1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Güneyde iş için kuyruk
Güneyde iş için kuyruk

Güneyde iş için kuyruk

Türk Lirası'nın aşırı değersizleşmesi ve Kıbrıs'ın kuzeyinde alım gücünün ciddi anlamda gerilemesi yurttaşı güneyde iş aramaya itti.

A+A-

Fehime ALASYA

Türk Lirası'nın aşırı değersizleşmesi ve Kıbrıs'ın kuzeyinde alım gücünün ciddi anlamda gerilemesi yurttaşı güneyde iş aramaya itti.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu TÜRK-SEN'in Kıbrıslı Türklere güneyde iş bulma girişimine vatandaşlar yoğun talep gösterdi. İlk günde TÜRK’SEN’e 208 kişi güneyde çalışmak için başvuru yaptı.

Başvurular arasında üniversite mezunu, yüksek lisans ve doktora mezunu gençler ilk sıralarda yer alırken, talepler en çok da turizm ve restoran sektörlerine oldu.  

"İş kuyruğu"nda kayıt yaptırmak için beklerken YENİDÜZEN’e konuşan yurttaşların birçoğu uzun süredir işsiz olduğunu ifade etti.

Döviz borcunu ödeyen ve "artık maaşım taksitime yetmiyor, geçinemiyorum" diyen gençler, kuzeyde kendi işini kapatarak güneyde çalışmak için TÜRK-SEN'e başvuruda bulunanlar da kuzeydeki ekonomik tabloya isyan eti...

 

Kayıt yaptıranlar arasında ağırlıklı gençler…

Kıbrıslı Türklerin güneyde sendikalı çalışabilmesi için SEK İşçi Federasyonu ile işbirliği yapan ve dün kayıt almaya başlayan TÜR-SEN binası önünde gün boyu uzayıp giden kuyruk oluştu. 

Sabah 8.30'dan itibaren kayıt almaya başlayan sendikaya Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı olan her vatandaş kayıt yaptırdı.

Kayıt yaptıranlar arasında ağırlıklı genç yaş grubu, çoğunluğu üniversite mezunlarının olduğu görüldü.

Uzun zamandır iş aradığını söyleyen kadınlar da söz konusu listede azımsanmayacak çoğunlukta yer aldı.

 

Hangi sektörün tercih edileceği soruldu, sıra numarası verildi

Kayıt yaptırmaya gelen vatandaşa, kullandığı yabancı diller, hangi sektörde çalışmayı tercih ettiği, nerede yaşam sürdüğü konusunda şahsi bilgiler sorulurken, üzerinde sıra numarası yazan TÜRK-SEN kartı verildi. Kayıt sırasında her vatandaş sendikaya 100 TL kayıt ücreti ödedi.

Vatandaşa geri dönüşlerin ise TÜRK-SEN sosyal medya hesabından sıra numarası ile yapılacağı belirtildi.

 

Tır şoförlüğü yaparak başka birinin yanında çalıştığını anlatan Adem Soyel:

“Burada iyi bir maaşım var ama yerinde sayıyor, zamlara yetişemiyorum”

Tır şoförlüğü yaparak başka birinin yanında çalıştığını anlatan Adem Soyel, ‘maddiyat nedeniyle’ güneyde iş başvurusunda bulunduğunu anlattı. “Burada iyi bir maaşım var ama yerinde sayıyor, buna karşın giderlerim sürekli artıyor. En azından güneyde işlediğim zaman gelirim de bir nebze artacak” diyen Soyel, zamlardan dert yandı.

Soyel, “200 TL benzin alıyorum, depo bitmeden ikinci zam geliyor, markette deseniz bazı ürünlere sadece bakıp geçiyoruz, yaşam kalitemiz çok düştü. Süt ürünler, tüp gaz, ekmek, her şeye zam, nasıl yaşayacağız bilmiyoruz.” diyor…

 

Turizm mezunu olan ve yüksek lisansını yurt dışında yapan Umut Hıdırer:

“Kariyer imkanı ve maddiyat olarak tatmin olmak için başvurdum”

Turizm mezunu olan ve yüksek lisansını yurt dışında yapan Umut Hıdırer, adaya yeni geldi… Ülkeye yeni dönen Hıdırer, “Burada daha önceden iş deneyimim oldu, kariyer imkanı ve maddiyat olarak tatmin olmadım. Bu nedenle böyle bir girişimde bulundum” diyor. Güneyde alacağı en düşük maaşın bile kuzeydeki maaşının iki katı olacağını dile getiren Hıdırer, bunun cezp edici olduğunu ifade etti.

 

Neden bu iş başvurusunda bulunduğunu anlatan Yaşar Usanmaz, ülkedeki birçok döviz borcu olan vatandaşın da dili oldu:

“Maaşım taksitlerimi çok fazla aşar oldu, evime ekmek götüremiyorum, başka seçeneğim kalmadı”

12 yılı aşkındır Değirmenlik Belediyesi’nde çalışan Yaşar Usanmaz, neden bu iş başvurusunda bulunduğunu anlatırken, ülkedeki birçok döviz borcu olan vatandaşın da dili oldu…

Altı yıl önce döviz borçlanan Usanmaz, “Maaşım taksitlerimi çok fazla aşar oldu, evime ekmek götüremiyorum” dedi.

Defalarca döviz borcunu TL’ye dönüştürmek için niyetlendiğini, araştırma yaptığını anlatan Usanmaz, “Maaşım borcumu TL’ye çevirmeye yetmedi, çeviremedim, hükümet hiçbir zaman yanımızda olmadı. Günden güne eridik, başka seçeneğim kalmadı.” şeklinde konuştu.

 

Oğlunun zamanında Sterlin borçlandığı için çok zor duruma düştüğünü anlatan baba Mehmet Ali Usanmaz:

“Yetkililerin işi gücü seçim, gören duyan yok”

Oğlunun zamanında Sterlin borçlandığı için çok zor duruma düştüğünü anlatan baba Mehmet Ali Usanmaz, “180 bin TL olan borcu 700 bin TL’ye çıktı. Maaşını çoktan geçti… İşin sonu geldi, mecburen güneye gidecek, işini bırakmaya kadar göze aldı. Evine bir kuruş götüremiyor ama borcu da eksik kalıyor.” diyor.

Ülkedeki tüm giderlerin döviz olduğunu anlatan baba Usanmaz “Her şeyi döviz ile satın alıyoruz ama TL ile ödeniyoruz. Maaşımız, emekliliğimiz eriyip gidiyor.” yorumunda bulundu.

Yapılan zamlar ile gelirinin her şekilde gerilediğini belirten Usanmaz, “2007’deki maaşımın karşılığı 2 bin 250 STG idi, şimdi 400 STG’ye düştü. Avrupa’da yaşayan ve bulaşık yıkayan bir kişi bizden çok daha fazla para kazanıyor. Yetkililerin işi gücü seçim, gören duyan yok.”

 

İşsiz olan ve bir yıldır iş arayan Sinan Kolbaşı:

“Yurt dışına göç etmektense burada kalalım”

İşsiz olan ve bir yıldır iş arayan Sinan Kolbaşı, “Birçok işe başvurdum, verilen maaş ile aile geçindirmek çok zor.” diyor. Açıklamayı duyduğunda hemen başvurma ihtiyacı duyan Kolbaşı, maaş konusunun cezp edici olduğunu, bu nedenle başvuruda bulunduğunu kaydetti. Yetkililerden daha iyi yaşam standardı talep eden Kolbaşı, “Yurt dışına göç etmektense burada kalalım diyoruz” şeklinde konuştu.

 

İki yıldır işsiz olan 32 yaşındaki turizm mezunu olan Erim Paşa:

“Bu şekilde en azından her gün kuzeyde yapılan zamları karşılayabileceğim”

32 yaşındaki turizm mezunu olan Erim Paşa, iki yıldır işsiz olduğunu anlattı. Mesai tarzı iş aradığı için uzun süredir işsiz kaldığını ifade eden Paşa, Euro’nun yüksek olması nedeniyle maaşın cazip olduğunu belirtti, “Bu şekilde en azından her gün kuzeyde yapılan zamları karşılayabileceğim” dedi.

 

Üniversite eğitiminin son dönemini tamamlamak için 65 bin TL’ye ihtiyacı olduğunu anlatan Mehmet Kanlı:

“Kuzeyde bu parayı işleyip kazanmama imkan yok, bu nedenle güneydeki bu projeye başvurdum”

Üniversite eğitiminin son dönemini tamamlamak için okul ücretine ihtiyacı olduğunu anlatan Mehmet Kanlı, bunun için 65 bin TL kazanması gerektiğini anlattı. Kanlı, “Kuzeyde bu parayı işleyip kazanmama imkan yok, bu nedenle güneydeki bu projeye başvurdum” dedi. 

 

Bir yılı aşkındır birçok yere iş başvurusunda bulunan Ayşen Özbengü Baytekin: FOTO YOK!!!

“Bir de bu fırsatı değerlendireyim dedim”

“Sadece eşim çalışıyor, bir yılı aşkındır birçok yere iş başvurusunda bulundum, 39 yaşındayım sanırım yaş haddinden dolayı iş bulamadım” diyen Ayşen Özbengü Baytekin, biraz İngilizce, biraz da Rumca dili ile belki güneyde iş bulurum ümidiyle iş talebinde bulunacağını ifade etti.

 

isciler-talep-gene-foto-2.jpg
TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı da sabahın erken saatlerinde sendikaya gelerek başvuru için sırada bekleyenlerle sohbet etti.

isciler-talep-genel-foto-3.jpg
TÜKR-SEN’den yetkililer sık sık çıkıp sırada bekleyenleri dağıtılan kartlar ve sistemden takip ile ilgili bilgilendirdi.

isciler-talep-genel-foto-4.jpg
Başvuruda bulunanlara verilen kartlar

isciler-talep-genel-foto-5.jpgVatandaş kayıt sırasında işlem yaparken

 

Bu haber toplam 3847 defa okunmuştur
Etiketler : , ,