1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis’ten, doğal gazla ilgili çıkış…
Anastasiadis’ten, doğal gazla ilgili çıkış…

Anastasiadis’ten, doğal gazla ilgili çıkış…

“Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu kabul etmek için Türkiye’nin söylemesine ihtiyacımız yok”

A+A-


 

“Aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’deki egemenlik haklarının sorgulanmasının kabulü anlamına gelecek bir prosedüre katılma ihtimalimiz yoktur”

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs ile imzaladığı anlaşmaları işleterek, Kıbrıs’ın deniz dibindeki zenginlikte Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu söylerken gerçek niyetini açıkladığını savundu ve ekledi: “Doğal gazda Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu kabul etmek için Türkiye’nin söylemesine ihtiyacımız yok.”

“Kıbrıslı Türklerin haklarını kabul ediyoruz”

Politis “Kıbrıslı Türklerin Haklarını Kabul Ediyoruz... Türkiye’nin Söylemesine İhtiyacımız Yok” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in yukarıdaki iddialarının, EOKA askeri başkanı Yorgos Grivas Digenis’in Ada’ya gelişinin 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla Baf’ın Hloraka köyünde düzenlenen törende, Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tarafından okunan açıklamasında yer aldığını yazdı.

Gazeteye göre konuşmasında “Kıbrıs Rum tarafının, doğal gazda Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu kabul etmek için Türkiye’nin söylemesine ihtiyacı yoktur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nden, egemenlik haklarından feragat etmesi istenemez” ifadesini kullanan Anastasiadis, doğal gazdan fayda sağlandığında Kıbrıslı Türklerin bundan yararlanmasının tek gerçekçi yolunun, Kıbrıs sorununun çözülmesi olduğu görüşünü ortaya koydu.

Anastasiadis, Türkiye’ye de “Kıbrıslı Türklerin çıkarlarıyla gerçekten ilgileniyorsa kendi yarattığı krizi yumuşatma yönünde çalışsın” çağrısında bulundu ve Milli Güvenlik Kurulu’nun, Doğu Akdeniz’deki çalışmaların devamına “damgasını vuran” son kararı ile Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması ümitlerini daha da uzaklaştırdığını savundu.

Anastasiadis, Rum tarafının, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili arzu, irade ve karlılığının somuttan da öte olduğunu savunarak “Ancak aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki egemenlik haklarının sorgulanmasının kabulü anlamına gelecek bir prosedüre katılma ihtimalimiz yoktur” dedi.
Fileleftheros haberi “’Müzakerelerin Yeniden Başlama Ümidi Uzaklaşıyor... MGK Kararının Ardından Anastasiadis’ten Mesaj” başlığıyla aktardı.

Avramopulos Eroğan ile İstanbul’da görüştü ama...

Gazete “Avramopulos... Tayyip İle Görüştü Ancak O Havasında” başlıklı haberinde, Yunanistan’ın Avrupa Milletvekillerinden, eski Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’un Brüksel’e gidişi öncesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmek üzere İstanbul’a gittiğini, bu vesileyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gayrı resmi görüşme yaptığını yazdı.

Avramopulos’un Erdoğan’a, Türkiye’nin gönderdiği Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili konuyu aktardığını belirten gazete “Ancak Erdoğan ‘Türkiye Kıbrıslı Türkleri korumak için bunu yapıyor’ diyerek tezlerinde sabit kaldı ve Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine meydan okumalarını terk etme niyeti göstermedi” ifadesini kullandı.

Simerini haberi “Ankara Ümitleri Öldürüyor... Başkan Anastaiadis Müzakerelerin Ne Zaman Başlayacağını Netleştirdi” başlığıyla aktardı ve Anastasiadis’in “Müzakerelerin yeniden başlamasını isteyenler bunun, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin haklarından feragat etmesiyle olamayacağını anlamalıdır” sözünü öne çıkardı.

Alithia, manşete çektiği haberine “Müzakereler Uzaklaşıyor... Anastasiadis: Türk Liderliği Gerçek Niyetlerini Ortaya Koyuyor” başlığını attı. (TAK)

Bu haber toplam 1841 defa okunmuştur