1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Asrın Banka Skandalı"
Asrın Banka Skandalı

"Asrın Banka Skandalı"

Societe Generale'i milyarlarca Euro zarara uğratan bankacı serbest kaldı

A+A-

Fransız bankası Societe Generale'i yaklaşık 5 milyar Euro zarara uğratan eski bankacı Jerome Kerviel şartlı tahliye edildi.

Fransa'nın en büyük ikinci bankası Societe Generale adına borsada alım satım işlemcisi olarak görev yaptığı sırada bankayı 4,9 milyar Euro zarar ettiren Jerome Kerviel, şartlı tahliye kapsamında elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldı.

Ülkenin güneyindeki l'Essonne bölgesindeki Fleury Merogis cezaevinden çıkar çıkmaz basına açıklamada bulunan Kerviel, çok mutlu olduğunu belirterek, hayatını yeniden inşa etmek istediğini ve yuva kurma niyetinde olduğunu söyledi. Kerviel'in hafta içi akşamları evinde geçirmek zorunda olduğu belirtildi.

Fransız mahkemesi, 2008 yılında ortaya çıkan ve ülkede "asrın banka skandalı" olarak anılan olayla ilgili olarak Kerviel'e 3 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, bankacıyı "görevini kötüye kullanmak, sahtekarlık ve suistimal" suçlarından mahkum etmişti. Temyiz mahkemesi, hapis cezasını onamış ancak zararın bankacı tarafından karşılanması ile ilgili hükmü bozmuştu. Ayda 2 bin 500 Euro kazanan ancak Fransa tarihinin en yüksek para cezasına çarptırılan Kerviel'in, cezasının onanması halinde 5 milyar Euroyu ortalama 17 bin yılda ödeyeceği hesaplanıyordu.

Kerviel, duruşmalarda "banka yönetiminin yaptığı işlemlerden haberdar olduğunu" öne sürerek, suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Papa'yla görüşmek için gittiği İtalya'dan dönüşte Fransa'da tutuklanarak mayıs ayında cezaevine gönderilen Jerome Kerviel, suçsuzluğunu anlatmak için "Bir Borsacının Anıları-Çarkın Dişlileri" isimli bir de kitap yazmıştı.

(AA)

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur