1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ABD, Rusya’dan dolayı Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldıracak iddiası
ABD, Rusya’dan dolayı Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldıracak iddiası

ABD, Rusya’dan dolayı Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldıracak iddiası

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçiliğinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, 40 yıldan uzun süredir yürürlükte bulunan silah ambargosunun tamamen kaldırılması prosedürünün başladığını bildirdiği iddia edildi.

A+A-

 

 

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçiliğinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, 40 yıldan uzun süredir yürürlükte bulunan silah ambargosunun tamamen kaldırılması prosedürünün başladığını bildirdiği iddia edildi.

Fileleftheros, Kıbrıslı Rum hükümetinin, Türkiye-ABD ilişkilerinin büyük bir hızla ve sürekli iyileşmekte olduğu bir dönemde Amerikan silah ambargosunun tamamen kaldırılması prosedürünün başlatıldığı mesajı alındığını ileri sürerek, “geri sayıma” başlandığını yazdı.

Habere göre, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, RİK’e verdiği söyleşide, ABD’nin silah ambargosunu tamamen kaldırma prosedürünü başlattığını söyledi. Bu bilginin kendisine Kıbrıs’taki ABD Büyükelçiliği tarafından iletildiğini kaydeden Kasulidis,, ambargonun 8 ile 12 ay içerisinde tamamen kalkacağı kanaatinde olduğunu ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ın kısa süre önce yaptığı ziyarete de değinen Kasulidis, Nuland’ın Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı Mayıs 2023’e kadar Kıbrıs sorununda hiçbir şey görüşülmeyeceğine dair Türk tezini itirazsız kabul etmesinin “hayal kırıklığı” yaşadığına işaret etti.

Kasulidis odak noktasında kapalı Maraş’ın Kıbrıslı Rumlara verilmesi teklifinin bulunduğu güven yaratıcı önlemler paketini ısrarla ileri götürdüklerini ve bu yönde Kıbrıslı Türk siyasilerle temas ettiğini anlattı. Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a göndereceği mektubun hazırlandığını ancak gönderilmediğini de belirten Kasulidis mektupta Anastasiadis’in, “müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi” tezinin de yer aldığını söyledi. 

Alithia “Amerikan Ambargosu, Rusya’ya Yaptırımlar Nedeniyle Kaldırılıyor… Rus Gemilerine Kolaylığa Son Verilmesi Şartı Yerine Getirildi” başlıklı haberinde, Kasulidis’in, “ambargonun tamamen kaldırılması prosedürü başladı” açıklamasının perde arkasını aktardı.

Gazeteye göre, Kıbrıslı Rum hükümeti, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle de, Menendez-Rubio yasa tasarısına karşı yükümlülüklerini ve en önemli şartı olan, Rus savaş gemilerinin limanlarına demirlemesine müsaade etmeme şartını yerine getirmiş oldu. Kıbrıslı Rum hükümeti, AB’nin Rus gemilerine limanlarını kapatma kararı olmamasına rağmen 3 Mart’ta, 5 Rus savaş gemisinin ikmal için güneyde yer alan  limanlara girmesini yasakladı.

Gazete, Kıbrıs Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Haris Yeorgiadis’in birkaç hafta önce Washington’da bu yönde temaslarda bulunduğunu yazdı.

Bu haber toplam 1503 defa okunmuştur
Etiketler : , ,