1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik”
“Tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik”

“Tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik”

Koli basili skandalı sonrasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dana tarafından suçlanan okul müdürleri, okuldaki hijyenle ilgili YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Fehime ALASYA

40 okuldaki 42 depoda yapılan su tahlillerinde koli basili tespit edildiğinin açıklanmasının etkileri sürüyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana'nın "ilgisizlikle" suçladığı okul müdürleri okul müdürleri YENİDÜZEN’e konuştu. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktaran müdürler, denetim ve kontrollerin rutin her yıl yapılması gerektiğini belirterek, bu tarz çalışmaların okul açılmadan yapılması gerektiğine dikkat çekti.  
Endişelenecek bir durumun kalmadığını dile getiren okul müdürleri, bakteri bulunmasının ardından hemen başlatılan çalışmalarla sorunun çözüldüğünü kaydetti.
Yapılan denetim ve bu tarz çalışmaların tatil döneminde olması gerektiğinden yana hemfikir olan müdürler, bunun sadece yılda bir ile sınırlı kalmaması gerektiğine değindi.
Denetimlerin her yıl rutin olarak bakanlık tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken müdürler, bunun bireysel inisiyatife bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, birçok okulun temizlik çalışmalarını okul bütçesinden karşılayacak maddi olanakları olmadığını işaret etti.
“Üçünde çıkan bu olayın sonuçları neden bize anında bildirilmedi, biz bu tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik” diyen bazı okul müdürleri, bakanlığa serzenişte bulundu.


MÜDÜRLER NE DEDİ? MÜDÜRLER NE DEDİ?

Gönyeli İlkokulu Okul Müdürü Rağıp Öztüccar;
“Bunu okullar açılmadan önce de yapmalılar”

Depolarımız temizlendi, herhangi bir sıkıntımız yoktur. Sağlık Bakanlığı gelip yeniden denetim yapacak. Her yıl sağlık bakanlığı gelip rutin tahliller yapılıyor. Bunun yanında kantin denetimleri yapılıyor. Hatta yılda bir değil, daha sık, hatta her hafta düzenli yapılmalı. Biz de zan altında kalmayız. Bu denetimler düzenli olarak yapılırsa çocuklar daha sağlıklı ortamda eğitim ve öğrenim görür, buna da en çok biz sevinir.

Her yıl sene başı bu denetim ve temizlikler yapılmalı. Temiz olan bir okulda 3 ay sonra bakteri çıkabilir. Bu denetimler rutin ve daha sık aralıklarla yapılmalı. Okullar bundan kaçınmak yerine tam aksi bundan hoşnut olur. Benim daha önce görevde bulunduğum okulda, her ay belediye alıp denetliyordu.

Bu normal bir durumdur aslında, önemli olan tüm süreçte bunu takip edip sağlıklı bir ortam oluşturulmasıdır. Bununla ilgili hem sağlık bakanlığı hem eğitim bakanlığı takip etmeli. Bunu okullar açılmadan önce de yapmalılar, yıl içerisinde de rutin takip etmeliler.

Hem bakanlık hem de okullar konun üzerine önemle eğildi, hemen gerekenlerin yapılması için harekete geçildi, çözüm üretildi.


 Atatürk ilkokulu Okul Müdürü Mehmet Özbilgehan;
“Bizim bu depoları temizletecek maddi kaynağımız yok, bakanlık bunu her yıl rutin olarak yapmalı”

Bakanlık tarafından bize şirket gönderilecekmiş, bekliyoruz. Çocuklar bu suyu içme suyu olarak kullanmıyor.
Sağlık bakanlığı bu denetimleri her yıl yapmıyor, ya da her bölgeye yapılmıyor. Örneğin Mağusa bölgesinde halen daha tahlil yapılmamış okullar bulunduğu söyleniyor.

Su temizliğiyle ilgili sorumluluk okullara bırakılmamalı çünkü her okulun bunu yapacak maddi gücü olmayabilir. Öreğin bizim bu depoları temizletecek maddi kaynağımız yok, bakanlık bunu her yıl rutin olarak yapmalı. Gerek belediye gerek bakanlık yardımıyla, bir şekilde koordinasyon sağlanmalı ve çocukların sağlığı güvence altına alınmalı, sonuç ve çözüm odaklı çalışılmalı.


Şehit Ertuğrul İlkokulu Okul Müdürü Hasan Eren;
“Üçünde çıkan bu olayın sonuçları neden bize anında bildirilmedi, biz bu tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik”

Biz bu haberlerin ardından hemen depolarımızı temizledik, sağlık bakanlığını aradık, hafta içi tahlile gelecekler. Üçünde çıkan bu olayın sonuçları neden bize anında bildirilmedi, biz bu tahlil sonuçlarını 10 gün sonra basından öğrendik, neden? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bir sıkıntı varsa özellikle ilk etapta bizimle paylaşılmalıydı, bize bildirilmeden basına bildirildi. Basına da bildirebilirler hiç sorun değil, ama bize bildirmediler, biz basından öğrendik.

Bu tarz çalışmalar ve denetimler, bu dönemden önce yazın sağlık bakanlığı yapar, sonuçlarını okul açılmadan bitirirlerdi. Bu sağlık bakanlığının rutin görevidir, son bir iki yıldır bunu yapmakta çok geciktiler.
Bu da bir yasadır ve kontrol edilmelidir, bireylerin inisiyatifinde değildir. Özellikle okul açılmadan kontrol edilmeliydi.
Sağlık bakanlığı bizi bulamamış, o yüzden bildirmemişler, ama böyle bir durum olabileceğine olanak vermiyorum.  


Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay;
“Bu gibi ciddi konular, bireylerin önceliğine bırakılmamalı”

Bizde de kirlilik olduğu ortaya çıktı, 24 saat içerisinde gereğini yaptık. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok.
Bize temizlik yapmadığımıza dair herhangi bir suçlama yapılmadı. Bize bu tarz bir suçlama gelmedi. Ne veli ne de yönetim kadrosundan serzenişte bulunan olmadı.
Zorunluluk yoktur, bu okullar bakanlığındır, rutine bağlayıp sistematik bir şekilde okullar açılmadan bunların yapılması gerekir.
Okul müdürlerin inisiyatifine, önceliğine bırakılmamalı. Bu güne kadar böyleydi ama böyle olmamalı.
Sanırım bir firma ile anlaşıldı ve okullarda bu tarz temizlik çalışmasına başlandı, bunu bakanlık düzenli olarak yapmalı, denetlemeli.

 

 

 

Bu haber toplam 2317 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler