
'DEROGASYONLAR MÜMKÜN'
Siyaset bilimci Skoutaris, federal çözümü irdeledi
“DEROGASYONLAR MÜMKÜN”
Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm için Avrupa Birliği’nde derogasyonların mümkün olduğu vurgulandı
AB Bilgi Merkezi’nin
Siyaset bilimci Skoutaris, federal çözümü irdeledi
“DEROGASYONLAR MÜMKÜN”
Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm için Avrupa Birliği’nde derogasyonların mümkün olduğu vurgulandı
AB Bilgi Merkezi’nin düzenlediği “Kıbrıs konusunun Avrupa Birliği’nin hukuki ve siyasal düzenindeki yeri” konulu seminerde sunum yapan Maastricht Üniversitesi Uluslararası ve Avrupa Hukuku Bölümünden Dr. Nikos Skoutaris Kıbrıs’ta 2 bölgeli 2 toplumlu federal çözüme vurgu yaparken böyle bir çözüm için AB’de derogasyonların mümkün olduğuna işaret etti.
AB Bilgi Merkezi proje takım lideri Kudret Akay seminerin açılışında yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk toplumunun AB’nin hukuki ve siyasal düzeni hakkında bilgilendirilmesi, seminer ve atölye çalışmalarının düzenlenmesi ve AB hakkında genel bilgi ve anlayışın artırılmasının projenin hedefleri arasında olduğunu seminerin bu bakımdan önem taşıdığını belirtti.
Akay, European University Institute’da doktorasını tamamlayan ve 2012 Eylül ayında London School of Economics and Political Science’da Kıbrıs üzerinde kıdemli araştırmacı olarak çalışmalarına devam edecek olan Dr. Nikos Skoutaris’in önemli bir konuda çalışma yaptığını ifade etti ve seminerin AB veya AB Bilgi Merkezi adına resmi bir görüş sunmadığını, sadece akademik bir çalışma olduğunu vurguladı.
“ADANIN KUZEYİ AB’YE SINIRLI ÖLÇÜDE ENTEGRE”
Dr. Skoutaris yeni yayınlanan kitabında AB’nin siyasi ve hukuki düzeninin Kıbrıs’ın AB katılımın ardından adanın bölünmüş durumuna nasıl yaklaştığı ve ileriki dönemde ulaşılabilecek iki bölgeli ve iki toplumlu bir çözümün AB’nin siyasi ve hukuki düzeninde nasıl yer alabileceğini incelediğini belirtti.
Sunumda hâlen kuzeyde AB müktesebatının askıda olmasına rağmen Kıbrıs ile ilgili “10 Numaralı Protokol”, “Yeşil Hat Tüzüğü” ve “Mali Yardım Tüzüğü” çerçevesinde adanın kuzeyinin AB’ye sınırlı ölçüde entegre olduğunu ifade eden Skoutaris, AB’nin adadaki bölünmüşlüğün yarattığı gerilimleri azaltmaya yönelik olarak siyasal olmayan teknokratik bir yaklaşım sergilediğini kaydetti.
“ÇÖZÜM DEROGASYONLARLA MÜMKÜN”
Dr. Skoutaris gelecek dönemde sağlanabilecek iki bölgeli ve iki toplumlu bir çözümün AB’nin hukuki düzeninde yer almasının AB müktesebatının uygulanmasında tanınacak derogasyonlar ile mümkün olabileceğini belirtti. Skoutaris devamla; AB hukukunda derogasyonların çeşitli durumlarda kullanıldığı, Finlandiya’nın Aland adaları ve Malta örneklerinde olduğu üzere Katılım Antlaşmaları veya AB Antlaşmaları ile üye ülkelere derogasyonlar tanındığını açıkladı.
AB Antlaşması’nda yapılacak değişiklik, Kıbrıs ile ilgili 10 Numaralı Protokol’ün 4. Maddesi ve yeni bir Protokol’ün kabulünün AB hukukunda derogasyon tanınması için üç seçenek olduğunu anlatan Dr.Skoutaris, bu üç seçenek arasında 10 numaralı Protokol’ün 4. Maddesi’nin en hızlı yöntem olacağını belirtti. 10 numaralı Protokol’ün 4. Maddesi’nde “Bir çözüm durumunda, Konsey, Kıbrıs’ın AB’ye giriş koşullarının Kıbrıslı Türk Toplumu için uyarlanmasına Komisyondan gelecek bir öneri üzerine oybirliği ile karar alacaktır,” denilmektedir.
Dr. Skoutaris, Kıbrıs ve AB hukuku konularında önemli çalışmalarda bulunan Frank Hoffmeister’ın görüşüne atıfta bulunarak 10 numaralı Protokol’ün 4. Maddesi’ndeki sürecin ardından yeni bir Protokol’ün yapılmasının da bir seçenek olabileceğini açıkladı.