1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Esentepe açıklarına 'insansız hava aracı' düştü!
Esentepe açıklarına insansız hava aracı düştü!

Esentepe açıklarına 'insansız hava aracı' düştü!

Tatlısu-Esentepe açıklarında denize 'İnsansız Hava Aracı' (İHA) olarak bilinen, bir tür uçak düştü. Hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen ve bir vatandaş tarafından fotoğrafı çekilen İHA’nın neden ve nasıl düştüğü bilinmiyor.

A+A-

Denizde ters vaziyette bulunan aracın alt kısımlarında kameralar olduğu ifade edildi.

Polis Basın Subaylığı olayla ilgili poliste herhangi bir kayıt olmadığını belirtti.

Levent ÖZDAĞ

Tatlısu-Esentepe açıklarında denize 'İnsansız Hava Aracı' (İHA) olarak bilinen, bir tür uçak düştü. Bir vatandaş tarafından fotoğrafı çekilen İHA’nın neden ve nasıl düştüğü bilinmiyor. Görgü tanığından alınan bilgiye göre denizde tespit edilen İHA bölgeden bir belediye tarafından vince yüklenerek karaya çekildi.
Denizde ters vaziyette bulunan aracın alt kısımlarında kameralar olduğu ifade edildi.
Polis Basın Subaylığı olayla ilgili poliste herhangi bir kayıt olmadığını belirtti.


İHA'ların günümüzde birçok saldırı ve keşif görevinde de kullanılmaları akıllarda soru işareti yarattı. Aracın hangi ülkeye ait olduğu bilinmezken Kıbrıs üzerinde hangi amaçla uçtuğu da öğrenilemedi.
Son aylarda Türkiye üzerinde de birkaç insansız hava aracının görülmüş hatta bazıları TSK tarafından düşürülmüştü.


Özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan iç savaş ve bölgedeki askeri gerginlikler nedeniyle ülkelerin istihbarat ihtiyacının da artması söz konusu araçların kullanımının da artmasına neden oluyor.

İnsansız Hava Aracı nedir?
İnsansız Hava Aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı–dron diye okunur) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden oluyor.
İHA'lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılıyor. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.


Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA'lar birer “drone”dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA'lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA'lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.


İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementleri de yansıtması amacıyla kullanmıştır.

Bu haber toplam 17798 defa okunmuştur