1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 yıl aradan sonra Kıb-Tek KARDA
3 yıl aradan sonra Kıb-Tek KARDA

3 yıl aradan sonra Kıb-Tek KARDA

Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan, kurumun, üç yıl aradan sonra ilk defa 2014’de kar yaptığını belirtti.

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, kurumun, üç yıl aradan sonra ilk defa 2014’de kar yaptığını belirtti.

Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan yaptığı yazılı açıklamada, “KIB-TEK’te uygulanan sıkı tahsilat politikası ile birlikte alınan mali tedbirler meyvelerini vermeye başladı. Bağımsız murakıplar tarafından denetlenen kesinleşmiş 2014 mali yılı hesap raporlarına göre KIB-TEK 2014 yılını 5 milyon 896 bin TL kârla kapattı” dedi.

Kurum’un 2011, 2012 ve 2013 yılını zararla kapattığını kaydeden Gürkan, kesinleşmiş hesap raporlarına göre 2011 yılında 53 bin 355  TL, 2012 yılında 3 milyon 471 bin  TL, 2013 yılında ise 83 milyon 782 bin  TL olmak üzere, kurumun üç yılda toplam 140 milyon 609 bin TL zarar ettiğini kaydetti.

BORÇ YÜKÜNDE 60 MİLYON DOLAR AZALMA

Atanan yeni Yönetim Kurulu ile birlikte Kurum’un üst kademe yönetiminde de değişiklikler yapıldığını, Kurum’un mali performansını düzeltmek için alanında uzman bir kişinin de sözleşmeli olarak Kuruma istihdam edildiğini ifade eden Gürkan, “Oluşan yeni yönetim ile birlikte, öncelikle aynı zamanda yasal yükümlülük de olan maliyet tabanlı tarife uygulaması başlatılarak Kurum’un zararına elektrik satışı önlenmiş diğer yandan uygulanan sıkı ve tavizsiz tahsilat politikası ile birikmiş alacakların tahsiline ağırlık verilmiş ve finans maliyetlerini aşağıya çekecek bir dizi tedbir uygulamaya konmuştur. Alınan bu tedbirler neticesinde son 19 aylık sürede KIB-TEK’in borç yükünde 60 Milyon Dolar’ı bulan azalma sağlanmıştır” dedi.

SAYAÇLAR

Mali yapıyı düzeltmeye yönelik tedbirlerin yanında geçmiş yıllarda ertelenen yatırımlara da hız verildiğini, mevcut mekanik sayaçların uzaktan erişimli elektronik sayaçlarla değiştirilmesi çalışmaları kapsamında, önceden var olan 20 bin 850 sayaca ek olarak gerekli olan 160 bin sayaca ulaşmak için ihalelerin sonuçlandığını, bugün itibarıyla yaklaşık 65 bin adet sayacın değişiminin yapıldığını kaydeden Gürkan, söz konusu sayaçların yönetileceği Otomatik Sayaç Yönetim Sistemi (AMM) adlı merkezi bilgisayar sisteminin kapasitesinin arttırılması için  de yatırımların yapıldığını kaydetti.

YENİ SANTRAL HAZİRANDA ÜRETİME GEÇECEK

2015 yılı elektrik ihtiyacını karşılamak ve elektrik üretiminde yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla toplam 34 MW gücünde dizel santral için yatırım yapıldığını kaydeden Gürkan, Haziran ayı başında bu santrallerin üretime başlamasının hedeflendiğini kaydetti.

SOKAK LAMBALARI

Halen sokak aydınlatmada kullanılan enerji tüketimi yüksek civa buharlı lambalar yerine çok daha az elektrik tüketimi olan LED lambalara geçilmesi için 10 bin adetlik ilk ihalenin de sonuçlandığını kaydeden Gürkan, önümüzdeki günlerde ihaleyi alan firma tarafından Lefkoşa’daki armatürlerin değişimine başlanacağını kaydetti.

Son olarak şebeke arızalarına daha etkin ve süratli müdahale olanağı yaratacak, Kurum personelinin iş sağlığı ve güvenliğini de azami düzeyde koruyacak altı adet liftli araç alımı gerçekleştirildiğini belirten Gürkan, gerçekleştirilen tüm bu yatırımlar için de bu güne kadar yaklaşık 30 milyon TL ödeme yapıldığını kaydetti.

Gürkan hizmet  kalitesini artırmak, enerji alanında belirlenen hedeflere ulaşmak adına çalışmaların devam edeceğini de belirtti.

(tak)

Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur