1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. İlkay Önsoy’dan yeni bir sergi
İlkay Önsoy’dan yeni bir sergi

İlkay Önsoy’dan yeni bir sergi

Ressam İlkay Önsoy 6 Mart Salı gecesi Rauf Raif Denktaş Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek sergisi için son hazırlıklarını tamamladı.

A+A-

Ressam İlkay Önsoy 6 Mart Salı gecesi Rauf Raif Denktaş Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek sergisi için son hazırlıklarını tamamladı.

1973 yılından bu güne dek çizdiği gravürlerin bir bölümünü bu sergi kapsamında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanan sanatçı, 16 Mart Cuma gününe dek serginin ziyaret edilebileceğini de açıkladı.

Gravür sanatına ilişkin gazetemize özel bilgi veren Önsoy, bu zahmetli tekniğin detaylarını şöyle özetledi. “Gravür bakır veya çinko üzerine çalışılan bir çizim metodudur. Bakırın veya çinkonun üzerine özel bir karışım sürülür. Bu karışım bal mumu, reçine, katran ve benzinden oluşur. Bu karışım kuruduktan sonra, keskin bir uçla desen çalışmasına geçilir. Desen tamamlandıktan sonra bakır levha asit içerisine konularak, çizilen yerlerin erimesi sonucu resim tamamlanır. Ardından özel mürekkebiyle silinerek, özel bir baskı makinesinden geçirilir. Oldukça meşakkatli bir teknik olduğu söylenebilir.”       

Beyarmudu köyünde dünyaya gelen İlkay Önsoy, 1967 yılında henüz ortaokul yıllarında ailesiyle İngiltere’ye göç etti. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini resim üzerine tamamladıktan sonra, 1983 yılında yeniden Kıbrıs’a döndü ve köyüne yerleşti.

Kırk yılı aşkın bir süreden bu yana resimle uğraşan Önsoy, uzun yıllar resim öğretmeni olarak da görev yaparak, gençlere resmi sevdirdi. Emekliliğinin ardından evindeki atölyesinde resim üzerine çalışmaya devam eden sanatçı, bugüne dek pek çok kişisel sergi açtı, farklı resmin teknikleri üzerine çalıştı.      

 

Bu haber toplam 3059 defa okunmuştur
Etiketler : ,