1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Müzakerelerde yeni bir metodoloji gerekiyor'
'Müzakerelerde yeni bir metodoloji gerekiyor'

'Müzakerelerde yeni bir metodoloji gerekiyor'

Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın verdiği bilgilere bakıldığında liderlerin son dört toplantısında hemen hemen hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin görüldüğünü anlattı.

A+A-

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde liderler arasında yarın yapılacak görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’teki siyasi parti başkanlarıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından parti liderleri açıklama yaptı.

ERHÜRMAN

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, müzakerelerle ilgili görüşme tutanakları ve Cumhurbaşkanı’nın verdiği bilgilere bakıldığında liderlerin son dört toplantısında hemen hemen hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin görüldüğünü anlattı. Güney Kıbrıs’ın seçimlere endekslendiğini  vurgulayan Erhürman, bu şartlarda ayni yöntemle müzakerelere devam edilmesi halinde ilerleme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Müzakerelerde sonuç alıcı yeni bir metodoloji arayışına girilmesi gerektiğini, bu yönde Birleşmiş Milletler’in de müdahale etmesi gerektiğini belirten Erhürman, “Rum Lider Anastasiadis’in müzakerelerde sonuç alıcı bir sürece girmeye mi, yoksa temmuz ayında gaz arama sondajlarının yeniden başlamasıyla ortaya çıkacak muhtemel krizleri bahane ederek  sorumluluğu başkalarının üzerine atıp süreci bitime düşüncelerinde olup olmadığının yarından sonra görüleceğini” de söyledi.

Yeni bir metodoloji ile birlikte müzakere sürecine bir tarih de koymak gerektiğini belirten Erhürman,  yeni metodoloji ile ilgili olarak, “Parça parça konuları görüşme şeklinde sonuç alınamayacağı son dört toplantıda net bir şekilde ortaya çıktı. Al-ver’e müsait, konuları ilişkili bir şekilde ele alacak bir metodoloji üzerinde çalışmak gerekiyor” dedi.

 

DENKTAŞ

Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ise, 1964’te Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen iyi niyet misyonu ile 1977-1979 anlaşmaları zemininde yapılan müzakerelerde bir sonuç alınamadığını, bunun nedeninin de dünyanın Kıbrıs Rum kesimini adanın tek sahibi olarak görmesi olduğunu ifade etti.

Denktaş, “Bir taraf sahiplilik, bir taraf da ortaklık peşinden koşarken bir yere varmak çok mümkün değil” dedi.

Anastasiadis’in seçimler nedeniyle seçmenine doğruları aktarmadığını, özellikle Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerdeki altı başlıkta Kıbrıs Türk tarafının geri adım attığı konusunda gerçekleri söylemediğini iddia eden Denktaş, Anastasiadis’e “seçimi bir fırsat olarak kullanarak, masada ne konuşuyorsa halkı ile onları paylaşması” çağrısında bulundu.

Metodoloji konusunda da Denktaş, “Sadece metodoloji değil zemin ve misyonun da değişmesi gerekir” dedi.

“Kıbrıs Türk tarafının  tek ses olarak hareket edip etmediği” sorusuna karşılık da Denktaş, ayrıntılarda büyük farklılıklar bulunduğunu ancak genel olarak birlikteliğin geçmişe göre daha çok olduğunu, bunun nedenin de gerçeklerin ortaya çıkmaya başlaması olduğunu belirtti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, rutin görüşmelerin dışına çıkılması, sonuç alıcı adımların atılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in seçim kaygılarını bir kenara iterek Cumhurbaşkanı Akıncı’nun olumlu adımlarına karşılık vermesini temenni ettiklerini kaydeden Özyiğit, gerginlik ortamına neden olabilecek sondaj çalışmaları öncesinde sonuç alıcı bir aşamaya girilmesi gerektiğini söyledi.

Özyiğit, “Bu nedenle yarınki görüşme son derece önemlidir. Önemli olan bundan sonra müzakerelerin sonuç alıcı bir sürece evrilmesidir... Artık tek ihtiyaç şey siyasi iradedir” dedi.

 

foto arşiv

 

 

Bu haber toplam 2327 defa okunmuştur
İlgili Haberler