1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Barış’ sertifikalarını aldılar
‘Barış’ sertifikalarını aldılar

‘Barış’ sertifikalarını aldılar

Kıbrıs Arkadaşlık Programı'na (CFP) katılan 70 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gence sertifikaları verildi

A+A-

Didem MENTEŞ

 Kıbrıs Arkadaşlık Programı'na (CFP) katılan 70 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gence katılım sertifikaları verildi. İki toplumlu bir barış programı olan ve 10 yıldan beridir tamamen gönüllülük esasları içinde faaliyet gösteren Kıbrıs Arkadaşlık Programı katılan 70 genç dün YDÜ Kütüphanesi Salonu’nda düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’ye gönderilen ve bir ay süre ile Amerikan aileleri tarafından konuk edilen, ayrıca güneydeki Aynikola (Esentepe) köyünde düzenlenen iki toplumlu kampa katılan 15-18 yaşları arasındaki gençler törende birbirinden güzel etkinlikler düzenledi. Sertifika töreninde gençler birlikte besteledikleri şarkıları yorumlayarak, dans eti, şiirler okudu. Ayrıca CFP aracılığı ile kurmuş oldukları arkadaşlık ve güvene dair tecrübelerini, anılarını paylaştı. Diploma törenine ABD Bölge Koordinatörü Linda Ziglar ve bazı yetkililer katıldı. Törene katılamayan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Misyon Şefi Elizabeth Spehar ve ABD Büyükelçisi Elizabeth Dorothy’in mesajları okundu. Ayrıca etkinliğe ABD’den gelen aileler, Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerin aileleri de katıldı. Programın sonuna doğru gençlere sertifikaları verildi.

a1-029.jpg

“Barış insanların kaynaşması sonucu gelecek”

Bu arada “Kıbrıs Arkadaşlık Programı” çerçevesinde bu yıl Türk ve Rum gençlerden oluşturulan “çift”ler ABD’nin Portland Oregon, San Francisco ve Maui Hawai eyaletlerine seyahat ettiler ve oradaki barış gönüllüsü aileler yanında dört hafta geçirdiler.
Tören öncesinde YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençler barışın bu tür programlarla ve insanların kaynaşması sonucu geleceğini belirterek, siyasilere de müzakerelere başlaması ve çözmeleri mesajını verdiler.

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençler barışın bu tür programlarla ve insanların kaynaşması sonucu geleceğini belirtti ve siyasilere mesaj gönderdi: "Müzakerelere başlayın, sorunu çözün"

 

gg-039.jpg

Ömer Emir Serak:

"İlk olarak kamp bizi daha sabırlı yapan bir programdır. Çünkü diğer insanların farklılıklarını göze alıp, onlara karşı olan toleransımızı yükseltmemizi sağladı. Bu barışa doğru birinci adımlardan biridir. Çok önemli bir adımdır. Kamp bize eğlenceli bir ortam yarattı. Eğlenceli bir ortamda barış için savaşmak, bunun etkisini katbekat yükseltiyor. Genel olarak da kamp genel olarak çok iyi geçti. Farklı workshoplar yaptık, bunlarda birbirimizi daha iyi tanıyabildik. Ve barışa doğru emin bir yol aldık. Politikacılar politika düzeyinde barış yapar ama insanlar kurduğu bağla hiçbir kötü düşünce kalmaz"

a2-026.jpg

Arçın Çelikesmer:

"Ben Amerika'ya Havai'ye gittim. Benim katıldığım program bana kültür açısından çok şey kattı. Kendi kültürümüzü de farketmemizi sağladı. Çünkü anladık ki Kıbrıs bizim evimiz... Program bunu anlamamıza yardımcı oldu. Bence bu program şunu gösteriyor; çözümü sadece politikacılardan değil toplumun da bir şeyler yapmasını ve katkıda bulunabilmektir. Onun için herkesin bu programa katılmasını öneririm"

Michalis Ioannou:

 "CFP kampının herkes için gerekli olduğunu düşünüyorum. Bence önemli olan aileler de denemelidir. İnsanlar bence aynı noktalara odaklanmalı, aynı olmayan noktaları geride bırakmalıdır ki bu da hepimizin işine yarayacak. Bence politikacılar da tekrar görüşmelere başlamalı ve bu performansı çözene kadar bitirmemesi gerekir. Görüşmeler ne kadar uzun sürerse sürsün konuşmaya devam etmelidirler"

Selin Ayfer:

"Katıldığım program çok güzeldi. CFP'de üç program var. Ben San Francisco'daki programa katıldım. Aslında ben Rum tarafında okula gitmek istedim ama ailem sıcak bakmadı. Yol falan da zordu. Hiç Kıbrıslı Rum arkadaşım da yoktu. İnsanlarla görüştüğümde de bu konularda fikirleri kapalıydı. Ama CFP ile bir Rum arkadaş edindim ve 1 ay boyunca birlikte kaldık. Anladım ki hiçbir farkımız yok ve bu program herkesin bunu anlamasına katkıda bulundu. Arkadaşım ile oturup geçmiş ile ilgili konuşabildik, hiç tartışmadık. Amerika'da bize sorunun ne olduğunu sordular, bu konuda hiçbir bilgileri yoktu. İkimiz de tarihi anlattığımız da görüşlerimiz farklıydı. Ama hiçbir zaman birbirimize, "benim dediğim doğrudur" demedik. Çünkü bize anlatılanlar farklıydı. Çünkü herkes kendi açısından baktığında haklı ama bu 1 ay içinde aslında bizlere insanların fikirlerini empoze etmeye çalıştıklarını anladık. Ve anladık ki tekrar birlikte olabiliriz. Bu yüzden siyasilerden ricam Kıbrıs sorunu çözün! Barış olmalı... Gençler olarak bunu istiyoruz. Barış olmasını istemeyenler olsa bile bence onlarda bu şekilde programlara katılarak fikirlerinin değişeceğine inanırım"

Nikitas Andreou:

"Katıldığımız 1 aylık bu program ile birlikte Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin bir arada yaşayabileceklerini öğrenmiş olduk. Bu gibi programlar barış adına önemlidir"

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-925.jpg

Bu haber toplam 3823 defa okunmuştur
İlgili Haberler