1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tek seferde 300 Milyon TL borçlanma
Tek seferde 300 Milyon TL borçlanma

Tek seferde 300 Milyon TL borçlanma

Maliye geçmiş borçları kapatmak için yeni yıla da ‘borçlanarak’ başladı

A+A-

 Geride kalan 2021 yılında rekor borçlanmaya imza atan Maliye Bakanlığı yeni yıla da borçla başladı. Bakanlar Kurulu kararı ile bu kez de Maliye’ye, tek seferde 300 Milyon TL’lik borçlanma hakkı tanındı.

Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Özdemir Kalkanlı: “300 Milyon TL yetki istedik ama borçlanma bu miktardan az olacak. Borçlanmanın önemli bir kısmı 13. Maaş ödemelerinin yapılabilmesi için Sosyal Sigortalar Dairesi’ne verilecek… Geri kalan miktar da Maliye’nin geçtiğimiz yıllardan kalan borçlarına ve devletin diğer harcamalarına gidecek”.

 

Derya ULUBATLI

Geride kalan 2021 yılında rekor borçlanmaya imza atan Maliye Bakanlığı yeni yıla da borçla başladı. KKTC Merkez Bankası aracılığıyla son 1 yılda 637 milyon 546 bin TL borçlanan Maliye’ye bu kez de tek seferde 300 Milyon TL’lik borçlanma hakkı tanındı.

2 Ocak tarihli Resmi Gazete’ye göre Bakanlar Kurulu, ‘Devletin mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesi’ gerekçesiyle Maliye Bakanlığı’na 300 Milyon TL borçlanabilme yetkisi verdi. Resmi Gazete’de, “Bakanlar Kurulu, 2022 Yılı Mali Bütçe Yasası Limitleri dahilinde ihtiyaç duyulan tutarlarda 300 Milyon Türk Lirası’na kadar borçlanabilmesi için Maliye Bakanlığı’nın yetkili kılınmasına karar verdi” ifadeleri kullanıldı. Bu bilgi üzerine YENİDÜZEN’e konuşan Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Özdemir Kalkanlı, alınacak borcun önemli bir kısmının 13. Maaş ödemelerini yapabilmesi için Sosyal Sigortalara verileceğini, kalan miktarın da Maliye’nin geçtiğimiz yıldan kalan borçları için harcanacağını söyledi.

 

Kalkanlı: “300 Milyon TL yetki istedik ama borçlanma bu miktardan az olacak”

Bakanlar Kurulu tarafından kendilerine 300 Milyon TL borçlanma izni verildiğini ancak kendilerinin bu açıklanandan daha az bir miktar borçlanacaklarını ifade eden Kalkanlı şunları aktardı: “Biz Bakanlar Kurulu’ndan 300 Milyon TL’lik bir borçlanma yetkisi istedik ancak tabii ki alınacak miktar bu kadar fazla olmayacaktır. Alacağımız borç ağırlıklı olarak Sosyal Sigortalara gidecektir ancak bunun dışında geçen yıldan kalan borç ödemelerimiz de vardır. Paranın bir kısmı da bu geçmiş borçlar için kullanılacaktır. Ayrıca kalan miktarı devletin kendi ihtiyaçlarını karşılamada kullanmayı da düşünüyoruz”.

Sucuoğlu da 1 hafta önce Sosyal Sigorta emeklileri için borç girişimi yaptı

Başbakan Faiz Sucuoğlu da yeni yılın hemen öncesinde sigorta emeklilerini ödeyebilmek için, Sosyal Sigortalar İdare Meclisi’nin aldığı ‘borçlanma kabiliyeti yoktur’ kararına rağmen daireyi 200 milyon TL borçlandırmak için girişimde bulunmuştu. Bir süredir ekonomik olarak zor durumda olan sigortaların İdare Meclisi Başkanı ve 6 üyesi, borçlanma konusunu görüşmek üzere Başbakan Sucuoğlu tarafında toplantıya çağrılmıştı.

Lapta Belediyesi ve KIB-TEK de yılı borçla kapattı

Bu yıl içerisinde birkaç kez borçlanan ve halen ciddi ekonomik darboğazda olan KIB-TEK de 23 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla yılı borçlanmayla kapatmış, Bakanlar Kurulu kurumun akaryakıt ödemelerinde kullanılması amacıyla 50 milyon TL tutarında borçlanmasına karar vermişti. Öte yandan aynı tarihte yayımlanan bir diğer kararla Lapta Belediyesi’nin borçlanmasına izin verildiği de duyuruldu. Uzun zamandır personelini ödeme konusunda sıkıntı yaşayan ve geçmişten gelen borçlarını kapatmaya çalışan Lapta Belediyesi, çalışanların geriye dönük ödemelerini yapabilmek adına 10 Milyon TL borca girerek yılı borçla kapatan bir diğer kurum oldu.

Öte yandan yıl boyunca birçok farklı Belediye de Bakanlar Kurulu onayıyla çeşitli borçlar aldı.

Büyükkonuk Belediyesi, İskele Belediyesi, Serdarlı Belediyesi ve Lefke Belediyesi de 2021 yılında borçlanan belediyeler arasındaydı. Geride bırakılan yıl içinde İskele Belediyesi 15 Milyon TL, Büyükkonuk Belediyesi 4 Milyon TL, Lefke Belediyesi 2 Milyon TL, Serdarlı Belediyesi ise 500 Bin TL borç alırken, borçlanmaların çoğu maaş ödemeleri, emekli personelin kıdem tazminatı ve emekli maaşları için yapıldı.

Maliye’nin 2013 yılından bugüne ‘borçlanma’ listesi…

KKTC Merkez Bankası resmi verilerine göre, Maliye Bakanlığı 27 Mart 2013 tarihinde Merkez Bankası aracılığıyla bir kez borçlanmaya gitti. 31 milyon 250 bin TL borçlanılan bu dönemde görevde Başbakan İrsen Küçük başkanlığında UBP Hükümeti vardı.

Bir sonraki borçlanmayı 2016 tarihinde yapan Bakanlık, Hüseyin Özgürgün’ün Başbakan olduğu UBP-DP ve bağımsızların oluşturduğu hükümet döneminde 3 kez borçlandı. Nisan, Haziran ve Aralık 2016’da gerçekleşen borç alımlarında hükümet toplamda 180 milyon TL borçlandı.

Haziran 2017’de yapılan 50 milyon TL’lik borç alımının sonrasında borçsuz geçen iki yıllık sürenin ardından 2020’de yeniden, 6 kez Merkez Bankası aracılığıyla borç alındı. Bu dönemde hükümetin başında Başbakan Ersin Tatar vardı.

Ekim-Kasım 2020 tarihinde, ülkenin hükümetsiz kaldığı dönemde de 2 kez borçlanmaya gidildi.

Bu iki aylık sürede toplam 77 Milyon TL borçlanıldı.

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti’nin başa geldiği 9 Aralık 2020 tarihinden itibaren ise hükümet toplamda 11 kez borçlandı, bu borçlanmalar 2021 yılında son 8 yılın rekor borç miktarına ulaşılmasına yol açtı. Şubat ve Mayıs aylarında art arda borçlanan Maliye, Eylül’de 140 Milyon TL ile rekor bir borçlanmaya imza attı.

yd-destek-gorseli-2-496.jpg

Bu haber toplam 3278 defa okunmuştur