1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Barikata isyan, barışa çağrı
Barikata isyan, barışa çağrı

Barikata isyan, barışa çağrı

Geçiş noktasının her iki tarafında 4 geçiş noktasının kapatılmasını protesto eden kalabalık “tüm barikatlar kalkana ve adaya barış gelene kadar mücadeleye devam” kararlılığını ortaya koydu.

A+A-


Kıbrıslı barışseverler  Ledra / Lokmacı barikatında “Korkuya ve Bölünmeye Karşı” eylem yaptı. 

Eylem sırasında Kıbrıslı Türk eylemciler barikatı zorladı, bir süre arbede yaşandı, polis tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Barikatın her iki yanında 4 geçiş noktasının kapatılmasını protesto eden kalabalık “tüm barikatlar kalkana ve adaya barış gelene kadar mücadeleye devam” kararlılığını ortaya koydu.

Unite Cyprus Now grubu kapatılan 4 geçiş noktasının açılmaması durumunda Pazartesi  günü saat 11..00' de yeniden aynı noktada eylem yapacaklarını belirtti.

Eylem öncesinde bölgede polis ve Birleşmiş Milletler güvenlik önlemi aldı. Tansiyonun kimi zaman yükseldiği eylemde, Kıbrıslı Tükler barikatı zorladı, polisle yüz yüze geldi, arbede yaşandı.

Biber gazından etkilenenlere ilk müdahaleyi CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli yaptı. İncirli rahatsızlanan eylemcileri öncelik sırasına göre ambulanslara götürdü.

Ledra Caddesi'nden ve Lokmacı'dan aynı anda barış sloganlarının yükseldiği eylemde, Kıbrıslı Türkler, İngilizce olarak “Anastasiadis Taksim’e koşuyor, O’nu durdurun” pankartı açtı.

Kıbrıslı Rumlar da, üç dilde, “Ne toprak ne de su, ayrılmayı kabul etmeyiz” pankartı ile eyleme katıldı. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de eyleme açık destek verdi. Genel Başkan Tufan Erhürman’ın yanısıra genel sekreter Erdoğan Sorakın, Asım Akansoy, Erkut Şahali, Doğuş Derya, Armağan Candan, Özdil Nami, Sıla Usar İncirli, Fazilet Özdenefe ve Salahi Şahiner de eyleme katıldı.

Ayrıca, Avrupalı parlamenter Niyazi Kızılyürek ve Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da eylemde yer aldı.


“Faşistler, UBP ve ELAM dışarı”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’da eylem noktasına geldi. Eylemciler Taçoy’a büyük tepki gösterdi ve ayrılmasını istedi. Eylemcilerle konuşmaya çalışan Taçoy, iletişim kuramayınca eylem noktasından ayrıldı. Hasan Taçoy’u yuhlayan eylemciler “Faşistler, UBP ve ELAM dışarı” sloganları atıldı.


YENİDÜZEN, Avrupa’nın bölünmüş tek başşehrinde, sembol geçişlerden biri Lokmacı / Ledra kontrol noktasındaki eylemi an be an okurlarına aktardı

12.50 Ledra ve Lokmacı’daki eylem, barış mesajlarının okunması ile tamamanlandı. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum aktivistler, barikatları ve geçişlerin kapatılmasını protesto etti, 2003 yılının öncesine geri dönüş yapmak istemediklerini vurgulayarak, federal ve birleşik Kıbrıs için mücadele çağrısı yaptı. Eylemciler, karşılıklı sloganlar atarak barikattan dağılmaya başladı. Unite Cyprus Now grubu kapatılan 4 geçiş noktasının açılmaması durumunda Pazartesi  günü saat 11..00' de yeniden aynı noktada eylem gerçekleştireceklerini bildirdi. 
 


 

12. 30 Eylemde arbede çıktı. Polisin, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum barışseverlere biber gazı sıkması üzerine birçok eylemci ve gazeteci yaralandı. Bölgeye ambulans gönderildiği, eylemin ve gerginliğin de devam ettiği kaydedildi.

Bu arada TAK'ın haberine göre arbedenin merkezinde fotoğraf çekmeye çalışan TAK fotomuhabiri Erol Uysal biber gazına maruz kalarak ciddi şekilde etkilendi.

tuf-009.jpg

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da ara bölgedeki tansiyonu düşürmeye çalıştı.

harmn.jpg

12.00 Kıbrıslı barışseverler barikattaki eylemde karşılıklı olarak Ledra kontrol noktası önündeki bariyerlere dayandı. Polis ve Birleşmiş Milletler eylemcileri kontrol etmekte zorlanıyor.
Kıbrıslı Türk eylemciler barikatı zorlandı. 20 dakika kadar arbede yaşandı, polis, biber gazı kullanıldı.
Kıbrıslı barışseverler karşılıklı olarak sloganlar atıyor.
Eylemde, her iki yanda 500 aşkın aktivist bir araya geldi.

iti.jpg

LEDRA

k1-176.jpg

le-001.jpg

le1.jpg

Ledra / Lokmacı barikatında “Korkuya ve Bölünmeye Karşı” çağrısıyla yapılacak barikat eylemi için geniş güvenlik önlemleri alındı.
Özellikle barikatın güneyinde, Ledra caddesinde çok sayıda polis ve özel güvenlik dikkat çekti.

ARA BÖLGE

ara-001.jpg

e1-072.jpg

Kıbrıslı Türk barışseverler Lokmacı ile Ledra’nın ara bölgesinde pankart açtı, “Anastasiadis Taksim’e koşuyor, O’nu durdurun” mesajı verdi.

ara.jpg

LOKMACI

e2-057.jpg

Eylem öncesinde bölgede polis ve Birleşmiş Milletler güvenlik önlemi aldı.

 

Fotoğraflar | Notlar: Cenk Mutluyakalı, Devrim Demir

 

Bu haber toplam 9648 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler