1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AKINCI ANKARA'DA
AKINCI ANKARADA

AKINCI ANKARA'DA

Akıncı, temaslarının ardından bu akşam Kuzey Kıbrıs'a dönecek.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ilk resmi ziyaretini yaptığı Ankara’ya saat 09.10’da vardı.

Ankara’ya özel uçak TC-DAP ile giden Akıncı, Esenboğa Devlet Havalimanı’nda devlet töreniyle TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Karşılamada KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut da hazır bulundu.

Bu arada TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, bugün Ankara’da yapılacak heyetler arası görüşmelerde hazır bulunmak amacıyla Akıncı’nın bulunduğu uçakla Ankara’ya gitti.

Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı Ankara’da ilk görüşmesini Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya’da yapacak.

SAAT: 10:30

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bu sabah geldiği Ankara’da ilk temasını TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptı.

Çankaya’da saat 10.20’de bir araya gelen Akıncı ile Davutoğlu bir süre baş başa görüştü.

Heyetlerin görüşmeye daha sonra katılması bekleniyor.

SAAT: 12:30

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak geldiği Ankara’da ilk olarak Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Akıncı ile Davutoğlu yaklaşık bir saat süren baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçti. Heyetler arası görüşme de yarım saat sürdü. Görüşmede Akıncı’ya beraberinde gelen heyet eşlik etti.

Görüşmelerden sonra basına açıklama yapılmadı

Cumhurbaşkanı Akıncı daha sonra Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun vereceği öğle yemeğinin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı saat 17.00’de TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek. Baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlenecek.

 

SAAT: 13:00

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anıtkabir’i ziyaret ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.

Ankara’ya günübirlik ziyaret için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bu sabah gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakanlık’ın ardından Anıtkabir’e gitti.

Aslanlı yolda yürüyen Akıncı ve heyetine mihmandar bakan olarak TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anıtkabir’de, burayı ziyaret eden ve aralarında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğu bazı ziyaretçilerin sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Mozoleye çelenk koyan Akıncı, saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, özel defteri imzaladı.

Akıncı özel deftere şunları yazdı:

“Ulu Önder Atatürk,
Kıbrıs Türk halkının özgür iradesi ile seçildiğim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı sıfatı ile huzurunuzda bulunmaktayım. Çökmüş bir imparatorluğun küllerinden yaratarak kurulmasına öncülük ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar laik ve demokratik bir ülke olarak yaşayacağı kuşkusuzdur. Atatürk devrimlerini ilk günden itibaren hiçbir zorlama olmadan benimseyip uygulamış bir halkın Cumhurbaşkanı olarak huzurunuzda saygı ile eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.

SAAT: 13:40

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı onuruna öğle yemeği verdi.

“Sur Balık” restoranda yer alan yemeğe Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte gelen heyet yanında Türkiye’den yetkililer de katılıyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, saat 17.00’de TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

SAAT: 18:00

Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, saat 17.30 sıralarında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’la bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelişinde resmi törenle karşılandı.

Günübirlik ziyaret için bu sabah Ankara’ya gelen Akıncı ile Erdoğan’ın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçilecek.

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelişinde aracına KKTC ve TC bayrakları taşıyan atların eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Akıncı için resmi karşılama töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı binası önündeki gönderlere KKTC bayrakları asılırken, 16 Türk devletinin bayraklarının da yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da saatler öncesinde provalara başladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın TC Cumhurbaşkanlığı’na ziyaretini çok sayıda gazeteci izlerken, birçok TV kanalı Akıncı’nın gelişini ve resmi törenle karşılanmasını canlı yayınla izleyicilerine ulaştırdı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17.25’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan çıkarak turkuaz rengi halıdan yürüyerek Cumhurbaşkanı Akıncı’nın aracının durduğu yere gitti. Erdoğan bu sırada tören alayını da selamladı.

KKTC ve TC bayrakları taşıyan atlı birlik eşliğinde karşılama alanına gelen Akıncı, Erdoğan’la birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüdü.

Resmi karşılamada İstiklal Marşı eşliğinde 21 pare top atışı yapıldı. İki cumhurbaşkanı tören alayını selamladı.

Daha sonra KKTC heyetiyle el sıkışan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın girişinde de Cumhurbaşkanı Akıncı ile el sıkışarak basına poz verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya aralarında Dışişleri Bakanı ve Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın bürokratlarından oluşan geniş bir heyet eşlik ediyor.

İki cumhurbaşkanı, görüşmelerini tamamlamalarının ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

YEMEK VE ZÜMRÜD-Ü ANKA DESTANI

Saat 19.30’da TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yemek verecek. Yemek sırasında TRT tarafından hazırlanan “Zümrüd-ü Anka Destanı” da gösterilecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindekiler, yine TC Cumhurbaşkanlığı’na ait özel uçakla yurda dönecek.

 

SAAT: 23:58

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi yurtdışı ziyaretini yaptığı Ankara’dan döndü.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak sabah Ankara’ya giden Akıncı, KKTC’ye Türkiye Cumhuriyeti’nin TC-DAP uçağıyla saat 23.25 sıralarında geldi.

Akıncı’yı Ercan Havaalanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel ve diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Ankara ziyaretinde, Dışişleri Bakanı ve Müzakereci Özdil Nami ile Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, yararlı temaslar yaptıklarını belirterek, her yönüyle doyurucu bir ziyaret olduğunu dile getirdi. Akıncı, bugünkü ziyaretle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşındığını söyledi.

Türkiye yetkililerinde çözüm kararlığı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin olumlu etkilerini Ankara’da da gördüğünü ifade etti.

Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’le önümüzdeki günlerde bir araya geleceklerini, müzakereleri başlatacaklarını anımstarak, Ankara ziyaretinin çözüm açısından bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.

(tak)

Bu haber toplam 6278 defa okunmuştur