1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özdenefe: “Çok keyfi, ne idüğü belirsiz bir sözleşme”
Özdenefe: “Çok keyfi, ne idüğü belirsiz bir sözleşme”

Özdenefe: “Çok keyfi, ne idüğü belirsiz bir sözleşme”

Girne Limanı’ndaki ‘Tüzüğe Aykırı Kiralama’ Meclis Gündemi’nde!...

A+A-

ATAOĞLU: YANLIŞ BİR DEVİR!

 CTP Girne Milletvekili, Avukat Fazilet Özdenefe, “Girne Limanında Kamuya Ait Bina ve Alanın Kiralanması” konusunu yeniden Meclis Kürsüsü’ne taşıdı, söz konusu kiralanın ‘keyfi ve ne idüğü bir sözleşme’ ile yasadışı yapıldığını belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuyla ilgili ciddi bir araştırma başlatıldığını, hukuki görüşlerin de alınacağını belirtti, “Bu tür olaylar inşallah bir daha konu olmaz. Böyle yanlışlıkların olmamasını dilerim” şeklinde konuştu…

Meltem SONAY
CTP Girne Milletvekili, Avukat Fazilet Özdenefe, “Girne Limanında Kamuya Ait Bina ve Alanın Kiralanması” konusunu yeniden Meclis Kürsüsü’ne taşıdı, söz konusu kiralanın ‘keyfi ve ne idüğü bir sözleşme’ ile yasadışı yapıldığını belirtti.
Antik Girne Limanı ile ilgili endişelerini belirten Fazilet Özdenefe, “Öyle görünüyor ki Liman birkaç işletmeci tarafından parsellenip kapanacak bizden ayakbastı parası isteyecekler. Kendi limanımıza bu gidişle pasaportla gireceğiz” dedi, hassasiyet istedi.

“Kullanım hakkı sözleşmesi OTOMATİKMAN yenilenecek”

Salih Günhan İşletmeleri Ltd. ile Turizm Bakanlığı arasında 7 Mart 2016’da süreli kullanım hakkı sözleşmesi adı altında bir sözleşme imzalandığını söyleyen Özdenefe, 1 yıl süreyle bu sözleşmenin ilgili işletmeye belirli haklar verdiğini belirtti.
Özdenefe, sözleşmenin, sözleşmeye uyulması halinde otomatik olarak yenilenmesini getirdiğini, yıllık olarak 2 bin 862 Euro karşılığı kiralandığını anlattı. Sözleşmeye ek yapıldığına işaret eden Özdenefe, ‘aynı tarihli’ olması nedeniyle bu ekin de ‘anlamsız’ olduğuna değindi, “Ana sözleşme içerisinde görünmesi istenmemiştir belli ki” dedi.
Özdenefe, ek sözleşmede de, söz konusu alan içinde kullanılan tuvaletlerin temizliği ve bakımı ile Doğu tarafındaki 4 metrekarelik odanın kullanımının da verildiğini aktardı.

“Hiç kimseye keyfi olarak kiralayamazsınız”

“Siz kamuya ait alanları hiç kimseye keyfi olarak kiralayamazsınız. Belirli yasa ve tüzükler vardır” diyen Özdenefe, Girne Antik Liman bölgesinde cafe, restoran ve bar olarak hizmet veren işletmelerin açık kamusal alandan geçici kullanım hakkı alabileceğini, geçici kullanım hakkının ise sadece zemin katta yer alan işletmelerin izdüşümüne düşen alanlarına ait olduğunu söyledi.
İlgili alanın ise limandaki herhangi bir işletmenin izdüşümünde olmadığını belirten Özdenefe, kiralanın işletmenin de, 3 kafe sonra olduğuna işaret etti, kiralanan yerin limandaki yatlara ulaşmak için son geçit olduğunu kaydetti.
Tüzüğün açıkça ‘AÇIK KAMUSAL ALANLAR’dan bahsettiğine vurgu yapan Özdenefe, kapalı alanın da verilmesinin tüzüğe aykırı olduğunun altını çizdi.

“Böyle rezaleti görmesek hayal edemezdik”

Özdenefe, liman idaresinin telsizlerinin olduğu kapalı alanın da depo olarak kiralanmasının tüzük ve yasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, “böyle bir rezaleti görmesek hayal edemezdik” dedi.
“Tuvalet ve duşların temizlenmesinin sorumluluğunu özel bir işletmeciye vermek için kamuya ait kapalı bir alanı kiralıyorsunuz” diyen Özdenefe, cüzi bir miktara herkesin malının peşkeş çekildiğini ifade etti.. Özdenefe, “Koskoca bakanlık kendi idaresindeki binanın tuvaletini temizleyemiyor mu?.. Bunları temizlesin diye kapalı bir alanın kullanımını özel bir işletmeciye mi veriyor? Daha da ileri giderek bu alanda yatacağı temizliğin malzemesini idari işlerin yürütüldüğü binaya mı koyuyor” diye sordu.
“Karşımızda çok keyfi, ne idüğü belirsiz bir sözleşme var ve bu sözleşmeyi de hem haksız yere yasalara aykırı olarak kullanım veriliyor bir işletmeciye. Üstüne üstlük bununla ilgili bir detay verilmiyor ve yenilenmesi de otomatiğe bağlanıyor” diyen Özdenefe, “Limanın durumu içler açısı, Girne için üzülüyorum” şeklinde konuştu.
Bu sözleşmenin sadece iptal edilmesinin de yetmeyeceğini kaydeden Fazilet Özdenefe, “Kim niye yaptı, göz göre göre niye yasayı ihlal etti, bunun da hesabının sorulması gerekir” dedi.

“Hali hazırda 33 bin EURO kira borcu olan bir işletme…”

Kiralamanın yasal olmadığına işaret eden Özdenefe, yasal varsayılsa dahi bu tip kiralamalarda her zaman şartın ilgili işletmenin ödemesi gereken kullanım harcını ödememesi durumunda, sözleşmesinin de yenilenmemesi olduğuna vurgu yaptı.
Özdenefe, “Bana gören bilgiye göre ilgili işletme, bu sözleşme imzalandığı tarihte ve halen Liman İdaresi’ne, devlete, yani kamuya, yani bizlere kullandığı ve üzerinde kâr elde ettiği kamu alanlarının kullanım bedelleri üzerinden, hali hazırda geriye dönük 33 bin EURO borç içindedir” dedi, devlete limanda kiraladığı yerlerin ücretini ödemeyen bir işletmeye tüzüğe aykırı bir alanın peşkeş çekilebileceğini sordu, açıklama istedi.

“70-80 bin EURO’luk bota ‘atıl, pislik’ diyor”

Kullanımı verilmiş alanın ‘ana giriş’ olduğu gibi orada Avrupa Birliği tarafından hibe edilmiş çok iyi durumda bir teknenin de bulunduğunu belirten Fazilet Özdenefe, “Bu imzayı atan kişiler televizyon kanallarında ‘orada pislik haline bir bot vardır, o da temizlenecek’ diyorlar” şeklinde konuştu.
Bahsedilen botun ‘caretta carettaların kurtarılması, deniz hayatına katkı sağlamak’ amacıyla verildiğini ve en az 70-80 bin Euro’luk bir bot olduğuna vurgu yapan Özdenefe, sözleşmeye imza atan Müsteşar’ın bu bottan ‘pislik, atık’ olarak bahsetmesinden duyduğu üzüntüyü belirtti.

Turizm Bakanı Ataoğlu:
“Böyle yanlışlıkların olmamasını dilerim”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konunun önlerine geldiğini ve bununla ilgili ciddi bir araştırma başlatıldığını, hukuki görüşlerin de alınacağını söyleyen Ataoğlu, Ombudsman’a da cevaben bir yazı yazıldığını ifade etti.
Özdenefe’nin kürsüye taşıdığı konu ile ilgili hassas olduklarını ve soruşturmanın da kısa sürece neticeleceğini, neticelendiğinde de sonucun paylaşılacağını kaydeden Ataoğlu, “Bu tür olaylar inşallah bir daha konu olmaz. Böyle yanlışlıkların olmamasını dilerim” dedi.

“Çok uzun süredir kiralar ödenmiyor”

Limanı da ziyaret ettiğini ve bölgedeki işletmecilerle görüştüklerini dile getiren Bakan, geriye dönük kiraların nasıl ödeneceği konusunda çalışma yaptıklarını aktardı.
Limana bir düzen getirileceğini, araçların parkı konusunda da çalışmalar olduğundan söz eden Ataoğlu, menü, şemsiye ve izdüşümleri konusunda da konuyla hassas şekilde ilgilendiklerini söyledi. Kiraların uzun süredir ödenmediğini, sözleşmelerinin de bittiğini ve oradaki restoran işletmecileri ile geriye dönük kiraların nasıl ödeneceğine ilişkin görüşme başlattıklarını belirten Ataoğlu, yeni bir sözleşme de talep ettiklerini kaydetti.

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur