1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kiliseleri kontrol eden yok’
‘Kiliseleri kontrol eden yok’

‘Kiliseleri kontrol eden yok’

Ülkede birçok kilise ve manastır zamana direnerek ayakta dururken, sahipsiz kalan kiliselerde zaman zaman hırsızlık olayları yaşanıyor.

A+A-

“KİLİSELER DENETLENMİYOR”… İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, ada genelinde 400 kilise ve manastır olduğunu bunları denetleyen, kontrol eden bir kurumun olmadığını söyledi.

ESKİ ESER SUÇ DOSYASI KABARIK…  Resmi verilere göre; son 13 yılda eski eser suçlarından ağır ceza mahkemelerinde 145 dava görüşüldü.

Devrim DEMİR

Ada genelinde yıllarca cami olarak kullanılan yaklaşık 400 civarı kilise ve manastır, yeni camiler yapılınca terk edildi, atıl durumda kaldı.  
Denetlenmeyen kiliselerde hırsızlıklar da son yıllarda artış gösterdi.
Hırsızlar, hiçbir şekilde korunmayan kilise ve manastırlarda eski eser niteliğinde yüzlerce çanı çok rahat çaldı.
Son 13 yılda eski eser suçlarından ağır ceza mahkemelerinde 145 dava görüşüldü.
YENİDÜZEN’e konuşan İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, “Kiliselerle ilgili en büyük sıkıntı binalara bakacak bir kurumun olmamasıdır” dedi.
Tuncay, Dipkarpaz’da böyle bir sorunun yaşanmadığını oradaki kilisede cemaatin bulunduğunu ve hırsızlık gibi bir durum yaşanmadığını kaydetti.
Ülkedeki kiliseleri denetleyen bir kurum olmadığına değinen Tuncay, yasalara göre kiliselerin güvenliğini Eski Eserler veya Vakıflar İdaresi’nin sağlamakla yükümlü olduğunu belirtti.

Tuncay: Kiliseleri denetleyen bir kurum yok

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Kıbrıslı Türk başkanı Ali Tuncay, ada genelinde 400 kilise ve manastır olduğunu bunları denetleyen, kontrol eden bir kurumun olmadığını söyledi. Geçmiş yıllarda bazı kiliselerin cami olarak kullanıldığını, kiliselerin aktif olduğu sürece bakılıp korunduğunu ifade eden Tuncay, “Camiler yapılınca kiliseler bir bir terk edildi. Cami sayısı arttıkça geçmişte ibadet için kullanılan kiliseler atıl durumda kaldı.  Ada genelinde birçok kilise şuan aynı durumda” dedi.

“Kıbrıs sorunu çözülürse ibadethaneler korunur”

Kıbrıs’ın güneyinde camilerin, kuzeyinde ise kiliselerin cemaat olmadığı için atıl durumunda olduğuna işaret eden Ali Tuncay, ada genelinde çok ücra yerlerde kilise ve manastır olduğunu, polisin devriye gezmesinin mümkün olmadığını bu kilise ve manastırların tek tek güvenliğinin sağlanmasının korkunç bir iş gücü gerektirdiğini kaydetti.

Tuncay, “Güney’de camilerin, kuzey’de ise kiliselerin korunması ancak Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda olabilecek bir durumdur. Komite olarak biz de birçok kilisenin çevre duvarlarını yapıyoruz, kapılarını açık bırakmamaya özen gösteriyoruz Vakıflar İdaresi de ellerinden geleni yapıyor” dedi.

Kilise çanlarını çalanlar ile ilgili soruşturma devam ediyor

Lefkoşa’da önceki gün polis operasyonunda kiliseden çaldıkları çanları satmaya hazırlanırken suçüstü yakalanan biri cami görevlisi 4 kişi hakkındaki soruşturma devam ediyor.
Önceki gün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlılar aleyhinde 3’er gün tutukluluk emri alındı.

Din İşleri Başkanlığı:  “Görevden uzaklaştırma ve idari soruşturma”

Din İşleri Başkanlığı, “Etnografik nitelikte olan eski eser kilise mallarını kanunsuz olarak tasarrufunda bulundurma” suçlamasıyla tutuklanan Lefkoşa Selimiye Camisi temizlik görevlisinin geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını ve görevli hakkında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Din İşleri Başkanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, önceki gün bazı haber sitelerinde, bugün ise bazı gazetelerde “Lefkoşa Selimiye Camisinde temizlik görevlisi olan Erhan Bayandursun’un Etnoğrafik nitelikte olan eski eser kilise mallarını kanunsuz olarak tasarrufunda bulundurma suçlamasıyla tutuklandığı ve mahkemeye sevk edildiğine dair haberler” yer aldığına işaret edildi.

Açıklamada, “Adı geçen görevlinin tutuklandığına ilişkin haberlerin doğruluğu teyit edildikten sonra, bugün itibarıyla geçici olarak görevden uzaklaştırılmış ve görevli hakkında idari soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Eski Eser suçları mahkemelerde de görüşülen davalar arasında  

Lefkoşa’da önceki gün kiliseden çalınan çanlar, ülkedeki kiliselerin bir kez daha sahipsiz olduğunu gündeme taşıdı. Çok sayıda kilise çanını satmaya çalışırken yakalanan 4 kişi aleyhindeki soruşturma devam ediyor.

Yıllık yayımlanan Mahkeme Faaliyet Raporlarında 2006 yılında “İzinsiz kazı yapmak” ve “Eski eser tasarrufu” suçları 5 iken, bu suç ilerleyen yıllarda artış gösterdi. 2006 yılında “İzinsiz kazı yapmak” ve “Eski eser tasarrufu” suçlarından 5 kişi yargılanırken, 2007 yılında 8, 2008 yılında 10, 2009 yılında 10, 2010 yılında 18, 2011’de 12, 2012’de 11, 2013’te 17, 2014’te 19, 2015’de 8, 2016’da 10, 2017 yılında 9, 2018’de ise 8 kişi yargılandı.

yeniduzen-satin-aliniz-20190508164257.jpg

 

Bu haber toplam 1910 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler