1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Troyka şantajcı ve katı”
“Troyka şantajcı ve katı”

“Troyka şantajcı ve katı”

Güney Kıbrıs'ın ekonomik krize sürüklenmesinin nedenlerini ve sorumlularını araştıracak Araştırma Komitesi'nin dün çalışmalarına başladığı belirtildi.

A+A-

Güney Kıbrıs'ın ekonomik krize sürüklenmesinin nedenlerini ve sorumlularını araştıracak Araştırma Komitesi'nin dün çalışmalarına başladığı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Araştırma Komitesi’nin önceki gün başlayan çalışmalarına ve Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Patsalidis’in verdiği ifadeye geniş yer verdiler.
Alithia gazetesi “Yapmamız Gerekenleri Yapmadık” başlığı altında verdiği haberinde, Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Patsalidis’in ifadesinin, ekonominin sürüklendiği duruma ilişkin aydınlatıcı olduğunu yazdı.
Habere göre Araştırma Komitesi oturumu dün sabah saat 09:40’ta Patsalidis’in ifade vermesiyle başladı ve saat 14.15’te sona erdi. Patsalidis, Araştrıma Komitesi’ne delil belgeler de sundu.
Araştırma Komitesi üyeleri Georgios Pikis (Başkan), Panayiotis Kallis ve Andreas Kramvis Patsalidis’e çeşitli sorular yönelttiler.

“Gerekenleri zamanında yapmadık…”
Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Patsalidis, Araştırma Komitesi önünde önceki gün verdiği ifadede, gerekenleri zamanında yapmadıklarını söyledi.
Patsalidis, hükümetin icraatlarına ilişkin gereken uyanıklığın bulunmadığına dikkati çekerek, Troyka’nın kendi tezlerini geçirmek için şantajcı ve katı olduğunu ifade etti.
Troyka’nın Kasım 2012’de, hükümetin memorandum konusunu sonuçlandırmaması halinde Acil Likidite Fonu’nun (ELA) Laiki Bankası’na likidite aktarmayı durduracağı şeklinde şantajda bulunduğunu ifade eden Patsalidis, bu gelişmenin ardından o zamanki Başkan Dimitris Hristofyas’ın Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’ndan memorandumu sonuçlandırmasını istediğini söyledi.
Araştırma Komitesi’nin sorularını da yanıtlayan Patsalidis, Troyka’nın şubat seçimlerinden sonra belirlenecek hükümet ile yeni memorandumu imzalamaya müsamaha gösterirken, bankaların sermayelendirilmesinin ne kadar olduğuna ilişkin PİMCO araştırma sonucunun beklenmesi nedeniyle memoranduma imza konulmasının ileriye götürülmediğini belirtti.

“Destek mekanizmasına…”
Gerekli olan miktarın hesaplanmasında PİMCO’nun kullandığı oranların realist olmadığına da dikkat çeken Patsalidis, burada sermayelendirme ihtiyaçlarının yüksek olarak verildiğini ifade etti.
Patsalidis, “Kıbrıs’ın destek mekanizmasına dahil olmasına ilişkin faaliyetleri daha önceden başlamalıydı. Teknokratlar olarak mekanizmaya mümkün olduğu kadar erken girmeliyiz şeklinde uyarıda bulunduk ancak bu konuda suçlandık” ifadesini de kullandı.
Bir başka soru üzerine Patsalidis, Hristofyas hükümeti tarafından 2008 yılında verilen hedeflenmemiş sosyal yardımların 300 milyon Euro’ya ulaştığını da belirtti.
Politis gazetesine göre de Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Patsalidis, Troyka’nın adaya ilk ayak bastığında devlet gereksiniminin 975 milyon Euro olduğunu ancak bu miktarın daha sonra 7.5 milyar Euro’ya, bankaların sermayelendirilmesi için ek ihtiyacın da 10 milyar Euro’ya çıktığına dikkat çekti.
“Laiki Bankası’ndaki süreçlere de değinen Patsalidis, Mayıs 2012’de, 1.8 milyar Euro yatırımla yüzde 85’nin devlet kontrolü altına girdiğini, bankanın Ekim 2011’de zaten ELA’dan olan 2.5 milyar Euro’yu tükettiğini ayrıca Avrupa Merkez Bankası’ndan da 3.8 milyar Euro değerinde ek kolaylıkların bulunduğunu, bununla birlikte toplam tüketilen miktarın 6.3 milyar Euro’ya ulaştığını anımsattı.
Patsalidis, Laiki Bankası’nın devlet kontrolü altına girmesiyle -Haziran 2012’den Temmuz 2012’ye kadar olan bir aylık dönemde- söz konusu miktarın 6.3 milyar Euro’dan 9.6 milyar Euro’ya çıktığını belirtirken, o dönemde Yunanistan’da iki seçim yapılmasıyla belirsizliklerin bulunduğuna dikkat çekti.
Alithia gazetesi, Araştırma Komitesi’nin gelecek çarşamba günü yapılacak oturumunda ifade verecek olan bir sonraki tanığın Sayıştay Hristalla Yorgacis’in olduğunu yazdı. TAK

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur