1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bilişim suçlarına hapislik geliyor
Bilişim suçlarına hapislik geliyor

Bilişim suçlarına hapislik geliyor

7 YILA KADAR HAPİSLİK CEZASI… Yasa tasarısı, ‘Bilişim verisi üzerinde sahtecilik, verinin içeriğini bozup yok etmek’ suçunu işleyenlere 7 yıla kadar hapislik cezası verilmesini öngören düzenlemeler içeriyor.

A+A-

‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’, ‘yasalaşma’ yolunda, Bakanlar Kurulu’na sevk bekliyor…

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun “ekip çalışması”nın ürünü olan Yasa Tasarısı’nda ‘son rötuş’lar yapılıyor.


 

Meltem SONAY

‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’, ‘yasallaşma’ yolunda, Bakanlar Kurulu’na sevk bekliyor…
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun, ‘ekip çalışması’nın ürünü olan Yasa Tasarısı’nda ‘son rötuş’lar yapılıyor.
Bilişim teknolojilerinin hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiği günümüzde, ‘Bilişim Suçları’ da ‘hukuki bir düzen’ bekliyor.

Yeldener: “Son çalışması yapılıyor”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Yasa Tasarısı’nın Mevzuat Dairesi ve Başsavcılığa gönderildiğini, iki kurumdan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda son çalışmasının yapıldığını belirtti.

“Gelecek hafta içerisinde Bakanlar Kurulu’na sevk edilebilir”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Hukukçusu tarafından yasa tasarısı üzerinde son çalışmanın yapıldığına işaret eden Müsteşar Suat Yeldener, gelecek hafta içerisinde çalışmanın tamamlanıp Bakanlar Kurulu’na sevkinin hedeflendiğini de ifade etti.

 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Bürüncük: “Kapsamlı bir çalışmanın ürünü”

Yasa Tasarısı’nın ortaya çıkması ve hazırlanmasında büyük emeği geçen Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, Avrupa Birliği’nin ‘Second Proje’ çerçevesinde yetkililerle yapılan görüşme sonucu yasanın eksikliğine işaret edilip çalışmaların başlatıldığını hatırlattı.
Avrupa Birliği’nin proje ile ilgili yetkililerinden o dönemde ‘Hukuki destek’ talep ettiklerini belirten Bürüncük, bu çerçevede hukuki çalışmanın başlatıldığını kaydetti.
Bürüncük, Telekom Üst Kurulu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Hukukçusu, Polis Bilişim birimi, savcılık temsilcisi ve ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri ile AB Koordinasyon Merkezi temsilcisinden oluşan bir ‘Çalışma Grubu’nun büyük ölçüde tasarının son halini verdiğini ifade etti.

“Son noktaya gelindi…”
Daha sonra Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun oluşturulmasıyla yasa tasarısının ‘ceza’ya ilişkin bölümlerinin de tamamlanarak Bakanlığı iletildiğini belirten Kadri Bürüncük, bakanlığın da yasa tasarısını görüş için Mevzuat Dairesi ve Savcılığa gönderdiğine işaret etti.
Yasa Tasarısı’nın Mevzuat Dairesi ve Savcılık’taki inceleme aşamasını biraz uzun sürdüğüne değinen Bürüncük, Mevuzat Dairesi ve Savcılık’tan gelen bir iki küçük düzeltme, görüş ve önerileri inceleyerek tasarıyı yeniden görüşleriyle birlikte bakanlığa ilettiklerini belirtti.
Yasa Tasarısı’nda birkaç yeni ceza maddesinin de eklenerek çalışmanın tamamladığını belirten Bürüncük, “Artık son durak Bakanlar Kurulu” dedi.

“Siber suçlarla mücadele için yasal düzenleme şart”
Ülkelerin bilgi toplumuna geçiş süreci içerisinde bilişim teknolojilerinin kullanımının hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğine işaret eden Başkan Bürüncük, bu süreçte toplumun daha fazla bilişim teknolojisi kullandığına ve kaçınılmaz olarak da bilişim suçu ile karşılaştığına dikkat çekti.
Kuzey Kıbrıs’ın da bu süreçten geçtiğine değinen Bürüncük, bu nedenle ‘siber suçlar’la mücadele için, bu alanda hukuki düzenlemenin gerekliliğinin altını çizdi.

İfade özgürlüğüne saygılı yasa…
Tasarının hazırlanmasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi başta olmak üzere, uluslar üstü insan hakları sözleşmelerinin göz önünde bulundurulduğuna işaret eden Bürüncük, bu doğrultuda ifade özgürlüğü gibi temel insan haklarına saygılı bir yasa oluşturulmasına çalışıldığına vurgu yaptı.
Bürüncük, yasa tasarısı hazırlanırken, ‘uluslar arası işbirliği’nin de önemi nedeniyle, Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi gibi konuyla ilgili uluslar arası sözleşmeler ve sözleşmelere taraf ülkelerin iç hukuk düzenlemelerinin de göz önüne alındığına işaret etti.

7 kısım…
‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ 7 kısımdan oluşuyor…
Genel Kurallar’la başlayan tasarıda, ‘Bilişim Sistemlerine ve Verilerine Yönelik İhlaller ile Bilişim Sistemlerinin ve Verilerinin Gizliliğine, Bütünlüğüne ve Kullanımına Yönelik İhlaller’, ‘Fikri Haklara, Bilgisayar Programlarına ve Veritabanlarına Yönelik İhlaller’, ‘Bilişim Sistemleri ve Verilerine Yönelik Usule İlişkin İşlemler’, ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi: İçerik, Yer, Erişim ve Toplu Kullanım Sağlayıcılarına Yönelik Yükümlülük ve Sorumluluklar’ ve ‘Suçlar ve Cezalar’ ayrı ayrı başlıklarda ele alınıyor.

Bilişim sistemlerine ve veriye karşı suçlar…
Tasarı, bilişim sistemlerine ve veriye karşı suçları ve usulleri düzenlemenin yanı sıra, internet ortamındaki aktörleri ve bunların sorumluluklarını belirleyip bunun yanı sıra internet ortamındaki aktörleri ve bunların sorumluklarını belirleyip, fikri haklara yönelik ihlalleri de içeriyor.

Sahteciliğe 7 yıla kadar hapislik!
Tasarının Genel Kurallar isimli ilk kısmı, yasada kullanılan tanımları, yasanın amaç ve kapsamını içeriyor.
Tasarının ikinci kısmında, yasadışı erişim; yasadışı mühahale; bilişim sistemlerini engelleme, bilişim sistemlerini veya verilerini bozma, yok etme veya değiştirme; bilişim verileri üzerinde sahtecilik; cihazların ve verilerin kötüye kullanımı düzenleniyor.
Yasa tasarısı, ‘Bilişim verisi üzerinde sahtecilik, verinin içeriğini bozup yok etmek’ suçunu işleyenlere 7 yıla kadar hapislik cezası verilmesini öngören düzenlemeler içeriyor.

Asgari ücretin 200 katına kadar para cezası…
Fikri hak ihlallerinin düzenlendiği tasarının üçüncü kısmında, fikri hakların bilişim sistemleri aracılığıyla ihlali, bilgisayar programı veya veritabanından doğan hakların bilişim sistemleri aracılığıyla ihlali, koruyucu programları etkisiz kılma fiilleri düzenleniyor.
Yasa tasarısı, belirlenen ihlalleri gerçekleştirenlerin suç işlemiş olacağını düzenlediği gibi, hapislik veya asgari ücretin 200 katına kadar para cezasına çarptırılmasına ilişkin hükümler içeriyor.
Bilgisayar sistemleri ve verilerine yönelik usule ilişkin işlemlerin düzenlendiği yasa tasarısının dördüncü kısmında, bilişim sistemlerinde, bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında arama, kopyalama ve el koyma ile ilgili düzenlemeler anlatılıyor.

Hukuka aykırı içeriğe erişimi engellemeyen sağlayıcıya asgari ücretin 100 katına kadar ceza…
İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olan beşinci kısımda ise, içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı, toplu kullanım sağlayıcı gibi internet aktörlerinin yükümlülükleri belirtiliyor.
Yasa tasarısının ilgili maddesi ayrıca, internet sitelerine erişimin engellenmesi kararı, kararın yerine getirilmesi, içeriğin yayından çıkarılması ve usulleri de düzenliyor.
Tasarıya göre, Erişim Sağlayıcı kurum tarafından haberdar edilmesi halinde,  herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içeriğe erişimi engellemekle yükümlü olacak. Böyle bir içeriğe erişimi engellemeyen sağlayıcı kurum tarafından asgari ücretin 100 katına kadar para cezası ile cezalandırılabilecek.

Bu haber toplam 8556 defa okunmuştur