1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 yeni pozitif vaka
3 yeni pozitif vaka

3 yeni pozitif vaka

Sağlık Bakanı Ali Pilli bugün yapılan 275 test sonucunda 3 yeni vakaya daha rastlandığını açıkladı

A+A-

Kıbrıs’ın kuzeyinde 275 yeni testte 3 yeni pozitif vaka açıklandı. 3890 toplam teste ulaşıldı. İngiltere’den 2 gün önce gelen yolcuların birince pozitif vaka tespit edildiği, ayrıca, İngiltere’den gelen kişilerin konakladığı 2 otel çalışanında da Covid-19 pozitif görüldüğü belirlendi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli 3 yeni vakanın da dış kaynaklı olduğunu söyledi. Pilli “İngiltere’den gelen uçaklarda bir pozitif vaka çıktı. Diğer 2 vaka da otelde kalan çalışanlardır. Yani 3 vaka da dış kaynaklıdır” dedi. Pilli yurt dışından gelen uçakların büyük risk taşıdığına işaret etti, uçak gelişlerinin derhal durdurulması gerektiğini ifade etti.

“Önümüzdeki hafta testlerin artırılması yönünde adım atacağız” diyen Pilli Lefke’de tespit edilen vakanın temas ettiği kişiler ile temaslılarla temaslı kişilerin tespit edilip test yapıldığını ve sonuçların negatif çıktığını belirtti.

“15 bin kişiyi tarama hedefindeyiz”

Yolda yürürken dahi maske takılması ve tedbirli olunması gerektiğine dikkat çeken Pilli, “Stratejimiz temaslılara test yapıp çemberi genişleterek temaslılarla temasları test yapmak istiyoruz. Gücümüzü ve altyapımızı bilip ona göre hareket etmeliyiz.” dedi.

15 bin kişiyi tarama hedefinde olduklarını kaydeden Pilli, bunun hangi kitlerle test yapılacağını paylaştı.

Pilli, 3 türlü test kitlerine değinerek, PCR testlerinin üstünlüğüne değindi.

“Hiçbir mermimizi boşa kullanmayacağız”

Dış kaynaklı vakalardan kurtulma niyetinde olduklarını kaydeden Pilli, test yapılmasıyla ilgili maleme teminine değinerek ‘mermi’ benzetmesinde bulundu.

Pilli, “Önümüzdeki hafta testlerin arttırılması için adım atacağız, testleri maksimum fayda olacak şekilde kullanacağız. Salgının boyutunda testlerin arttırılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Hiçbir mermimizi boşa kullanmayacağız. Malzeme temini tüm dünyada büyük sıkıntı. Mevcut testlerimizi en iyi şekilde, maksimum seviyede kullanıp fayda sağlama niyetindeyiz. Mermimiz az, düşman çoksa atacağımız her mermi hedef olmalıdır. Bugüne dek bunu yaptık, devam edeceğiz. Bu 3 vaka da dış kaynaklıdır. Artık dış kaynaklı vakalardan kurtulma niyetindeyiz. Bu savaşı hep beraber kazanacağız, hedefimiz bu, kaçmayacağız. İzolasyon, evde kalmak, teması kesmek çok önemlidir.” dedi.

“Acaba gizli vaka var mı diye mermilerimizi hedefe yönlendirerek araştıracağız”

Alınan kararların birçok görüş çerçevesinde alındığına dikkat çeken Pilli, “Herkesten, her ülkeden bilgi topluyoruz, herkese, her yeniliğe açığız, çok güzel fikirler alıyoruz, ilgili yerlerle bunları paylaşıyorum. Burada görülmeyen birçok kahraman vardır. Bunları da unutmamak gerek. ‘sadece Ali Pilli düşündü ve yaptı’ değil, meslekte 35 yılımı verdim, herkesin fikirlerine saygılı kişilerden biriyim. Bugüne dek hiçbir şeye tek başıma karar vermedim.” şeklinde konuştu. Pilli şöyle devam etti: “Bu işin ekonomik boyutu da var. İnsanların çalışması, evine ekmek götürmesi gerek, sosyal yönü de var. Fakat bir taraftan da sağlık yönü vardır. Sağlık yönünü çözemezsek, sınırlamayı açsak da başımıza giyeriz. Tüm paydaşlarla birlikte bu işi başarmalıyız. Hem ekonomik, hem sosyal hem sağlık yönünü de düşünüyoruz.” “Her bölgede güvenilir testler yapma hedefi çizdik. Kimseye gönderme yapmıyorum, görüşlerimi ifade ediyorum. Çalışmalarımızda önümüzü daha iyi görebilmek için ileriye gidip çalışmalarımızı genişleteceğiz. Acaba gizli vaka var mı diye mermilerimizi hedefe yönlendirerek araştıracağız. Ne yapacağımıza heyetlerle, tüm paydaşlarla hep beraber karar verdik. Halkımızın sağlığına zarar vermeyecek şekilde kazanarak bitirmek istiyoruz. Biz savaşıyoruz, çalışıyoruz, hedefe ulaşacağız.”

 

Bu haber toplam 4961 defa okunmuştur
Etiketler : ,