1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. BM Güvenlik Konseyi ve Spehar’a mektup
BM Güvenlik Konseyi ve Spehar’a mektup

BM Güvenlik Konseyi ve Spehar’a mektup

Kıbrıslı Rum siyasi partiler Maraş’ta gerçekleşecek olan toplantıyı tehlikeli ve olumsuz bir gelişme olarak yorumlarken, Maraş Belediyesi de BM’ye ve Spahar’a mektup göndermeye hazırlanıyor.

A+A-

Kapalı bölge Maraş’ta, Türk yetkililerin de katılımıyla gerçekleştirilecek olan “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısıyla ilgili haberler dünkü Rum gazetelerine de haber oldu.

Politis gazetesi “Belediye BM Güvenlik Konseyine Başvuruyor- Kapalı Maraş Seçim Kampanyasında” başlıklı haberinde, “kaynaklarına” dayanarak, “Maraş Belediyesinin” kapalı bölge Maraş’ta toplantı yapılacağı haberinin duyulduğu ilk andan itibaren, gerek Kıbrıs Başkanlık Sarayı, gerekse Kıbrıs Dışişleri Bakanlığıyla yakın temas içerisinde olduğunu ve daha ileri koordinasyon için bu sabah yeniden bir temasta bulunulacağını yazdı.

“Elde ettiği bilgilere” dayanarak, “Maraş Belediyesinin” gün içerisinde BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizbeth Spehar’a göndereceği bir mektup hazırlamakta olduğunu yazan gazete, belediyenin mektupla birlikte, Kıbrıs Türk tarafı ve Türk tarafının hareketleriyle ilgili hoşnutsuzluğunu ve buna paralel olarak kapalı Maraş’la ilgili ileriye götürülmekte olan düzenlemeleri şiddetle kınadığını ifade edeceğini iletti.

Mektupta, bunlara ek olarak, BM Güvenlik Konseyinin kapalı Maraş konusuyla ilgili kararlarında kayda geçirilenlerin harfi harfine muhafaza edilmesinin isteneceği de ifade edildi.

Mektupta, BM Güvenlik Konseyinin, Kıbrıs sorunundaki özlü müzakerelerin yeniden başlaması çabalarını sabote eden bu tarz faaliyetlerden haberdar olması ve bunları kınaması gerektiğine dair önemli bir atıf yapılacağını da iddialarına ekledi.


Partilerin açıklamaları

“Tehlikeli ve oldukça olumsuz bir gelişme”

Kıbrıslı Rum siyasi partilerinden bazılarının konuyla ilgili kınama açıklamalarına da yer veren gazete, partilerin bu konuyu “tehlikeli ve oldukça olumsuz bir gelişme” olarak nitelendirdiklerini belirtti.

Gazeteye göre DİSİ partisi ise konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye’nin kapalı bölge Maraş’taki “yeni kışkırtıcı eylemini” kınadığını belirterek, bu eylemin “Türkiye’nin, kapalı bölge Maraş’la ilgili BM Güvenlik Konseyinin belirli kararlarını ihlal etmekte olan yayılmacı tutumunu kanıtlayan bir hareket olduğu” iddiasında bulundu.

EDEK partisi de yaptığı yazılı açıklamada “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Maraş’ta gerçekleşen ve kınanması gereken girişimler aleyhinde politik ve diplomatik önlemler alınmasının zamanının geldiğini” ileri sürdü.

Gazete, Kıbrıs Ekologlar- Vatandaşlar İşbirliği’nin de bir kınama açıklaması yayımladığını ekledi.

Kapalı Maraş’taki toplantıyla ilgili haberler Alithia’da “Oktay ve Gül’ün de Katılımıyla Kapalı Kentte Maraş’la İlgili Toplantı”, Haravgi’de “Oktay ve Gül’ün Katılımıyla Maraş’la İlgili Toplantı”, Fileleftheros’ta ise “Maraş’la Yeni Oyun” başlığıyla yer aldı.

           

Bu haber toplam 2068 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler