1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sağlık Bakanlığı uyardı: Haber ve yorumlarınızda dikkatli olun
Sağlık Bakanlığı uyardı: Haber ve yorumlarınızda dikkatli olun

Sağlık Bakanlığı uyardı: Haber ve yorumlarınızda dikkatli olun

Sağlık Bakanlığı açıklama yaparak, travmatik olaylar karşısında basın ve sosyal medya kullanıcılarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

A+A-

Sağlık Bakanlığı açıklama yaparak, travmatik olaylar karşısında basın ve sosyal medya kullanıcılarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Toplumdaki bireylerin psikolojik sağlığının korunması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı şunları kaydetti:

Son zamanlarda ülkemizi derinden yaralayan çocukların karıştığı sarsıcı olaylar peş peşe yaşanmaktadır. Böyle olaylar yaşandığında öfke, suçlama, nefret gibi yoğun duygular hissedilmesi olasıdır. Günümüzde insanlar bu duygularını çok kolaylıkla sosyal medya hesaplarında paylaşmakta ve travmanın toplumdaki etkileri katlanarak artmaktadır. Basın mensupları ve sosyal medya kullanıcılarının bu kritik dönemde olayı anlatım şekli ve yorumları son derece önem arz etmektedir.

Her bir travmatik yaşantının psikolojik öyküsü kendine özgüdür ve toplumdaki bireyler tarafından bilinmesi mümkün değildir. Bu detayları bilmeden travmatik deneyim yaşayan kişilerle ilgili yorumlarda ve özellikle de nefret söylemlerinde bulunmak sadece olaya karışmış kişileri değil, yas sürecini yaşayan aile bireylerini, çocuk ve gençlerin arkadaşlarını, dolaylı olarak da toplumdaki bütün bireyleri olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocukların yaşanan toplumsal travmalardan etkilenmeleri için, bu olayı birincil olarak yaşamaları gerekmemektedir. Medya kaynaklarından travmatik olaya maruz kalmak ya da başkalarının deneyimlerine doğrudan ya da sonradan işiterek/izleyerek maruz kalmak da çocukları olumsuz yönde etkileyebilir.

Yetişkinlerin,  yaşanan travma ile başa çıkma şekli çocuklarda travma deneyiminin şiddetini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Çocuklarda travma deneyiminin şiddetini etkileyen diğer faktörlerden biri de çocuğun televizyon, gazete, internet gibi görsel medya kaynaklarında yer alan bilgi ve görüntülere maruz kalmasıdır.

Aşağıdaki bilgiler böyle durumlarda toplumdaki bireylerin psikolojik sağlığının korunması için, yol gösterici olması amacı ile hazırlanmıştır;

  • Aşırı olumsuz duygu yüklü fotoğraflar ve öykülerle olayın detaylarının aktarılmamasına dikkat edin.
  • Olayı manşetten duyurmayın, günlerce ön sayfa haberi olarak tutmayın.
  • Olayın ayrıntılarını, diğer bireylerde öğrenme etkisi ile kopyalanma ihtimalini artıracağını göz önünde tutarak ifade etmeyin. Haberde kullanılacak dile ve kelime seçimlerine dikkat edin ve özen gösterin.
  • Olayda yer alan kişilerle ilgili olsa da olayla doğrudan bağlantısı olmayan aile ve okul gibi detay bilgilere değinmemeye özen gösterin.
  • Taraflardan herhangi birini suçlayıcı bir dil kullanmayın.
  • Olaya karışan bireylerin kimlik bilgilerini deşifre etmeyin.

 

 

Bu haber toplam 4305 defa okunmuştur