1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Biden, Liderlerle görüşecek
Biden, Liderlerle görüşecek

Biden, Liderlerle görüşecek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis ile New York’ta ayrı ayrı görüşme yapacağı belirtildi.

A+A-

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis ile New York’ta ayrı ayrı görüşme yapacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, “Washington’un Kıbrıs sorununa en son müdahalesi çerçevesinde”, ileriki günlerde, Akıncı ve Anastasiadis ile New York’ta, ayrı ayrı görüşeceğini yazdı.

Gazete, Amerikan başkanlığı seçimleri arifesinde Biden’in bu özel rolü üstlendiğini, “Akıncı ve Anastasiadis arasındaki müzakere sürecinin çözüm hüzmesine vardığı sürece, Washington’un Ankara’ya müdahale etmesinin mümkün olduğu teyitlerini veren” ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland tarafından da faaliyetlerin yürütüldüğünü belirtti.

“Kıbrıs sorununun açık konuları Amerikalıların prizması altında”

Öte yandan Kathimerini gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, BM Genel Kurulu için bulunacağı New York’ta yapacağı temaslarda Kıbrıs sorununa da önem vermesinin beklendiğini yazdı.

Biden’in, TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Akıncı, Anastasiadis ile görüşeceğini belirten gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Kıbrıs sorununa ilişkin temaslarda bulunacağını, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Konuları Koordinatörü Ammos Hochstein’in da görüşmeler yapacağını yazdı.

Gazete Amerikalıların, müzakerelerde ortaya çıkan ilerlemeden ve iki liderin, ortaklaşa BM Genel Sekreteri Ban ile görüşecek olmasından cesaretlendiğini de belirtti.

Gazete, haberinde, Amerikalıların çözüm süreci içerisindeki beklentilerine de geniş yer verdi.

Gazete ayrıca, enerji planlamalarına da yer verirken, “çözüm olmaksızın Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki enerji planlamalarında oyun dışında kalmasının ABD için, Ankara’ya ilişkin olarak güçlü bir teşvik olmaya devam ettiğini”, Amerikalıların ayrıca “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarını ihlal edecek uluslararası petrol şirketlerinin bulunamayacağı yönünde açıklama yaptığını da yazdı.

(TAK)

Bu haber toplam 1968 defa okunmuştur