1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Belediye: 'PLANLAMA ONAYI GEREKMEZ'
Belediye: 'PLANLAMA  ONAYI GEREKMEZ'

Belediye: 'PLANLAMA ONAYI GEREKMEZ'

Tarihi Girne Kalesi arkasındaki sahil boyunda yapılmak istenen gezi ve rekreasyon projesinin ilk etabı başladı

A+A-

Fehime ALASYA

Girne’deki tarihi Girne Kalesi arka bölgesine yapılmak istenen gezi ve rekreasyon (Eğlendinlen) projesinin ilk etabı hayata geçiriliyor.

Girne Belediyesi’nden alınan bilgiye göre birkaç etaptan oluşacak olan proje için ilk adım yaklaşık 45 gün önce başlatıldı. Toprak zeminin kaymasını önlemek amacıyla set duvar çekimi yaptıklarını belirten yetkililer, bölgedeki çalışma için yıllar önce Eski Eserler Dairesi’nden alınmış izin belgesine sahip olduklarını iddia ederken, bazı kaynaklar, bu yapılan çalışmaların, planlama onayı olmadığını ve tamamen kaçak bir yapı olduğunu ileri sürerek durumdan duydukları rahatsızlığı belirttiler.

Girne Kalesi arkası ile Girne Deniz Şehitliği arasında bulunan alana yapılmak istenilen projeyle ilgili tartışmalar sürerken, çalışma da devam ediyor.

Çalışmalar sırasında alandan çıkarılan toprak yığınları üst kesimdeki araç parkı kenarında muhafaza edildi. Yukarı Girne Bölgesi’ndeki Karpaz Oto Parkı aşağısında bulunan sahil kenarında, gezi ve rekreasyon projesi çalışması için ilk etabı başlamış durumda.   

Çalışmalarla ve projeyle ilgili bilgi veren Girne Belediyesi, Bayındırlık Bölümü yetkilisi Muharrem Arslan, şu anda yapılan çalışmalarda gezi ve rekreasyon projesi için bölge ruhuna uygun set duvarların çekildiğini ifade Ederek, bu çalışma için Planlama Onayı alınmasına gerek duyulmadığını belirtti.

Projenin birinci basamağından sonraki aşama için onay alacaklarının altını çizen Arslan,  

gezi ve rekreasyon projesinin büyük bir çalışma olduğuna değinerek, projenin kademeli olarak hayata geçeceğini kaydetti.

Yapının planlama onayı olmaksızın, kaçak olarak başlandığı iddialarına karşın “Belediyeye 2012 yılında verilen bir izin vardı, projeye başlanmıştı fakat müteahhitten dolayı yarım kalmıştı, şimdi de yarım kalan işi bu bağlamda bitirmeye çalışıyoruz. Yeniden izin almak için talepte bulunmadık. Üstelik şimdi sadece set duvarı çekiyoruz, toprak kaymasını önlemeye çalışıyoruz.” diyen Arslan, çalışmanın yeni bir çalışma olmadığının altını çizdi. 

Projeyle ilgili de bilgi de veren Arslan, “Önce toprağın kaymasını engellemeye çalışıyoruz, set duvarı çekiyoruz, ardından ikinci etaba başlamadan önce gerekli izinler tabi ki alınacaktır. İlgili dairelerin de görüşü alınarak kalenin dokusuna uygun yürüyüş yolları, seyir terasları ve alt yapıları yapılacak” dedi.

 

Girne Belediyesi Bayındırlık Bölümü:  “Yarım kalan işi bitirmeye çalışıyoruz. Yeniden izin almak için talepte bulunmadık

YENİDÜZEN'in konuya ilişkin sorularına cevap veren Girne Belediyesi Bayındırlık Bölümü şu açıklamayı yaptı:

Söz konusu bölgelerde yürüttüğümüz iki çalışma vardır. Arıtma tesisi için pompa istasyonu ve parkeleri aslına sadık kalarak düzenleme işleri yapıyoruz.

Girne Kalesi Arka kısmında yapılan çalışma, Girne belediyesi kale arkası yürüyüş yolları birinci etap projesidir. Bu projeyle ilgili 2012 yılında ihaleye çıkılmıştı, bir müteahhitle anlaşıldı ve firma bu işi yapmaya başladı ama sonra yarım kaldı, konu mahkemelik oldu, mahkeme sonuçlandı ve belediyenin lehine bir karar çıktı. Belediye de yeniden ihaleye çıkıp yeni bir firma ile çalışmaya başladı.

Bu alanda şu an yapılan çalışma, esas gezi ve rekreasyon projesi ruhuna uygun set duvarların yapılmasıdır. Şu anda yapılan, set duvar ile kayan toprağı tutulması için bir duvar çalışmasıdır. Bu bitirilince yürüyüş etabı falan diğer aşamalara geçilecek. Kademeli olarak bu büyük gezi projesi hayata geçecek. Bunlar da şu an onun çalışmalarıdır.

İlgili dairelerin de görüşü alınarak kalenin dokusuna uygun yürüyüş yolları, seyir terasları ve alt yapıları yapılacak. İki bölgenin arasında kalan bir bölgedir ve altyapıları da yapılabilmeli. En önemli proje ise birinci etap projesidir. Bu etap da yani set duvar projesi, toplamda 70 günde tamamlanacak, zaten başlayalı 45 günü doldu.

İlk yıllarda Eski Eserler Dairesi projeyi durdurulmuştu, sonra sakıncası yoktur dediler ve projenin devam edebileceğine dair bir yazı verdiler.

Belediyeye 2012 yılında verilen bir izin vardı, projeye başlanmıştı fakat müteahhitten dolayı yarım kalmıştı, şimdi de yarım kalan işi bu bağlamda bitirmeye çalışıyoruz. Yeniden izin almak için talepte bulunmadık, yarım kalan bir işi bitirmeye çalışıyoruz, yeni bir proje veya yeni bir yerde iş yapmıyoruz.  Planlama onayı bu işi kapsamaz, zaten bu çalışma da planlama onayı gerektirmez. Biz sadece toprağı tutma amaçlı bir çalışma yapıyoruz. İkinci etapta tabi ki planlama onayı alacağız.

Bu haber toplam 3378 defa okunmuştur
Etiketler :