1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Su serpecek değil, önlem olacak tedbir gerekli”
 “Su serpecek değil, önlem olacak tedbir gerekli”

“Su serpecek değil, önlem olacak tedbir gerekli”

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Meclis Üyesi Murat Kanatlı, LTB’nin ‘ekonomik durumu’na ilişkin rakamların bazı şeylerin ‘iyiye gitmediğini’ ortaya koyduğuna işaret etti

A+A-

• Rakamların LTB’de bazı şeylerin ‘iyiye gitmediğini’ ortaya koyduğuna vurgu yapan Murat Kanatlı, belediye için ‘geçici tedbirlere değil, kapsamlı çalışmaya ihtiyaç olduğuna işaret etti.

• Kanatlı, “Sıcak aldığında yüzüne su serptiğinde serinlenir ama 5 dakika sonra gene sıcak alırsın, sorun su serpecek önlemler değil, sıcağa önlem alacak tedbirleri hayata geçirmektir” şeklinde konuştu.

• Geçmişten gelen sorunlar dururken ve mevcut idarenin de tedbirler geliştirmekteki eksikleri görülebilirken tartışmanın çalışanların aldığı "aile yardımı" üzerinden yapılmasının, ‘doğru yöne götürmediği’ görüşünü de belirten Kanatlı, idareyi eleştirdi…


YENİDÜZEN (ÖZEL)

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Meclis Üyesi Murat Kanatlı, LTB’nin ‘ekonomik durumu’na ilişkin düşüncelerini, sosyal paylaşım sitesindeki profilinden paylaştı.

Rakamların LTB’de bazı şeylerin ‘iyiye gitmediğini’ ortaya koyduğuna vurgu yapan Murat Kanatlı, belediye için ‘geçici tedbirlere değil, kapsamlı çalışmaya ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Kanatlı, “Sıcak aldığında yüzüne su serptiğinde serinlenir ama 5 dakika sonra gene sıcak alırsın, sorun su serpecek önlemler değil, sıcağa önlem alacak tedbirleri hayata geçirmektir” şeklinde konuştu.

Lefkoşa Belediyesi’ndeki ekonomik duruma yönelik konuların ‘yanlış yerden’ tartışıldığı görüşü belirten Kanatlı, “Bize göre doğru olduğunu düşündüğümüz yerden konuları yeniden yerlerine koyalım” ifadeleri ile önemli tespitlerini de ortaya koydu.

‘Önce Eroğlu Cumhurbaşkanı seçilsin diye, sonra Bulutoğluları yeniden başkan seçilsin diye… Küçük’ü de unutmamak gerek…’

Lefkoşa Belediyesi’nin esas olarak 2010'da Derviş Eroğlu’nun ‘Cumhurbaşkanı seçilmesi adına’tüm kaynaklarının sonuna kadar kullanıldığı için battığı görüşünü belirten Kanatlı, “Bu süreçte elbette Cemal Bulutoğluları'nın ikinci kez seçilebilmek adına belediye kaynaklarını yağmalamasını ve İrsen Küçük'ün 2011'de intibakları kurultay sürecinde bir araç olarak kullanmasını da unutmamak gerek” ifadelerini kullandı.

“Borç ödeniyor, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları ödenmiyor”

Kimisi Sayıştay raporu ile net şekilde yasadışı olduğu belirtilen borçlar nedeniyle belediyenin ekonomik olarak zorda olduğuna vurgu yapan Kanatlı, “Şu aşamada, yeniden yapılandırma sonra aylık Ziraat Bankasına ödenen kredi borcu taksiti yaklaşık olarak tüm Lefkoşa Belediye çalışanlarının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı aylık yatırımlarına aşağı yukarı denktir. Şu aşamada Ziraat Bankası ödenmekte, sigorta ve ihtiyat sandığı yatırılamamaktadır” dedi.

“İş gücü planlaması ve hizmet şema yok…”

Personel sayısının fazla olup olmadığının da ayrıca tartışılması gerekliliğine işaret eden Murat Kanatlı,
belediyede tam anlamıyla bir iş gücü planlaması ve hizmet şemasının olmadığını, son sınıflandırmalar için yapılan hizmet şemasının da, sağlıklı olmayan çalışma koşullarında acil ihtiyaçların belirlediği bir hizmet şeması olduğu için geleceğe dair bunun üzerinden konuşmanın zor olduğu görüşünü kaydetti.

“2015 için bütçenin en azından 21 milyon TL açık vereceği ortada”

“Yapılması gereken Lefkoşa'nın Belediyeler Yasası ile kendine verilen görevleri tam olarak yapabilmesi için bugüne ve yarına yönelik iş gücü planlaması yapmaktır” diyen Kanatlı’nın ifadeleri devamla şöyle:
“Bu yapılmadan fazla var mı yok mu anlamak imkansızdır. Bu hali ile verimli çalışma koşulları da ortaya çıkamıyor, bütçe performansı bunun en önemli göstergesi. 2015 için bütçenin en azından 21 milyon TL açık vereceği ortada. Bunu terse çevirmek bütçe performansını artırmak borç bakiyelerini toplayabilmek, toplanması gerek vergi, harç vs konusunda kayıp kaçağın önüne geçecek tedbirler almaktır. Bunun yaparken hizmet kalitesi artırarak herkesin ödediği parasını huzur içinde gelip yatırabileceği ortam oluşmasının sağlanması gerekir. Seçimden bugüne bir yıllık zaman tüm bunların en ciddi bir şekilde sağlanamadığını ortaya koymaktadır.”

“Geçmişten gelen sorunlar dururken ve mevcut idarenin de tedbirler geliştirmekteki eksikleri görülebilirken, ‘aile yardımı’ tartışması…”

Geçmişten gelen sorunlar dururken ve mevcut idarenin de tedbirler geliştirmekteki eksikleri görülebilirken tartışmanın çalışanların aldığı "aile yardımı" üzerinden yapılmasının, ‘doğru yöne götürmediği’ görüşünü de belirten Kanatlı’nın ifadeleri devamla şöyle:
“"Aile yardımı" denen ek ödenek aslında ismi ile yanıltıcıdır. Ortada gerçek anlamı ile aile yardımı yoktur, bu nedenle bekara vermeyin, şu kadar çocuğu olan verilsin gibi öneriler bu yönü ile anlamsızdır. Adını her kim seçtiyse hata yaptı ama verilen "aile yardımı" değil, verilen 1990'larda verilen yiyecek, yolluk, koku parası gibi kimi ek ödeneklerin birleştirilerek tek bir ödeneğe çevrilmesi ve alamayan 5-10 çalışan daha alacak şekilde çerçevesinin genişletilmesiydi. Elbette çalışan sayısı bu kadar artırılınca, bütçe için bir yüke döndü. “

“Sorun su serpecek önlemler değil, sıcağa önlem alacak tedbirleri hayata geçirmek”

“Lefkoşa Belediyesi’nde "aile yardımı" 20 kusur yılın sonunda artık esas ücretin/maaşın parçası kabul edilmesi gerektiği noktadayız. O zaman bütçe olanakları çerçevesinde ortaya çıkan maaş ödemelerinin sürdürülebilir şekilde yapılması için önlem gerekir mi? Bunu yapması gereken idaredir. İdare bugüne ve geleceğe dair planlamalarını yapar, bütçe koşullarını koyar ve tedbirlerini geliştirir. Bunun içinde geçici süre yüzde miktarda maaşlarda azaltma dahil tüm tedbirler konuşulabilir, bu önerilerini getirip sendikanın önüne koyar, onu ikna etmeye çalışır ama bunlar için herkes ev ödevini iyi yapması gerekir.

Sıcak aldığında yüzüne su serptiğinde serinlenir ama 5 dakika sonra gene sıcak alın, sorun su serpecek önlemler değil, sıcağa önlem alacak tedbirleri hayata geçirmektir.

Lefkoşa Belediyesinde rakamlar bize bazı şeylerin iyi gitmediği söylüyor, bunun için kapsamlı çalışmaya ihtiyaç var, geçici tedbirlere değil...”

Bu haber toplam 2230 defa okunmuştur