerikli uygulamalar yapıldığını anımsatan Eylem, “çocuklarımıza bir takım değerlerin kültürlenme yoluyla aşılanması söz konusudur ve büyük bir projenin bir parçasıdır.  Ne yazık ki bunun bu şekilde uygulanması için okullara yazı gönderilmesi ve Eğitim Bakanlığı’nın buna ‘dur’ dememesi bizler için üzücüdür” dedi.

Aynı projenin bu Eğitim Bakanlığı döneminde uygulanmak istenmesine tepki gösteren Eylem, Pazartesi günü Eğitim Bakanlığı ile görüşerek, bu projenin geri alınması çağrısında bulunacaklarını dile getirdi.

 

Bakan Özyiğit: “Enine boyuna inceleyeceğiz… Hassasiyetler dikkate alınacak”

Çanakkale kampı konusunda Türkiye yetkilileriyle görüştüklerini, Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetlerine duyarlılık gösterilmesiyle ilgili uzlaşıya varıldığını belirten Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, kamp programının kesinlikle Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda gerçekleşeceğini vurguladı. Çanakkale kamp yeriyle ilgili de Bakanlık yetkililerinin enine boyuna inceleme yapacağını söyleyen Bakan Özyiğit,  toplumsal hassasiyetler dikkate alınarak kampın gerçekleşmesi için Bakanlık olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını açıkladı.

 

Geçen yıl neler yaşanmıştı?

Hatırlanacağı üzere geçtiğimizi yıl Eğitim ve Kültür Bakanlığı tüm okullara yazı göndererek, TC Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve tüm masrafları karşılanacak Çanakkale Kamp ve Gezi Programına katılımı sağlanmıştı. Kampa 30 Haziran’dan 14 Eylül’e kadar üçer günlük program halinde 8 farklı dönemde erkek öğrenciler,6 farklı dönemde ise kız öğrenciler katılmıştı.

Bir video aracılığıyla AKP ve Erdoğan propagandası yanında dini propaganda yapıldığı, kız çocukları 'ablalık' sistemiyle kontrol altında tutulmaya çalışıldığı, kampta sorumlu oldukları söylenen iki kişinin defalarca her fırsatta öğrencilere ve size bizleri 'yavru vatan' olarak değil '82. vilayet' olarak gördüklerini ifade ettikleri, çocuklara şehitliklerin yanında türbelerin gezdirildiği aktarılmıştı.

Ayrıca ziyaretlerden önce 11-14 yaş arası kız çocukları şort giymemeleri, kısa giymemeleri için uyarıldıkları, öğrencilerin, kendileri için hazırlanan tişörtleri 3 gün boyunca giymek zorunda bırakıldıkları, Sorumlu öğretmenler  odalarına çekildikten sonra onlardan habersiz öğrenciler 'kamp sorumluları' tarafından seminer diye bir yere götürüldükleri, dini dayatma yapıldığı belirtilmişti.


Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit:

Kamp programı tamamen toplumsal hassasiyetler doğrultusunda gerçekleşecek”

Çanakkale kamp ve gezisiyle ilgili bakanlık olarak enine boyuna inceleme yapılacağını söyleyen Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, kampın Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda gerçekleşeceğini açıkladı.

Özyiğit, YENİDÜZEN’e şu açıklamayı yaptı: “Geçen sene yapılan eğitim kültür anlaşmaları çerçevesinde öğrencilerimiz Türkiye’de çeşitli kamplara katılıyorlar. Geçen sene Çanakkale’ye düzenlenen bir kampta bazı hassasiyetler ortaya çıktı. Hassasiyetler konusunda Kıbrıs Türk toplumunun belirli duyarlılıkları var. Bu doğrultuda bir takım sıkıntılar yaşandı, bunlar basında da tartışıldı. Yani dolayısıyla bu yıl biz göreve geldiğimizde bu kamplarla ilgili bazı hazırlıkları önümüzde bulduk. Bu doğrultuda gerek burada Türkiye’nin yetkilileriyle gerekse Ankara’da bir süre önce yaptığım ziyarette bu kampla ilgili olarak da Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetlerini yetkililere bildirdim. Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri şunlardır bunlara dikkat edilmesi gerekir, hem dini inançları hem kültürel varlığı, kimliği ile daha farklı bir toplum olduğu, bu durumlarda hassasiyetleri olduğunu açıkça ortaya koyduk. Ben şuanda gelinen noktada endişeye mahal olacak bir durum görmüyorum. Burada Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda bundan sonraki kamplar yapılacak, bu doğrultuda bu hassasiyetlere onların da gerekli duyarlılığı göstermesini istedik. Orada görüş alışverişinde bulunduk. Dolayısıyla bundan sonraki kamplarda içerik olarak orada yapılacak çalışmalar tamamen toplumsal hassasiyetlerin de dikkate alınacağı konusunda bir uzlaşıya varıldı. Bu çerçevede o kamplarla ilgili düzenlemeler yapıldı. Eğitim Bakanlığı’ndan görevlilerin katılacağı, sürekli olarak Bakanlığın denetimine tabi olacak bir durum söz konusudur. Okul müdürlerine gönderilen mesajlarda kız ve öğrencilerin ayrı olarak gönderileceği konusunda da toplumsal duyarlılığımızı da ortaya koyduk. Başvurular çıktıktan sonra bunu bir kez daha konuşacağız. Şuanda başvuruların alınması gerekiyor. Kampın süresiyle ilgili ön görülen dönem, onların ön görüsüdür. Bu bir gönüllü başvurudur. Okullarımızın, öğrencilerimizin ailelerinin de onaylayacağı gönüllü başvurudur. Bu ortaya çıktıktan sonra yeni bir değerlendirme yapacağız. Oradaki kamp yeriyle ilgili de Bakanlık yetkilileri enine boyuna bir inceleme yapacak. Oradaki koşulların ne olduğunu ne yapıldığına bakılacak. Kamp başlamadan önce gerekli incelemeler de yapılacak. Toplumsal hassasiyetler de dikekte alınarak kampın gerçekleşmesi için bakanlık üzerine düşeni yapacaktır. Ayrıca kamp programı da Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve bu çerçevede olacaktır.”


KTÖS Başkanı Selma Eylem:

“Eğitim Bakanlığı’ndan projenin geri alınmasını talep edeceğiz”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, bu yıl düzenlenmesi planlanan Çanakkale Kamp ve Gezi Programı’nın geçen yılki programla aynı içerikte olduğunu, kız ve erkek cinsiyet ayırımı düzeyinde düzenlenmiş bir kamp olduğunu belirtti. Eylem, Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği ön yazıyla birlikte, okul müdürlerine mail yoluyla gönderdiği kamp programında, kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı dönemlerde katılacağının görüldüğünü vurguladı. “Programda ayrı ayrı tarihlerde, pembe ve mavi şeritlerle kız ve erkek öğrencilerin gidecekleri dönemler belirtilmiştir. 30 Haziran’dan 21 Ağustos’a üçer günlük 28 dönem oluşuyor. Kız ve erkeklerin ayrı ayrı 188 kişilik gruplar halinde 5264 öğrenci hedeflenmektedir. Geçen yıl uygulanan aynı projedir.

Bu projenin bu Eğitim Bakanlığı döneminde uygulanmasının üzücü olduğunu belirten Eylem, bu konuyu Eğitim Bakanlığı ile görüşeceklerini dile getirdi. Eylem, “Geçen sene de ortaya koyduk, biz göre çocuklarımıza bir takım değerlerin kültürlenme yoluyla aşılanması söz konusudur ve büyük bir projenin bir parçasıdır.  Ne yazık ki bunun bu şekilde uygulanması için okullara yazı gönderilmesi ve buna ‘dur’ denmemesi bizler için üzücüdür. Çünkü bu konuda Bakanlıkla konuşmayı tercih ediyorum. Pazartesi günü Bakanlıkla görüşüp bunun ya karma hale döndürülmesi ya da projenin geri alınmasını görüşeceğiz. Çünkü cinsiyet ayırımı temelinde yapılıyor. Bu kampın içeriği, hedeflenen şey bellidir. Bunu geçen sene oraya giden öğretmenlerimiz ortaya koydu. Geçen sene bazı guruplarda bu denendi, bazı gruplarda öğretmenlerin tavrıyla geri adım atıldı, bazılarında da bizim kamuoyu ile paylaşmamızdan dolayı denenmedi. Geçen yıl hedeflenen öğrenci sayısı yakalanamadığı için farklı derneklere gidilsin diye imkan tanındı. Bu yıl da hedeflenen sayıya ulaşılırlar mı bilemiyorum ama buna dur denmemesi gerçekten bizler için üzücüdür” şeklinde konuştu.

Selma Eylem, bu dönem Eğitim Bakanlığı’nda bulunan TDP’nin seçim öncesi çağdaş, laik, demokratik toplum yapısı, bilimsel eğitim argümanları ortaya koyduğunu ancak şuanda bu uygulamaya dur diyemediğini savundu. Eylem, “Bakanlığın böyle bir kampın düzenlenmesi, cinsiyet ayırımı temelinde bunun düzenlenmesi ve buna dur dememesi bizler için gerçekten üzücüdür. Tepkimizi göstericeğiz… Bu projenin geri alınmasıyla ilgili talebimiz olacaktır. Yapılmak istenen bellidir. Zaten atılan adım da karma değil cinsiyet ayırımı temelinde olmasıyla birlikte, kampın içeriği de bizim için kabul edilebilir değil. Dolayısıyla bu projenin durdurulması için çağrıda bulunacağız.

canakkale-foto-1.jpg
Eğitim Bakanlığı’nca kamp hakkında okul idarelerine gönderilen belge

canakkale-foto-2.jpg
Okul müdürlerine mail yoluyla gönderilen kamp program süresi…

 

kamp-program.jpg


yeniduzen-satin-aliniz-416.jpg

 

 

Bu haber toplam 4698 defa okunmuştur
Etiketler :