1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Son kararı ‘Mülkiyet Komisyonu’ verecek
Son kararı ‘Mülkiyet Komisyonu’ verecek

Son kararı ‘Mülkiyet Komisyonu’ verecek

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve müzakere ekibi basın toplantısı düzenledi, çözüm süreciyle ilgili bilgi verdi, mülkiyet konusundaki tartışmalar yanıtlandı

A+A-

Kıbrıs Sorunu’nun ‘en kritik’ noktası olan mülkiyetle ilgili ‘ilk söz sahibi’, Bağımsız Mülkiyet Komisyonu olacak. Komisyon, her iki toplumun eşit sayıdaki temsilcilerinden oluşacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın basını bilgilendirdiği dünkü toplantıda, mülkiyetle ilgili kararları Bağımsız Mülkiyet Komisyonu’nun vereceği belirtildi.

Eşitlikle oluşan komisyonun karar verecek!

Rum tarafının İLK KEZ bu formülü kabul ettiği de belirtilirken, 'Takas-Tazminat-İade'nin hangisine gidileceğine mülkün ilk sahibinin değil, eşitlikle oluşan komisyonun karar vereceği ifade edildi.
“İlk söz hakkına kriterlerle karar verilecek, kararı BAĞIMSIZ MÜLKİYET KOMİSYONU verecek” denen toplantıda, şu anda kriterlerin oluşturulduğu,  her kategoriye göre ayrı kriterler olacağı belirtildi.

İlk kez kabul ettiler

Kıbrıs Rum tarafının KULLANICI hakkına da saygı göstereceğini ilk kez kabul ettiği belirtilen toplantıda,
buna göre, mülkiyetle ilgili kararı bireyler değil “Bağımsız Mülkiyet Komisyonu” verecek, bu komisyonda iki toplumdan eşit sayıda üyelerden oluşacak.

Kıbrıs Türk liderliği için bir diğer önemli kriterin, kendi bölgemizde mülk çoğunluğunun Kıbrıslı Türklerde olması yönünde olduğu da belirtilirken, “En temel sorun mali kaynak. Bununla da ilgili çalışmalar yapılacak. Güneydeki mülkler değerlendirilebilir. Çok farklı seçenekler de olabilir. Tüm bunlar üzerinde çalışılacak” dendi.

 

'Dönüşümlü başkanlıkta sonuca ulaşılmadı'


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde yönetim ve güç paylaşımı konusunda büyük oranda yol alındığını, siyasi eşitliğin ayrılmaz parçası dönüşümlü başkanlık konusunda ise henüz sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Akıncı, toprak konusunda yüzdelik veya harita konularının konuşulmadığını da yineledi.

Akıncı, dün basın-yayın kuruluşlarının temsilcileriyle Lefkoşa Golden Tulip Otel’de kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Akıncı’ya Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Siyaset ve Tarih Özel Danışmanı, Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani eşlik etti.

“Asıl hedefimiz sorunun kapsamlı bir çözüme ulaştırılmasıdır”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dönüşümlü başkanlığı siyasi eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini belirterek, Kıbrıs Türk insanının hiçbir zaman federal yapılanmada başkanlık mertebesine ulaşamayacağı fikrini benimsemelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

“Asıl hedefimiz elbette ki sorunun kapsamlı bir çözüme ulaştırılmasıdır” diyen Akıncı, çözüm parametrelerinin son olarak 11 Şubat Ortak Metninde yeniden teyit edildiğine işaret etti.  Akıncı, “Ben, gerek seçim süreci boyunca, gerek seçildikten hemen sonra 11 Şubat 2014 tarihli çerçeveyi benimsediğimi ve o çerçeve içerisinde bu süreci ilerleteceğimi teyit ettim” şeklinde konuştu.

Yönetim ve güç paylaşımı konularında büyük alanda mesafe kat edildiğini dile getiren Akıncı, bu alanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Dönüşümlü başkanlık konusunun henüz sonuca ulaştırılamadığını da aktaran Akıncı, dönüşümlü başkanlığı, siyasal eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

Masada 6 başlık olduğunu ve bu başlıkların dönüşümlü olarak konuşulduğunu sözlerine ekleyen Akıncı, sıranın mülkiyete ve toprağa geldiğini kaydetti.

Akıncı, “Kıbrıs Türk halkının bir çözüm sonrasında özgürlüğü, eşitliği ve güvenliği bizim için son derece önemlidir. Herhangi bir anlaşma, Kıbrıslı Türklerin özgürlüğü, eşitliği ve güvenliği içermek durumundadır. Bunun başka türlüsünü sanırım hiçbirimiz düşünemeyiz” dedi.

“74 sonra gelenlerin gemilere konarak yollanacağı söylemleri gerçeği yansıtmıyor”

Olası anlaşmayla 1974 sonrası ülkeye gelenlerin “gemilere konarak yollanacağı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Akıncı, “Böyle bir şeyi kimse aklından bile geçirmiyor” dedi. Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Eide’nin de geçen gün bununla ilgili mesaj verdiğini ve bulunacak çözümün, insan haklarına saygılı bir çözüm olacağını ifade ettiğine dikkat çekti.

Toprak konusunda son günlerde “köy ismi, bölge adı” gibi konular hakkında yanlış haberler çıktığını anlatan Akıncı, “Çok açık söyleyeyim şu ana kadar toprakta yüzdelik, köy adı, bölge adı, harita masaya gelmemiştir” dedi.

“Anastasıadis’le 11 Mayıs’tan bugüne 7 kez buluştuk”

Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, seçilmesinin ardından Kıbrıs Sorunuyla ilgili yaşanan gelişmeleri anlattı.

30 Nisan’da görevi devraldığını, 4 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Cumhurbaşkanlığı’nda görüştüğünü söyleyen Akıncı, bu görüşmeden 2 gün sonra Ankara ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.  Eide’yle yeniden görüştükten sonra 11 Mayıs’ta Ledra Palace’ta Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anataisadis ve müzakerecilerle yeniden bir araya geldiğini kaydeden Akıncı, günümüze kadar Anastasiadis ile 7 kez buluşma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“11 Şubat parametrelerini benimsediğimi teyit ettim”

Çözüm parametrelerinin son olarak 11 Şubat Ortak Metninde yeniden teyit edildiğine işaret eden Akıncı, “Ben gerek seçim süreci boyunca, gerek seçildikten hemen sonra 11 Şubat 2014 tarihli çerçeveyi benimsediğimi ve o çerçeve içerisinde bu süreci ilerleteceğimi teyit ettim” dedi.

Yıllar içinde sağlanan yakınlaşmaların heba edilmesinin yanlış olacağı, bu yakınlaşmaların uzun yıllar ve emek gerektiren unsurlar olduğu bilinci içerisinde hareket ettiklerini ifade eden Akıncı, bu bağlamda, müzakerecilere, nerede durulduğunu tespit görevi verdiklerini ve onların da ilk iş ciddi bir tarama sürecine girdiğini belirtti.

“Yönetim ve güç paylaşımı önemli bir alan”

Tarama sürecinin yoğunluk alanının yönetim ve güç paylaşımı konularında olduğunu ve o alanda büyük mesafe kat edildiğini dile getiren Akıncı, bu alanın çok önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çünkü Kıbrıs Türk halkının kurulacak yeni yapılanmada siyaseten eşit ortaklığı son derece önem taşımaktadır. O anlamda iki kesimlilik, iki toplumluluk yanında siyasal eşitliğin kendini göstereceği alan yönetim ve güç paylaşımı olacak” dedi. Akıncı, bu alanda her şey halledilmese de siyasi eşitliği güvence altına alacak gelişmeler sağlandığını dile getirdi.

“Dönüşümlü başkanlık siyasi eşitliğin ayrılmaz bir parçası”

Dönüşümlü başkanlık konusunun henüz sonuca ulaştırılamadığını dile getiren Akıncı, dönüşümlü başkanlığı siyasal eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini kaydetti.

Akıncı “Bir Kıbrıslı Türk insanının hiçbir zaman federal yapılanmada başkanlık mertebesine, cumhurbaşkanlığı mertebesine ulaşamayacağı fikrini benimsememiz mümkün değil. Bu eşit sürelerle başkanlık olmayabilir ama makul sürelerle başkanlığın bir Kıbrıslı Türk insanı tarafından da üstlenilmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda tavrımızın çok net olduğunun altını çizmek istiyorum”

“Sıra mülkiyet ve toprakta”

Masada 6 başlık olduğunu ve bu başlıkların dönüşümlü olarak konuşulduğunu anlatan Akıncı, sıranın mülkiyete ve toprağa geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, garantiler ve güvenlik konusunun yıllardır masada olduğunu ancak bunların en son konuşulacak konular olduğunu anlattı.

Garanti anlaşmalarının uluslararası anlaşmalar olduğundan tarafları bulunduğuna işaret eden Akıncı, bu nedenle sadece müzakere masasında tarafların karar vereceği bir husus olmadığını söyledi.

AB Temsilcisi tartışmaları

Anlaşmanın AB prensiplerine göre olacağı bu nedenle iki kesimlilik ve iki toplumluluğun sulandırılacağı gibi beyanlar yapıldığına işaret eden Akıncı, 11 Şubat Ortak Metni’ne bakıldığı zaman bulunacak çözümün iki kesimli, iki toplumlu olacağı ama aynı zamanda AB ilkelerini de gözeteceğinin görülebileceğini söyledi.

Bir anlaşmanın hem iki kesimli, iki toplumlu olup, hem de AB ilkeleriyle uyumlaştırılabileceğini kaydeden Akıncı, “AB’nin parçası haline gelmek isteyen bizleriz” dedi.

AB temsilcisinin müzakerelerdeki konumunun sorgulandığına da işaret eden Akıncı, AB temsilcisinin daha önce de bu görevde bulunduğunu, şimdi yeniden atandığını dile getirerek “Yapacağı, eskiden yaptığı gibidir” dedi.
AB temsilcisi Pieter Van Nuffel’in gelmesinin kendilerine de sorulduğunu ve kendilerinin de bunu onayladığını kaydeden Akıncı, çözüm sonrası yapının AB’nin parçası olacağını, buna hazırlık yapılması açısından Nuffel’in desteğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin Birleşmiş Milletler süreci olduğunu, AB’nin teknik destek için sürece dahil olduğunu kaydetti.

 

“Son kararı toplumlar referandumla verecek”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İki lider anlaşıyor, referandum yapılmayacak” haberlerine değinerek, bunun hem 11 Şubat anlaşması uyarınca mümkün olmadığını, hem de kendisinin böyle bir yolu doğru bulmadığını söyledi. Akıncı, toplumun nihai kararının ancak referandumda belli olacağının bilinci içerisinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Akıncı, geçen defaki referandumda olduğu gibi sıkışık bir takvim olmayacağını kaydederek, her iki toplumun da anlaşmayı inceleme şansı bulacağını dile getirdi.

“Vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak bizim işimiz değil”

Anlaşmayla birlikte 1974’ten sonra adaya gelenlerin “gemilere konarak yollanacağı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Akıncı, “Böyle bir şeyi kimse aklından bile geçirmiyor. BM Özel Danışmanı Eide de geçen gün bununla ilgili mesaj verdi. Bulunacak çözümün insan haklarına saygılı bir çözüm olacağını ifade etti” diye konuştu.

Kendisinin geçmişte bazı davranışlara karşı çıktığını, bugün olsa gene karşı çıkacağını kaydeden Akıncı, “5 dakikada Bakanlar Kurulu kararıyla bin 500 kişiyi vatandaş ve seçmen yapıp, Başbakanlık müsteşarının evini adres göstererek seçimlerde insanları manipüle etmeye bugün de olsa karşı çıkarım” dedi.

Akıncı “Yıllardır bu topraklara gelmiş yerleşmiş, burayı vatan bellemiş, çoluk çocuğa kavuşmuş; gerek burada evlenmiş, gerek karı koca olarak oradan gelmiş, burada artık çocukları torunları olan insanlar var. Bizim vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak, bizim işimiz değil. Kimsenin de işi değildir” diye konuştu.

“Türkiye süreci destekliyor”

Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin Türkiye yetkilileriyle istişare içinde yürütüldüğünü belirterek, “Şu ana kadar sürece destekten başka bir şey görmedik” dedi.

Akıncı, “Sayın Tayyip Erdoğan 20 Temmuz’da geldiğinde, özellikle Rum tarafındaki beklenti, ‘ gelecek, süreci berhava edecek’ şeklindeydi. Tam tersi oldu. Yaptığımız temaslarda da, baş başa görüşmede de, heyetler arası görüşmede de kamuoyuna yansıyan yönüyle de çözüm sürecine destek beyanı oldu sadece” diye konuştu.


“Şu ana kadar toprakta yüzdelik, köy adı, bölge adı, harita masaya gelmemiştir”

Toprak konusunda son günlerde köy ismi bölge adı gibi konular hakkında yanlış haberler çıktığını kaydeden Akıncı, “Çok açık söyleyeyim, şu ana kadar toprakta yüzdelik, köy adı, bölge adı, harita masaya gelmemiştir” dedi.

Bu konuların uzlaşılan bir noktaya kadar da masaya gelmeyeceğini anlatan Akıncı, güvenlik ve garantiler gibi bunun da en son konuşulacak konulardan olduğunu söyledi.

Öte yandan gündemde olan “Bireysel Mülkiyet Hakkı” kavramının çok uzun zamandır var olan bir kavram olduğunu anlatan Akıncı, Mal Tazmin Komisyonu’nun da bu kavram çerçevesinde kurulduğunu belirtti.

Tartışılanın bu hakkın nasıl kullanılacağıyla ilgili kriterler olduğunu ifade eden Akıncı, müzakereci ve heyetinin çok yoğun şekilde ve Kıbrıs Türkü’nün hak ettiği yeni bir geleceğe ulaşması için çalıştığını belirtti.

“Tek hedefimiz var, artık bu toplumu hak ettiği yere taşımak, uluslar arası  hukukun bir parçası haline getirmek, bu toplumun genç insanlarını gelecek belirsizliğinden kurtarmak” diyen Akıncı, Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunmanın ödevi olduğunu belirtti.

Bu görevini en iyi şekilde yapmaya devam edeceğini ve bunu yaparken bir diğer toplumun da hakları olduğunu söyleyeceğini kaydeden Akıncı, bunu söylediği için kendisine öfke duyanlar olsa da barışa gitmenin yolunun bu olduğunu ve Kıbrıslı Rumların da bu bakış açısıyla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Sonuçta ortaya çıkacak anlaşmanın halka referanduma sunulacağını ve kendisinin amacının da olayı referandum noktasına kadar taşımak olduğunu ifade eden Akıncı, bu noktaya en kısa sürede ulaşmak için çalıştığını anlattı.

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözülmesinin bölge için de olumlu sonuçlar doğuracağını sözlerine ekleyerek, sonuca elbirliğiyle yürümek gerektiğini kaydetti.

Basınla zaman zaman buluşmaya devam edeceğini kaydeden Akıncı, Bakanlar Kurulu’yla bir araya gelmesinin ardından Cuma gün meclisteki partilerin liderleri, Eylül’de milletvekilleri ve sivil toplum temsilcileriyle görüşeceğini ifade etti. (TAK)


-------------------------------

 

Güven yaratıcı önlemlerde son durum

Güneyde mal bırakmadan Rum malı satın alanların tazminat sorunu nasıl çözülecek?

- “Henüz kriterleri oluşturmanın başındayız. Şu anda önemli olan yakaladığımız olumlu noktayı yaşamak. Bugüne kadar Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurulan konularda, Komisyon herhangi bir yurttaştan para istedi mi? Şimdi kriterlerin oluşması aşamasındayız.
- “BİR mülk üzerinde hem şu anki kullanıcı hem de eski kullanıcı hak iddiasında bulunuyorsa, sanki, iki müracaatçıdan biri kazanacak, bir diğeri kaybedecek gibi bir algı yaratılıyor. Kaybeden olmayacak. Komisyonun görevi her iki tarafa da hakkını teslim edecek çözüm üretmektir.

Bu haber toplam 2018 defa okunmuştur