1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Yerli işgücü projesi' işe yaradı: 3 ayda 722 İSTİHDAM
Yerli işgücü projesi işe yaradı: 3 ayda 722 İSTİHDAM

'Yerli işgücü projesi' işe yaradı: 3 ayda 722 İSTİHDAM

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren başvuru alınan projede 3 aylık süre içerisinde 722 kişi iş olanağı buldu.

A+A-


 

Yerli istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar meyve verdi. “Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında son 3 ayda 371’i kadın ve 351’i erkek olmak üzere toplam 722 kişi iş imkanı elde etti

 

EN FAZLA BANKACILIK SEKTÖRÜNE…
 

Proje kapsamında
bankacılık sektöründe 185 kişi,
eğitim sektöründe 64,
özel güvenlik sektöründe 40,
turizm sektöründe 31,
basın ve yayın sektöründe 8 kişi,
inşaat, iletişim, teknik servis, şoförlük, iletişim, muhasebe, pazarlama gibi sektörlerde ise toplam 394 kişi istihdam edildi

Ayşe GÜLER

Yerel işgücü istihdamını artırmak amacıyla hayata geçen “Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında 722 kişi istihdam edildi.
İş imkanı bulan 722 kişinin 480 tanesinin ‘geçmişte istihdam edildiği halde, müracaatı yapılamayan kişiler’ olduğunu, 242 kişinin de proje kapsamında iş olanağı buldu.

5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe giren ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren başvuru alınan projede 3 aylık süre içerisinde bankacılık sektöründe 185, eğitim sektöründe 64, özel güvenlik sektöründe 40, turizm sektöründe 31, basın yayın sektöründe 8 kişi işe girdi.

Öte yandan inşaat, iletişim, teknik servis, şoförlük, iletişim, muhasebe gibi sektörlerde ise 394 kişiye istihdam olanağı yaratıldı.

Proje nedeniyle 371’i kadın ile 351’i erkek iş imkanı bulurken, 4 girişimci de desteklerden yararlanma hakkı elde etti.

722 istihdam…

Gürpınar, geçmişte istihdam edildiği halde, müracaatı yapılamayan kişiler ve proje kapsamında 722 istihdam yapıldığını kaydederek, söz konusu istihdamların 480 tanesinin ‘geriye dönük’ olduğunu 242 kişinin de proje kapsamında istihdam edildiğini açıkladı.

İşe girenlerin 371’inin kadın 351’inin ise erkek olduğunu dile getiren Gürpınar, kadın istihdamının yüzde 50’inin üzerine çıkmasının sevindirici olduğunu kaydetti.


“Hedef 2 bin”

Projenin öngörüldüğü ve tatmin edici şekilde ilerlediğini aktaran Gürpınar, vatandaşların proje ile ilgili sıklıkla bilgi aldığını ve başvuru sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Gürpınar, destek kapsamında 2 bin kişinin istihdamının hedeflendiğini belirterek, “belirlediğiniz hedefi aşacağımız görülüyor. Bu durumdan son derece memnunuz. İş verenlerimiz de bizi arayıp, memnun olduklarını dile getiriyor. Çalışanlar da bize teşekkür ediyor” dedi.

En fazla istihdam bankacılık sektöründe

Gürpınar, istihdamların sektörlere göre dağılımı hakkında da bilgi verdi.

Bankacılık sektöründe 185 kişinin, eğitim sektöründe 64, özel güvenlik sektöründe 40, turizm sektöründe 31, basın yayın sektöründe 8 kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

Gürpınar, inşaat, iletişim, teknik servis, şoförlük, iletişim, muhasebe gibi sektörlerdeki istihdam sayısının ise 394 olduğunu dile getirdi.


“Projeden 4 girişimci yararlandı”

Projeden ikisi kadın ikisi erkek olmak üzere 4 girişimcinin desteklendiğini aktaran Gürpınar girişimcilerin iç mimarlık, bijuteri ve ticaret sektörlerine yönelik yatırım yapacaklarını aktardı.

Gürpınar, söz konusu rakamın istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Gürpınar, “iş kurmak, yeni bir işe atılmak sadece bizim vereceğimiz sosyal güvenlik desteği ile mümkün olan bir şey değildir, ciddi yatırım gerektir” diye konuşarak, “bu tür yatırımcılara devletin değişik kanallarının sağladığı hibe programları ve düşük faizli uzun vadeli kredi imkanları vardır.

Bizden bu konuda çok fazla insan bilgi alıyor. Yapılan başvuruların değerlendirilebilmesi için yeni kurulan işletmenin Sosyal Sigortalara kaydetme zorunlu olduğunu söyleyen Gürpınar, sigortalara müracat ettiği zaman kaydının yapılabilmesi için müfettişlerin bizzat giderek yerinde görmesi ve denetlemesi gerekiyor. Onaylamalar bir süreç alıyor. En azından kendi bakanlığımız bünyesinde proje kapsamındaki müracaatların öncelikli olarak teftiş edilmesinin talimatını verdik” şeklinde konuştu.


“Kadın istihdam oranı yüzde 50’ye yükselmeli”

Gürpınar, proje kapsamında kadın istihdamının özel olarak desteklenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Ülkedeki kadın istihdamının yüzde 30 oranında olduğunu, bu rakamın ‘yeterli düzeyde’ olmadığını vurgulayan Gürpınar, kadın istihdam oranını yüzde 50’ye yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

“İlk ödeme Mayıs’ta”

İşverenlerin işçiler için yatırdıkları sosyal sigorta primleri ile İhtiyat Sandığı depozitlerinin iadesi ile ilgili ilk ödemenin Mayıs ayında yapılacağını aktaran Gürpınar, geri ödemelerin Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım ayları olmak üzere yılda 4 kez yapılacağını hatırlattı.

Gürpınar, destekten yararlanan girişimcilerin de ilk ödemelerin Mayıs’ta yapılacağını dile getirdi.

Gürpınar, girişicilerle ilgili ödemelerinde geçmişte istihdam edilip, yasal engeller nedeniyle geri iadeleri yapılmayan işverenlerle ilgili ödemelerin başladığını belirtti.

“İşsizlik oranının yüzde 5’e düşmesi hedefleniyor”

Gürpınar, ülkedeki işsizlikle ilgili resmi rakamların, gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, belirtilen rakamların Çalışma Dairesi ve İş Bulma Merkezleri’ne yapılan başvuruları yansıttığını ifade etti.

Resmi kayıtlara göre ülkedeki işsizlik oranının yüzde 1,5 ile yüzde 2 arasında değiştiğini açıklayan Gürpınar, Devlet Planlama Örgütü Hane Halkı İşgücü verilerine göre işsizlik oranının yüzde 10 civarında olduğunu dile getirdi.

Gürpınar, genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 20 ile yüzde 25 arasında seyrettiğini söyleyerek, en fazla işsizliğin 18-25 yaş arasında olduğunu kaydetti.

Gürpınar, alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalarla işsizlik oranının yüzde 5’e düşürülmesini hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Gürpınar: “Okul değil, iş merkezli eğitim”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,  ülkede okul değil iş yeri merkezli Eğitim ve İstihdam Projesi’ni hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

İki hafta içerisinde proje ile ilgili başvuruları almaya başlayacaklarını dile getiren Gürpınar, başvuruların değerlendirilmesinin ardından projeden yararlanacak kişilerin belirleneceğini aktardı.

Gürpınar, ülkede ‘hem eğitim hem istihdam’ modelinin hazırlanmak istendiğini vurgulayarak, çalışmalar kapsamında ‘pilot sektör’ olarak turizm sektörünün belirlendiğini aktardı.

Turizm sektöründe yüksek istihdam potansiyeli olduğunu belirten Gürpınar, söz konusu potansiyelden KKTC vatandaşlarının ‘yeterince pay’ alamadığını vurguladı.

“İhtiyaca göre elaman yetiştirilerek”

Gürpınar,  projeye yönelik Otelciler Birliği ve yüksek istihdam potansiyele sahip işletme sahipleri ile görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Şu anda hazırlıkların devam ettiğini ve iki hafta içerisinde başvuruların alınmaya başlayacağını açıklayan Gürpınar, “Gerek işsiz, gerek yeni mezun kişiler ya da başka sektörde çalışıp bu sektöre geçmek isteyen vatandaşlarımız projeden yararlanabilecek. Kısa süreli teorik eğitimlerin ardından vatandaşlar doğrudan doğruya iş yerlerine sevk edilecek. Vatandaşlar, haftada bir gün teorik eğitimleri devam ederken, geriye kalan günlerde fiilen iş yerlerinde çalışarak eğitimlerine devam edecekler “şeklinde konuştu.

Gürpınar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaşlar, bu süre içerisinde istihdam edilebilecekleri için istihdam edecek işverenler sosyal güvenlik desteğini proje kapsamında almaya devam edecek. İstihdam edilenler, çalıştıkları süre içerisinde ücret alacaklar. Teorik eğitimleri gördükleri dönemde ise biz proje kapsamında belli bir ödenek ödeyeceğiz.”

Yerel iş gücü profilinde kısa süreli eğitimlerle vatandaşların turizm sektörüne adapte edileceğini kaydeden Gürpınar, diğer sektörlerle ilgili ihtiyaca göre elamanların yetiştirilerek, istihdam edilmesi için çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

“Turizmde yabancı uyruklu işgücüne sınırlama”

Gürpınar, KKTC vatandaşlarının istihdamının artırılmasının ‘bazı tedbirlerle’ mümkün olduğunu dile getirdi.

Turizm sektöründe çalışacak yabancı uyruklu işgücünün izinlendirilmesine ‘sınırlama’ getirileceğini ve süreç içerisinde azaltılacağını açıklayan Gürpınar, “Alınacak tedbirlerle Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının istihdam oranındaki sayısı artacak, yabancı uyruklularının sayısı azalacak. Ancak bunun için süre gerekiyor” dedi.

Gürpınar, turizm sektöründe yüzde 30 oranında Kuzey Kıbrıs vatandaşının hizmet verdiğini, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, 5 yıllık süre içerisinde bu rakamın yüzde 55 seviyesine yükselmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

“Eğitim politikası planlanmalı”

Gürpınar, ülke ekonomisi ve işletmelerin talep ettiği elemanların yetiştirilmesi gerektiğine işaret ederek,  eğitim politikasının ilkokuldan itibaren planlanmasının önemine değindi.

Gürpınar, konu ile ilgili Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını aktararak, “Bu çalışmalar çok uzun vadeli politikadır. Biz mevcut koşulları göz önünde bulundurarak, sektörlerin ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmeye dönük kısa süreli eğitim programlarını hazırlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hedef, işsizlik oranını azaltmak”

Gürpınar, ülkedeki işsizlik oranını azaltmak hedefinde olduklarını dile getirerek, söz konusu sorunun aktif iş gücü politikalarıyla çözülerek ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

İşsizliğin;  ekonominin büyütülmesi, daha çok yatırım sağlanması ve özel sektörün kurumsallaşması ile azaltılabileceğine dikkat çeken Gürpınar, “bu politikaların yanı sıra Çalışma Bakanlığı bünyesinde aktif iş gücü politikaları denilen destekleyici ve teşvik edici politikaların önemli bir yeri vardır. Biz, bu bağlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 3182 defa okunmuştur