1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2014 Güney için en zor yıl
2014 Güney için en zor yıl

2014 Güney için en zor yıl

Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Kıbrıs Rum kesimindeki ekonomik krizin en zor yılının 2014 olacağını söyledi.

A+A-

Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Kıbrıs Rum kesimindeki ekonomik krizin en zor yılının 2014 olacağını söyledi.

Alithia ve diğer gazetelerin haberine göre Yeorgiadis, 2014 bütçesiyle ilgili Kıbrıs Rum Meclisi Ekonomi Komitesi’nde dünkü ilk toplantıda yaptığı sunumda, memorandum çerçevesinde aldıkları 10 milyar Euro’luk kredinin sahip oldukları tek şey olduğunu ve giderlerini artırmalarına dair herhangi bir imkânları bulunmadığını söyledi.

Gazeteye göre, yeni bir memoranduma ihtiyaç duymamaları için, Troyka’yla yaptıkları kredi sözleşmesinin öngördüğü 10 milyar Euro’yu doğru bir şekilde idare etmeleri gerektiğini ifade eden Yeorgiadis, bütçenin temel özelliğinin, kamu giderlerinin düşürülmesinden ibaret olduğunu, ancak bunun bir seçenek değil, ekonomik gerçekliğin dayattığı bir şey olduğunu savundu.

Bugün öngörülmekte olan birçok tasarrufun, çok önceden yapılması gerektiğini dile getiren Yeorgiadis, 2014 yılının krizin en zor yılı olacağını söyledi ve 2014’te sorunların doruğa ulaşacağını, aynı zamanda krizin yan etkilerinin de çok olacağını ifade etti.

Öte yandan, 2014 yılında, ekonominin iyileştirilmesiyle ilgili temellerin atılacağını da ifade eden Yeorgiadis, Troyka’yla yapılan kredi sözleşmesinin tek finansman kaynağı olduğunu, ülkenin 2011 yılının baharından bu yana piyasalardan dışlandığını, bununla birlikte iç piyasadan borçlanma olanaklarının da uzun zamandır tükendiğini ifade etti.

Kredinin yüzde 47’sini, yani 4,7 milyar Euro’sunu hali hazırda tükettiklerini de belirten Yeorgiadis, bu sebepten ötürü, devlet giderlerinin artırılmasına dair herhangi bir olanak olmadığını sözlerine ekledi.

DİMİTRİADİS: “FAİZLERİN DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ OLASI BİR YASAL DÜZENLEME, BANKALARIN YAŞAYABİLİRLİĞİ İÇİN RİSK TEŞKİL EDİYOR”

Gazeteye göre, bütçe sunumunda konuşan Kıbrıs Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis ise, sorunlu (batık) kredilerin bankacılık sistemi için büyük tehlike oluşturduklarını, buna paralel olarak mevcut kredilerin doğru bir şekilde idare edilmesinin, programın başarısı ve ek sermaye ihtiyacı olmaması için anahtar teşkil ettiğini söyledi.

Öte yandan, Dimitriadis’in dün faizlerin düşürülmesiyle ilgili olası bir yasal değişikliğin, bankaların yaşayabilirliği açısından risk teşkil etmesi konusunda Meclis’e uyarıda bulunduğunu, Maliye Bakanı Yeorgiadis’in de Dimitriadis’le hemfikir olduğunu kaydeden gazete, gerek Merkez Bankası, gerekse Maliye Bakanlığı’nın, kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğinin farkında olduklarını ekledi.
Konunun önümüzdeki hafta Troyka’yla gerçekleştirilecek görüşmelerin gündemine alınacağını da ifade eden gazete, Dimitriadis’in, herhangi bir karar alınmadan doğru bir çalışma yapılması gerektiğini belirttiğini aktardı.
İlgili haberlerde, maaşlardan ek kesinti yapılmasının hedeflenmediği de belirtildi.

EMEKLİYE AYRILACAKLARIN İKRAMİYELERİ İÇİN 111 MİLYON EURO’YA İHTİYAÇ DUYACAKLAR

Fileleftheros gazetesi ise, 2014 yılında, kamu ve hükümet yetkililerinin emekli maaşları ve ikramiye ihtiyaçlarının karşılanması için, devlet kasasından yaklaşık 600 milyon Euro çıkması gerekeceğini haber verdi.
2014 yılıyla ilgili devlet bütçesi verilerine dayanarak, kamu ve hükümet yetkililerinin emeklilik maaşları için 461 milyon Euro’luk bir rakam gerekeceğini kaydeden gazete, emekliye ayrılması veya istifa etmesi beklenen 954 kamu görevlisine ise, ikramiye olarak 111 milyon Euro ödenmesinin gerekeceğini ekledi.

GÜNEY KIBRIS'IN 2012 YILIYLA İLGİLİ KAMU BORCUNDA ARTIŞ

Eurostat’ın yayımladığı gözden geçirilmiş son bilgilerin, Güney Kıbrıs 2012 yılı kamu borcunun, bir önceki yıla göre arttığını kayda geçirdiği de haber verildi.
Haberi veren Alithia ve diğer gazeteler, Eurostat’ın yayımladığı verilere dayanarak, kamu borcunun 2012 yılında Kıbrıs Rum kesiminde 15,350 milyar Euro’ya ulaştığını veya bunun Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 86,6’sına tekabül ettiğini yazdılar.
Haberde, kamu borcunun 2011 yılında ise 12,778 milyar Euro olduğu veya bunun GSYİH’nın yüzde 71,5’ine tekabül ettiği de belirtildi. (tak)

Bu haber toplam 1477 defa okunmuştur