1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. MARE MONTE ÇIKMAZI
MARE MONTE ÇIKMAZI

MARE MONTE ÇIKMAZI

Mare Monte çevresindeki arazilerin kiralanması, belediyenin plajdaki çalışmalarının ardından ‘sahil şeridinin kiralanması ve kiralanma onayına’ ilişkin bu kez de Alsancak Belediyesi tarafından iki ayrı dava açıldı

A+A-

• Net Holding Turistik Hizmetler Ltd'in, “plaj da bizim” diyerek Mare Monte plajını halka açmak isteyen Alsancak Belediyesi’nin ‘çalışmalarını durdurmak amacıyla’ açtığı ara emri davası ise ‘dosyada tadilat yapılması’ için 22 Temmuz Çarşamba gününe ertelendi

• Alsancak Belediyesi Avukatı Buğra Akter, Mare Monte Plajı ile ilgili olarak Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi, Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi aleyhine Yüksek  İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

• Akter, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesinin sahil şeridini kiralama yetkisi olmadığı, yapılan kira sözleşmesinin Cumhuriyet Meclisi’nin onayı olmadan yapılması nedeniyle “geçerli olmadığı” ve bunlara ilişkin alınan tüm kararların yok hükmünde olduğu iddiası ile iki ayrı dava açtı


Didem MENTEŞ

Girne'deki Mare Monte Otel'in sahil şeridi ile ilgili hukuksal karmaşa ve yetki krizi giderek büyüyor.
Net Holding Turistik Hizmetler Ltd, “plaj da bizim” diyerek Mare Monte plajını halka açmak isteyen Alsancak Belediyesi’nin ‘çalışmalarını durdurmak amacıyla’ açtığı ara emri davası 22 Temmuz’a ertelenirken, yeni davalar gündeme geldi. Alsancak Belediyesi, Mare Monte sahil şeridinin kiralanması ve kira sözleşmesinin yetkili makamlarca onaylanmadığı gerekçesiyle Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi, Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi aleyhine iki ayrı dava açtı.
Alsancak’taki Mare Monte Otel ve çevresindeki araziler kiralanmasına ilişkin Net Turistik Hizmetler Ltd ve Vakıflar İdaresi arasında ‘talimat duruşması’nın başlaması beklenirken, geçtiğimiz Mayıs ayında Net Holding belediyeye ‘ara emri’ davası açmış ancak Mahkeme istenilen ara emri talebini vermemişti. Taraflar arasındaki ‘ara emri davası’ dün yine Girne Kaza Mahkemesi’nde görüşüldü. Mahkeme, Net Holding Turistik Hizmetler Ltd avukatının, dosya işlemlerinde ‘usul itirazı’nda bulunarak dosyada tadilat yapılması talebi üzerine davayı erteledi.

‘Usul itirazı’ nedeniyle ertelendi
Alsancak Belediyesi ve Net Holding Turistik Hizmetler Ltd arasındaki ‘ara emri davası’ dün sabah yine Girne Kaza Mahkemesi’nde Kıdemli Yargıç Bertan Özerdağ, huzurunda görüldü.
Davada, Net Holding Turistik Hizmetler Ltd’i temsilen Avukat Cenk Bolayır ve Alsancak Belediyesi’ni temsilen Avukat Buğra Akter’in hazır bulundu. Avukat Bolayır, dosya işlemlerinde ‘usul itirazı’nda bulunarak tadilat yapılmasını talep etti. Avukat Akter de söz konusu talebe itiraz etmedi. Yargıç Özerdağ ise tarafların beyanlarını dikkate alarak, ara emri davasını 22 Temmuz Çarşamba gününe erteledi. Ara emri davası, Alsancak Belediyesi’nin tasarrufunda bulunan çardak gibi yerlere girmeyi engellemek amacıyla Net Holding Turistik Hizmetler Ltd tarafından açıldı.

Devlet kurumları davalık
Bu arada geçtiğimiz gün Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Avukat Buğra Akter’in de hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenleyerek belediyenin icraatları ve dava süreciyle ilgili bilgiler verildi. Toplantıda Akter, Mare Monte Plajı ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Dairesi, Vakıflar İdaresi, Başbakanlık ve Cumhuriyet Meclis aleyhine dava açılacağını belirtmişti. Akter dün Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi, Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi aleyhine Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesinin sahil şeridini kiralama yetkisi olmadığı, yapılan kira sözleşmesinin Cumhuriyet Meclisinin onayı olmadan yapıldığı nedeniyle geçerli olmadığı ve bunlara ilişkin alınan tüm kararların yok hükmünde olduğu iddiası ile iki ayrı dava açıldı.

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

“Sahil şeridi kiralandı, kira onayı alınmadı” iddiası

Alsancak Belediyesi’nin düzenlediği basın toplantısında Mare Monte davasıyla ilgili ortaya çıkan gelişmeler şöyle:

1- Net Turistik Hizmetleri Ltd’nin , Alsancak Belediyesi aleyhine açmış olduğu davanın akabine duyulan lüzum üzerine gerekli araştırmaları yapıldı.
2- Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi 12 Mart 2007 tarih ve K/47/2007 sayılı kararı ile Vakıflar İdaresine ait olduğu iddia edilen Mare Monte Otel ve çevre arazilerinden oluşan toplam 352 dönüm emlakın 49 yıllığına Net Holding A.Ş’e kiralanmasına karar verdi.

3- Cumhuriyet Meclisi 9 Temmuz 2007 tarihinde 29/3/2007 no’lu  kararı ile “Vakıflar İdaresi’ne ait  Mare Monte Otel ve Çevre Arazilerinden oluşan EK-1’deki planda kırmızı ile işaretli, takriben 352 dönüm emlakın 49 yıllığına Net Holding A.Ş’e  kiralanmasını onayladı.

4- Mare Monte Otel ve çevre arazileri alınan kararlara aykırı veya onay olmaksızın ve yasalara aykırı bir şekilde Net Holding Anonim Şirketi yerine  Net Turistik Hizmetler Ltd. adıyla kurulmuş olan başka bir şirkete Mare Monte Otel ve çevre arazilerini 21/08/2007 tarihli bir kira sözleşmesi ile kiraladı. Kira sözleşmesinde referansları verilen gayrimenkuller Girne Alsancak’ta kain Pafta Harita : XI/16.E.1, XII/9.W.1, XI/8.E.2, Parsel No.5+4.1,392/3, 2, 4B, 2/1, 4+392A, 392/1/2A, 292/4 (kısmen) dir.

5- Girne Tapu Dairesinde yaptığımız Tapu araştırmasında konu  gayrimenkullerden  özellikle Pafta/Harita : XI/16.E.1, XI/8.E.2,  Parsel : 4 (bölünmüş şekli 4/1, 4/2 ), Parsel 392A, Parsel 392A/1/2 ve Parsel 2/1A , 1960 öncesi Kıbrıs Hükümeti sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti ve en son da KKTC adına kaydedilmiş ve Bakanlar Kurulu kararıyla bu “sahil” olarak onaylanmış olan ve Anayasanın 159 Maddesi uyarınca mülkiyeti devredilemez ve tahsis edilemez taşınmaz mallardan olduğu tespit edildi.

6- Bu sahil şeridinin doğrudan kamu yoluna teması olduğu ve herhangi bir özel mülkiyet hakkına da müdahalede bulunulmadığı için halkın Mare Monte plajını kullanması engellenemeyeceği gibi, halktan herhangi bir ücret de talep edilemez iddiasındayız.

7- Yine Cumhuriyet Meclisi’nin onay kararının ekinde bulunan harita da şu an Alsancak Belediyesi’nin tasarrufunda bulunan ve halka yıllardan beri hizmet verilen çardak ve bitişiğindeki binanın kiralanan alanın dışında bırakıldığı açıkça görülmektedir.

8- Tüm bu hakikatler çerçevesinde Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi, Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi aleyhine Yüksek  İdare Mahkemesi’nde, özetle Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesinin bu sahil şeridini kiralama yetkisi olmadığı, yapılan kira sözleşmesinin Cumhuriyet Meclisinin onayı olmadan yapıldığı nedenle geçerli olmadığı ve bunlara ilişkin alınan tüm kararların yok hükmünde olduğu iddiası ile iki ayrı dava açtık.

9- Alsancak Belediye’si ve Belde halkı olarak hukuk mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz, asılsız haber ve iddialar nedeniyle, duyulan lüzum üzerine bu açıklamayı yapmak zorunda kaldık.

Bu haber toplam 6787 defa okunmuştur