1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Elektrik daimi olacak, telefon çözülecek
Elektrik daimi olacak, telefon çözülecek

Elektrik daimi olacak, telefon çözülecek

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Anastasiadis ile sabah yaptığı görüşmenin  ardından açıklama yaptı, bazı güven yaratıcı önlemler konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

A+A-

Liderlerin güven yaratıcı önlemler uzlaşısı:

-Elektrik şebekeleri bağlantısı daimi olacak, ara anlaşmalara gerek olmayacak.

-Telefonlar sorunu Avrupa merkezli çözülecek.

-9'ar mayın tarlası temizlenecek.

-Kıbrıslı Rum ressamların resimleri güneye iade edilecek.

-Kıbrıslı Türk sanatçılara ait görüntüler paylaşılacak.

 

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Anastasiadis ile sabah yaptığı görüşmenin  ardından açıklama yaptı. İşte Akıncı'nın açıklamasından öne çıkanlar:

Güven yaratıcı önlemlerle ilgili sevindirici haberler var.

Elektrik şebekelerinin artık kalıcı olarak bağlantısı konusunda herhangi bir pürüz kalmadı. Geçici bağlantılar yapılmaktaydı, artık bu bağlantılar sürekli hale geldi. Bunun ciddi avantajları var.

Geçici anlaşmalara da gerek kalmadı. Her defasında geçici anlaşmalar yapılmaktaydı. Buna gerek kalmadı. Bundan sonra mahsuplaşmalar olacak. Eğer ciddi bir arıza ve süreklilik arz eden bir tarafın bir tarafı beslemesi gerekirse ticari anlaşmalar yapılacak. Günlük ihtiyaçlar rutin olacak.

Birkaç yıldır üzerinde çalışılan cep telefonlarının her iki tarafta da kullanılabilir hale getirilmesi konusunda; Avrupa’da konuşlu bir merkez üzerinden her iki taraftaki operatörlerin o merkezle yapması ve o merkez üzerinden iletişimin olanaklı hale gelmesi üzerinde mutabakat sağlandı. Komite bu konuda çalışacak. Yakın bir gelecekte, Karpaz’a gelen bir Rum, Baf’a giden bir Türk evi ile olan irtibatını kaybetmeyecek.

Üçüncü mutabakat mayınlarla ilgili. Her iki taraftan 9’ar adet mayın tarlasının temizlenmesi ile ilgili askeri yetkililerimizin çalışma yapmasına karar verdik. Esas hedef tümüyle mayından arınmış bir Kıbrıs yaratmaktı.  Ayrıntıları askeri yetkililer yürütecek.

Kuzeyde 1974’ten bu yana tutulan Kıbrıslı Rum ressamlara yönelik resimler var. Bu resimleri sahiplerine iade edeceğiz. Anastasiadis de bu memnuniyetle karşıladı. Kendilerinin de bir jesti oldu. Onlar da Kıbrıs Radyo ve Yayın Kurumu’nda kayıtları bulunan Kıbrıslı Türk sanatçılara ait kayıtları bizlere iletecekler.

RUM LİDERİN MERKEZDEKİ YETKİLERİN DARALTILMASI YÖNÜNDEKİ GÖRÜŞLERİ

Anastasiadis ayrıntılı bir sunum yaptı, görüşlerini aktardı. Biz de görüşlerimizi söyledik, değerlendirmesine bir görüşme oldu. 3 saat etraflı şekilde konuştuk. Merkezdeki yetkilerin hangilerinin merkezde kalması gerektiği konusunda düşüncelerini söyledi. Ancak hangileri kanatlara verilsin şeklinde bir çalışma eksik kaldı. Anastasiadis bu çalışmalarını sürdüreceğini söylüyor. Biz de bunu değerlendireceğimizi düşünüyoruz.

SORULAR

Soru: Yeniden görüşme olur mu?

Akıncı: Yeniden görüşme olabileceğini konuştuk, tarih saptamadık. Haziran’dan önce hareket beklenmediği bir gerçeklik.

Desantralizasyon müzakeresi başladı mı?

Akıncı: "Bugünkü buluşma bildiğimiz sürecin bir parçası değildi. Desantralizasyon konusunda müzakere başladı denilemez. Lute’nin çalışmaları netleştirecek ortak bir noktayı bulup bulamayacağını bu çalışmalar gösterecek. Bizim yaptığımız ve yapmayı planladığımız görüşme Lute’un çalışmalarına yardımcı olacak. Resmen görüşmeler başladı denilemez"


Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde elektrik şebekelerinin kalıcı olarak bağlantısının sağlanması ile cep telefonlarının her iki tarafta da kullanılabilir hale getirilmesi konusunda Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ile mutabakat sağlandığını açıkladı.
Akıncı, mayınlarla ilgili konuda da mutabakata varıldığını, her iki taraftan da dokuzar mayın tarlasının temizlenmesi ile ilgili askeri yetkililerin çalışma yapmasına karar verildiğini söyledi.
Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ile desantralizasyon konusunu da ele alarak derinlemesine bir değerlendirme yaptıklarını belirten Akıncı, Anastasiadis’in merkezdeki yetkilerin hangilerinin merkezde kalması gerektiği konusunda düşüncelerini söylediğini, ancak kanatlara verilecek yetkilerle ilgili çalışmanın yine eksik kaldığını kaydetti.
Akıncı, Anastasiadis ile yeniden bir araya gelme olasılıkları bulunduğunu da söyledi.
Kıbrıslı Türk lider Akıncı, bugün Rum lider Anastasiadis ile üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Akıncı, görüşmenin ardından  basın toplantısı düzenledi.
 

“GÖRÜŞMELER İKİ BÖLÜMDE GERÇEKLEŞTİ”
 

Akıncı, Anastasiadis ile yaptıkları görüşmenin iki bölümde gerçekleştiğini, ilk bölümde güven yaratıcı önlemlerle ilgili daha önceden varılan mutabakatların yaşama geçirilmesi ve yeni bazı unsurlar üzerinde mutabakat aradıklarını söyledi.
Akıncı, ikinci bölümünde de desantralizasyon konusu ile ilgili Rum lider ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

“ELEKTRİK ŞEBEKELERİ KALICI OLARAK BAĞLANIYOR”

Elektrik şebekelerinin kalıcı olarak bağlantısı konusunda herhangi bir pürüz kalmadığını, bu konuda geçici bağlantı yapılabildiğini, şimdi artık bağlantıların sürekli hale geleceğini söyleyen Akıncı, bunun her iki tarafa da ciddi avantajlar getireceğini belirtti.
Sistemin büyüyüp rahatlayacağını, ani sistem veya şebeke çökmesi gibi durumlar yaşanmayacağını, bir tarafın herhangi bir kesintiye uğraması durumunda diğer taraf tarafından beslenebilme olanağının doğacağını dile getiren Akıncı, bu konuda artık geçici anlaşma yaparak, bir tarafın diğer tarafa elektrik satması gibi düzenlemelere de gerek kalmadığını kaydetti.
Akıncı, sürekli bir anlaşma söz konusu olacağını ve mahsuplaşmalar yapılacağını ifade etti.
Ciddi bir arıza halinde ve süreklilik gerektiren durumlarda ticari anlaşma yapılacağını dile getiren Akıncı, bunun her iki tarafta da elektrik şebekesinin daha sağlıklı işlemesi açısından önemli bir gelişme olduğunu, iki tarafa da yararlı olacağını belirtti.

“CEP TELEFONLARI İLE İLGİLİ MUTABAKAT”

Cep telefonlarının her iki tarafta da kullanılabilir hale getirilmesi konusunda da mutabakata varıldığını dile getiren Akıncı, varılan mutabakatla komitenin daha önce de ortaya koyduğu görüşler ışığında Avrupa’da konuşlu bir merkez üzerinden her iki tarafın operatörlerinin ayrı ayrı anlaşmalarını o merkezle yapacağını ve o merkez üzerinden cep telefonları ile iletişimin her iki tarafta da olanaklı hale geleceğini kaydetti.
Akıncı, “Bunun üzerinde mutabakat sağlanmıştır” dedi.
Bundan sonraki ayrıntılar üzerinde komitenin çalışma yapacağını dile getiren Akıncı, bu konunun çok önemli olduğuna inandığını söyledi.

“İKİ TARAFTA DA 9 BÖLGEDE MAYINLAR TEMİZLENECEK”

Mayınlarla ilgili konuda da mutabakata varıldığını, her iki taraftan da dokuzar mayın tarlasının temizlenmesi ile ilgili askeri yetkililerin çalışmasına karar verildiğini söyleyen Akıncı, esas hedefin tümüyle adanın mayından temizlenmesi olduğunu kaydetti.

“KARŞILIKLI JESTLER”

Akıncı, iyi niyet jesti olarak, 1974 yılından sonra kuzeyde muhafaza altına alınan Rum ressamlara ait eserlerle ilgili Kültür Komitesi’nin önerisi çerçevesinde ve hükümetle de istişare edilerek kolektif bir karar ürettiklerini söyleyerek, bu resimleri sahiplerine iade edeceklerini kaydetti.
Buna karşılık Anastasiadis’in de bir jest yaparak Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu’nda 1963 öncesinde kayıtları bulunan Kıbrıslı Türk sanatçılara ait kayıtları ileteceklerini belirttiğini aktaran Akıncı, bugün üzerinde mutabakat sağlanan konuların Kıbrıs’ta yaşayan tüm toplumların yaşam kalitesini artırmaya dönük, güvenliklerini ve kültürlerini ilgilendiren konularla ilgili olduğunu, bu alınan kararları önemsediğini vurguladı.

“DESANTRALİZASYON KONUSUNDA AYRINTILI SUNUM”

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in desantralizasyon konusunda ilkesel bazda ayrıntılı bir sunum yaparak görüşlerini aktardığını söyleyen Akıncı, kendilerinin de düşüncelerini söylediklerini ve derinlemesine bir değerlendirme yaptıklarını anlattı.

“HANGİ YETKİLERİN KANATLARA VERİLECEĞİ EKSİK KALDI”

Akıncı, şöyle devam etti:
“Anastasiadis, merkezdeki yetkilerin hangilerinin ilkesel anlamda hangilerinin merkezde kalması gerektiği konusunda düşüncelerini söyledi. Ama o yetkilerin tümü üzerinde ayrıntılı, somut olarak kanatlara verilsin şeklinde bir çalışma yine eksik kaldı. Anastasiadis bu konudaki çalışmalarını daha da sürdüreceğini söylüyor. Biz de bu çalışmaları gelecekte de değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Bir konunun altını yeniden çizmekte fayda görüyorum. Yanlış anlamalara meydan vermemek bakımından. Ne kadar daraltılırsa daraltılsın merkezdeki yetkiler, bir miktar yetki kalacak. O miktar yetkinin nasıl kullanılabileceği önemli olmaya devam edecektir. Siyasi eşitlik de bu noktada önem arz ediyor. Geriye kalacak yetkiler merkezin elinde bulunduracağı yetkiler ne kadar dar olursa olsun orada kararların nasıl üretileceği meselesidir. Siyasi eşitlik kararlara etkin katılım o konuda da kendini göstermektedir. Bu alanlardaki tarafların pozisyonu aynı şekilde devam ediyor.”
 

SORULAR
Akıncı, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, yeniden görüşme için bir tarih saptamadıklarını ancak olabileceğini konuştuklarını söyledi.
Akıncı, Anastasiadis ile yeniden bir araya gelme olasılıkları bulunduğunu kaydetti.
Başka bir soru üzerine bugünkü görüşmenin gayrı resmi bir buluşma olduğuna işaret eden Akıncı, desantralizasyon konusu ile ilgili resmi bir görüşme başladığının söylenemeyeceğini, Lute’un çalışmalarının sonuçlarının bu noktada önem taşıdığını söyledi.
Mobil telefonlar konusunun da teknik bir konu olduğunu, konu ile ilgili komitenin gerekli çalışmaları yapacağını dile getiren Akıncı, çok zaman almayacağının söylendiğini kaydetti. Akıncı, bunun en erken zamanda olması için teşvik edici olacaklarını ifade etti. (tak)

 

 

Bu haber toplam 5794 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler