1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sağlık sisteminde ÇÖKÜŞ
Sağlık sisteminde ÇÖKÜŞ

Sağlık sisteminde ÇÖKÜŞ

Ülkedeki sağlık sistemi ile ilgili aksaklıklar her geçen gün artarken, mevcut aksaklıklara kalıcı çözümler üretilememesi de durumun kronik bir hal almasını sağlıyor.

A+A-

 

 

Tanju KONURALP


Ülkedeki sağlık sistemi ile ilgili aksaklıklar her geçen gün artarken, mevcut aksaklıklara kalıcı çözümler üretilememesi de durumun kronik bir hal almasını sağlıyor. 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeni ile Sağlık Bakanlığı “Düne göre bugün daha iyiyiz” şeklinde bir açıklamada bulunurken, Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu, dünden bu güne sağlık sisteminin halen yetersiz olduğunu vurguluyor. Sağlıkta personel ve ilaç eksikliği konularının yanı sıra; Sağlık Yasası ve Genel Sağlık Sigortası gibi sorunların hüküm sürdüğü ülke sağlık isteminde ciddi bir çöküş gözlemlenirken, ülkeye nüfus ithalinin sürdürülmesi ve bu nedenle net nüfus rakamlarının belirlenememesi, sağlık sisteminin çökmesindeki en büyük etken olarak yorumlandı. 

Paralı sisteme geçiş
Sağlık Bakanlığı 2012 yılı itibarı ile hastanelerde her işlem için para talep edilmesi yönündeki uygulamayı hayata geçirdi. Sigortalı kişileri de kapsayan sistem, birçok vatandaşın karşı çıkmasına neden oldu. Sigorta bedellerini yatırmalarına rağmen kendilerinden ek ücret talep edilmesi sebebi ile vatandaşlar, ülkedeki sağlık sistemi hakkında ciddi eleştirilerde bulundu.

Şaşalı açılış
Başbakan İrsen Küçük,  Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu’nun kurdelesini birlikte kestikleri, Girne Akçiçek Hastanesi Kadın Doğum Servisi, açılıştan bir saat sonra kapılarını kapattı. TC Yardım heyeti ve hayırsever iş insanlarının katkıları sayesinde oluşturulan 1 milyon 200 bin TL’lik servis, Sağlı Bakanlığı’nın yeterli personeli bulunmaması nedeni ile kullanıma açılamadı. İki buçuk aydır kapalı olan servisin ne zaman aktif olarak kullanılacağı bilinmiyor.

Tıbbi atık ve çöp
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde sık aralıklarla görülen çöp ve tıbbi atık manzaraları, sağlık konusunda sağlıksız bir durumun açıklayıcısı oldu. Özellikle tıbbi atıkların kontrollü bir şekilde saklanması ve imha edilmesi gerekirken, hastane sınırları içerisinde yığın halinde bulundurulması, ülke genelinde ciddi bir tepki almıştı.

Sistem çöktü
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde tüm hastalarının verilerinin kayıtlı olduğu veri tabanı çöktü. Yaklaşık bir ay önce meydana gelen olay sonrasında, yalnızca günlük tahliller yapılabilirken, birçok hasta geçmişte verdiği tahlil sonuçlarını alamadı. Meydana gelen teknik arızanın giderilememesi üzerine, bu güne kadarki bütün hasta verileri kaybolurken, hastanedeki aksaklıklar süreklilik kazandı.

İlaç rejiminde değişiklik
Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, ilaç rejimini kökten değiştireceği yönünde bir açıklama ile ‘Eczacılık Zehirler Yasası’na” aykırı bir düzenleme getirmek istedi. Bakanın bu hareketi, Eczacılar Birliği’nin tepkisine neden oldu. Ülkedeki geçerli eczacılık mevzuatında belirlenen, ilaç tanımı ve ilaçların sınıflandırılması ile satışı konusundaki uygulamanın değiştirilmek istendiğini vurgulayan Eczacılar Birliği, kontrolsüzce bitkisel ilaç ve vitamin satma yetkisinin dağıtılmasına zemin hazırlayacak olan bu düzenleme ile ilgili hukuk yoluna başvurma uyarısında bulundu.

TIP-İŞ: “Sağlıkta halkın gereksinimlerini karşılayamıyoruz”
Ülkede mevcut sağlık sisteminin halen halkın gereksinimlerini karşılayamayacak durumda olduğunun altını çizen Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı (Tıp-İş) Erol Şeherlioğlu, birçok eksikliğin giderilmesinin zorunlu olduğuna işaret etti. Uzman hekim, personel, ilaç – malzeme gibi konularda ciddi eksikliklerin bulunduğunu vurgulayan Şeherlioğlu, sağlık adına harcama yapıldığını ancak bu harcamaların doğru şekilde yapılmadığını ifade etti. Hekim maaşlarında düşüşe gidilmesi ve artan iş yükünü tedbirlerinin alınmaması konularının da ciddi sorunlar yarattığını belirten Şeherlioğlu, Genel Sağlık Sigortası ve Sağlık Yasası gibi konularda da ciddi değişikliklerin hayata geçirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Tüm bu konuların en temelinde ülkedeki nüfusun netleşmesi gerektiğini açıklayan Şeherlioğlu, ülkeye nüfus ithalinin devam etmesi nedeni ile sorunların çözümünün yakın olmadığına işaret etti.

Bu haber toplam 1996 defa okunmuştur