1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AKINCI : ÖNERİLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ
AKINCI : ÖNERİLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ

AKINCI : ÖNERİLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, bugünkü görüşmeyi değerlendirdi.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, bugünkü liderler görüşmesini değerlendirdi. Kıbrıslı Rum  lider Nikos Anastasiadis ile 5 saat görüşen Akıncı dönüşte özetle şunları söyledi:

2 yıldır müzakereleri yürütüyoruz. BM Genel Sekreteri'nin de benzeri olmayan bir noktaya gelmiş bir süreçten bahsediyoruz. Amacımız bu süreci başarı ile bir noktaya vardırmaktır. Bunun Kıbrıs için en iyisi olduğuna inanıyoruz.

Cenevre Konferansı'nın yeniden toplanabilmesi için haziran ayını önerdik. Genel Sekreterin garantörlerle de konuşarak bir tarih ayarlamasını istiyoruz. Temmuz ayının potansiyel tehlikelerini herkes biliyor. Rum tarafından başkanlık yarışı başladı. Doğal bir takvim işliyor. Bu geçmekte olan zamanın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Bunu herkes biliyor. Eğer Haziran ayında bir tarih saptanabilseydi bugün çalışmalarımızı yine bu çerçevede yürütebilirdik. Ama böyle bir karar ve böyle bir uzlaşma çıkmadı.

Bizim yöntemle ilgili de bir önerimiz oldu. Tek tek konuları ele alıp bir yere varma metodunun bir yere varamadığını ve bir paket yaklaşımı ile konuyu ele almamız gerektiğini söylemekteyim. Tüm konuların birlikte konuşacağmız bir metod öneriyoruz. Geriye kalan konuları paket yaklaşımı ile ele almalıyız. Bir ek öneriyi de yaptık. Kıbrıs'ın hidrokarbon konusunda da bunun tek taraflı olarak bu kazı ve araştırmaların yapılması yeni gerginlikleri tetikleyecek. Bugüne kadar yaptığımız uyarılara yanıt verilmedi bir bu araştırmaların ertelenmesini önerdik.

Üzülerek ifade ediyorum. Bizim bu yaklaşım ve önkoşulsuz Cenevre'ye gidebileceğimizi ve paket şeklinde yaklaşımımızı öngören yaklaşımımız makul bir karşılık görmedi. Böyle bir yakaşımı sanki daha önce denenmiş gibi nitelendirmesini de (Rum liderin) anlamıyorum. Karşılıklı elverlerle bir metod denenmedi.

Ben Rum lideri anlamakta güçlük çekiyorum. Rum liderin yaklaşımı farklı oldu. Çok yapıci ve olumlu öneriler yaptığını söylüyor. Öyle bir şey yok. Giderim Cenevre'ye ama bu şartlarda giderim diyor. Bize göre hiçbir yapıcılığı olmayan bir yaklaşım sergilemiştir.

Eide bizlerle temasını sürdürecek 1-2 gün içinde. Farklı bir gelişme olursa göreceğiz. Şu anda geldiğimiz nokta budur. Rum lider bu tutumunu değiştirmezse değil ben benden sonra gelecek liderler bile bu çerçevede bir müzakere yürütemez. Bugün bir takvim yapma şansımız yoktu ama yarın da yoktur tutum böyle devam edecekse.. Eide doğru olarak bugün yaşananları BM Merkezi'ne iletecektir.

Artık incir ipi gibi uzayan bir sürecin tekrarlayıcısı olmak istemem ben. Ben sonuç alabilecek bir model öneriyorum. Rum liderin insaflı olması lazım. Biz böyle bir durumla karşı karşıya kaldı ki! Bizim bunu kabul edebileceğimizi düşünmeleri bile enteresan. Türk tarafının pozisyonlarına yakın bir Eide görmüyoruz biz. Rum tarafı her zaman BM temsilcilerine aynı yaklaşımı sergiliyor. Belki de bu taktiktir.

Biz tarafsızlık objektiflik istiyoruz. Bugün de beklentimiz budur. Olanları tarafsızca BM Genel Sekreteri'ne objektifçe aktarması gerekecek.

Ben Anastasiadis'e bugün anlattığımız konuları bir kere daha düşünmesini öneririm. Umarım müzakereler askıya alınmaz. Askıya almak iyi bir sonuç doğurmaz.

Bu haber toplam 3512 defa okunmuştur
İlgili Haberler