1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Latifoğlu: “DAÜ’de hukuksuzluk devam ediyor”
Latifoğlu: “DAÜ’de hukuksuzluk devam ediyor”

Latifoğlu: “DAÜ’de hukuksuzluk devam ediyor”

Latifoğlu, “tüm uyarılara ve yargıya taşınan yasa dışı uygulamalara rağmen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde hukuksuzluğun devam ettiğini” savundu.

A+A-

 

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu, “tüm uyarılara ve yargıya taşınan yasa dışı uygulamalara rağmen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) hukuksuzluğun devam ettiğini” savundu.

Latifoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Haziran ayı içerisinde yasaya ters bir şekilde “toplu iş sözleşmesinden yararlanmak istemeyenler beyan versin” diye duyuru yapan DAÜ idaresinin, tehdit eder gibi “yararlanmak istemeyenler için izinlerde tüzük, ücretlerde de eski Toplu İş Sözleşmesi uygulaması yapılacak” dediğini bildirdi.

Latifoğlu bu çift taraflı uygulamaya karşı çıkan DAÜ’de örgütlü DAÜ-PER-SEN ve Hür-İş Federasyonunun konuyu yargıya taşıdığını açıkladı.

Latifoğlu açıklamasında “Biz tarafların yasa ve yeni imzalanıp yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesine uymasını beklerken Ağustos 2015 sonu yasa ve sözleşmeye aykırı uygulamaların devam ettiğini gördük.” ifadelerini kullandı.

Latifoğlu şöyle devam etti:

“42/96 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nın 8. maddesinin 2. fıkrası ‘Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihte taraf sendikaya üye bulunmayanlar, sonradan iş yerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf sendikaya üye bulunup da ayrılanlar veya çıkarılanların Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinde taraf olan sendikaya yazılı başvuruda bulunarak dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bu hususta sendikanın onayı aranmaz’ demektedir.

Ayrıca yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin 3. maddesi de yasadaki yukarıda belirttiğimiz maddeye paralel olarak; T.İ.S Madde:3 ‘DAÜ-BİR-SEN’e üye olmayan yönetsel personel için Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nın aşağıdaki 8’inci maddesi hükümleri uygulanır; Toplu İş Sözleşmesinden DAÜ-BİR-SEN üyeleri yararlanırlar. Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanması tarihinde DAÜ-BİR-SEN’e üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin işverene bildirildiği tarihten başlayarak yararlanmaya başlarlar. Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihte DAÜ-BİR-SEN’e üye bulunmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde DAÜ-BİR-SEN’e üye bulunup da ayrılanlar ve çıkarılanların Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanabilmeleri, DAÜ-BİR-SEN’e şahsen başvuruda bulunarak dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır.’ demektedir.”

Latifoğlu, tüm yasal düzenlemelerin bu şekilde olmasına rağmen DAÜ idaresinin Ağustos ayında toplu iş sözleşmesinden yararlanma talebi olmadan maaşlardan tek taraflı olarak dayanışma aidatı kestiğini anlattı.

“GÖREVİ BIRAKSINLAR YA DA GÖREVDEN ALINSINLAR”

“Hür-İş Federasyonu olarak yasaları hiçe sayan böyle bir anlayışın ülkenin en güzide kuruluşlarından DAÜ’yü ileriye götüreceğine inanmıyoruz” diyen Latifoğlu, DAÜ yönetiminin bu nedenle görevini bırakması veya görevden alınmasını istedi.

Latifoğlu yasalara aykırı haksız kesilen dayanışma aidatlarının kişilere iade edilmesi ve Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanmak için DAÜ-BİR-SEN’e başvurmayan çalışanlara ücretler konusunda yönetsel personel tüzüğünün uygulanması gerektiğini de vurguladı.

(tak)

Bu haber toplam 1357 defa okunmuştur