1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘SAKİN ŞEHİR’de Sahil Yolu Projesi hayat bulacak…
‘SAKİN ŞEHİR’de Sahil Yolu Projesi hayat bulacak…

‘SAKİN ŞEHİR’de Sahil Yolu Projesi hayat bulacak…

‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) üyesi olma özelliğini taşıyan Lefke’de, belediyenin hizmetleri de bu anlayışla başarıyla devam ediyor…

A+A-

Didem MENTEŞ

‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) üyesi olma özelliğini taşıyan Lefke’de, belediye hizmetleri de bu anlayış ile başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, 123 personeliyle canla başla çalışarak, Lefke bölgesinin daha güzel bir çehreye kavuşturulmasına olanak sağlarken, yeni projelerle de imza atmayı sürdürüyor. Özellikle son 3 yılda maddi sıkıntıların yavaş yavaş aşılarak belediyenin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan Aziz Kaya, belediyenin öz kaynaklarıyla bazı yatırımları da gerçekleştirmesine katkı kaymış durumda.

Turistik ve tarihi yerleri koruma açısından çeşitli restorasyon ve yapımlar hayata geçirilirken,  büyük sahil yolu projesi için de adımlar atıldı.

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, YENİDÜZEN’e belediyenin çalışmaları ve yeni projelerle ilgili bilgi verdi.

az1.jpg

“Kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başladık”

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, Lefke Belediyesi’nde 123 personel çalışmakta olduğunu belirterek,Lefke başta olmak üzere 13 köye hizmet verildiğini aktardı.

Lefke Belediyesi’nin maddi konularda bayağı yol aldığını anlatan Aziz Kaya, göreve ilk geldiği zamanlar çok sıkıntı yaşadıklarını ama şuan için bir sıkıntı olmadığını, belediyenin kendi ayakları üzerinde durduğunu dile getirdi. Tahsilat toplamada iyi bir ilerleme sağlandıklarını vurgulayan Kaya,% 65 civarında tahsilat toplandığını, bunu % 80’lere çekmeye hedeflediklerini kaydetti.

“Borç 25 milyon TL civarında”

Piyasaya olan borçların ödendiğini aktaran Kaya, sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığına ilişkin geriye dönük ödemeler yapıldığını da vurguladı. Ocak 2015’ten itibaren güncel olarak vergi borçları ve sosyal yatırımların yapıldığına işaret eden Kaya, sosyal sigorta, ihtiyat sandığı, banka ve vergi borçlarının 25 milyon TL civarında olduğunu açıkladı.

Asfaltlama çalışmaları sürüyor

Lefke’ye bağlı Gaziveren, Yedidalga, Taşpınar ve Yeşilırmak’da yolların % 80’nin yeniden asfaltlandığınıbelirten Aziz Kaya, birkaç ay içerisinde de geriye kalan yerlerin asfaltlanacağını aktardı. Lefke’de gerekli olan taş duvar yerlerin de yapıldığını söyleyen Kaya, belediye binası tamiratının gerçekleştiğini, tamir edilen yerlere yeni şubelerin yerleştirildiğini dile getirdi.

İlk zamanlar araç filosunun çok az olduğunu, 10 taneye yakın araç alındığını belirten Kaya, belediyenin kendi kaynaklarıyla 4 tane daha araç alacağını kaydetti.

Yaşlı Hizmet Birimi hayata geçiyor

Yaşlı Hizmet Birimi’nin önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini söyleyen Kaya, LAÜ ile birlikte çalışmaların yürütüleceğini ifade etti. LAÜ’de düzenli sosyal sorumluluk projesi düzenlendiğini, belediye ile birlikte gerekli çalışmaların ve yardımlaşmanın da yapıldığını aktaran Kaya,  LAÜ’de yaklaşık 9 bin 200- 9 bin 300 civarında öğrenci bulunduğunu söyledi.

 

Kaya, Avrupa Birliği finansmanıyla yürüyüş yolu, bir miktar restorasyon ve müze projelerinin sürdüğünü belirterek, bölgenin turistik değerlerine farkındalık yaratmayı içeren çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

 

“Turistik değerlere farkındalık yaratmayı içeren çalışmalar sürüyor”

Başkan Aziz Kaya, Avrupa Birliği finansmanıyla yürüyüş yolu, bir miktar restorasyon ve müze projelerinin sürdüğünü belirterek, bölgenin turistik değerlerine farkındalık yaratmayı içeren çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

‘Acundu’ isimli bir çeşmenin restorasyonun yapıldığını, 1930 yapımı Kent ve Arkeoloji Müzesi olacak olan binanın restoresinin yapılacağını söyleyen Kaya, Lefke’nin tarihi yerlerinin gezilerek, Lefke Vadisi’ne 13 kilometrelik bir yürüyüş yolunu içeren bütün bir proje olduğunu aktardı.

LefkeBandabuliya (Belediye Pazarı) binasının ve eskiden sinema salonu olarak kullanılan AKM binasının çok ciddi bir tamirattan geçtiğini söyleyen Kaya, Bandabuliya’daki odaların sürekli eğitim merkezi durumuna getirilerek hizmet verileceğini aktardı. Bir takım el işleri ve zanaat işlerinin yapılarak sergilenmesini sağlayacaklarını söyleyen Kaya, şuanda kaynak yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

En önemli projeler arasında Gemikonağı’ndaki yıkık limandan, Cengiz Topel Hastanesi’nin alt kısmının olduğu yere kadar, 3.7 kilometrelik sahil düzenlemesinin yer aldığını dile getiren Aziz Kaya, yeşil alan yürüyüş yolu, bisiklet yolu, büfeler, çocuk parkı ve spor aletlerinin olacağı bir yer yapılacağını ifade etti.

Sahil Yolu Projesi

En önemli projeler arasında Gemikonağı’ndaki yıkık limandan, Cengiz Topel Hastanesi’nin alt kısmının olduğu yere kadar, 3.7 kilometrelik sahil düzenlemesinin yer aldığını dile getiren Aziz Kaya, yeşil alan yürüyüş yolu, bisiklet yolu, büfeler, çocuk parkı ve spor aletlerinin olacağı bir yer yapılacağını ifade etti. Projelendirmenin yapıldığını kaynak için hem AB’ye hem de TC Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’ne projeyi sunduklarını söyleyen Aziz Kaya, etap etap projeyi gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirtti.

Şakin Şehir (Cittaslow) anlayışına göre hareket ediyoruz

Kasım 2015’den beri Lefke’ninCittaslow bölgesi olduğunu anımsatan Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, belediyenin işleyişi ve tüm projelerin Cittaslow anlayışına göre yapılması gerektiğini aktardı.

Yapılaşmadan üretime, üretime desteğe kadar, kadınlara çocuklara ve yaşlılara yönelik hizmetler Cittaslow üzerinden şekillenmesi gerektiğini belirten Aziz Kaya, Lefke bölgesinin en büyük dezavantajının CMC olduğunu ve bir noktaya varılmadığını aktardı.

“Aplıç Kapısı’nın açılması halinde bölgeye katkısı olacak”

Aplıç Kapısı’nın açılması durumunda her şeyden önce psikolojik bir etkisinin olacağını, ardından da bölgeye ekonomik bir getirisi olacağına inan Başkan Aziz Kaya, Yeşilırmak Kapısı’nın açılmasıyla birlikte bir ticaret hacminin oluştuğunu, Aplıç Kapısı’nın açılmasıyla da bu hacmin sağlanabileceğini dile getirdi. Kaya, “Yeşilırmak Kapısı açıldığı zaman bir etkisi olacağı düşünülmüyordu. Ama güneyden gelip oto elektrik, makinistlik işlerini yaptıranlar var. Dövizin yükselmesiyle market ve eczane ihtiyaçlarını gideren Kıbrıslı Rumlar oluyor. Restoranlara da gelenler oluyor” dedi.

Kuzey Kıbrıs’daki yaş sebze meyvede üretimin % 35’lik kısmının Lefke bölgesinde yer aldığını belirten Aziz Kaya, bölgeye öz ürünlerin festivallerinin yapıldığını anımsattı. Yafa portakal, hurma ve Yeşilırmak çilek festivallerinin yapıldığını, 4-5  Haziran’daLefke’de Ceviz Festivali’nin yapılacağını hatırlatan Aziz Kaya, bu festivallerin ekonomiye katkı sağladığını vurguladı.

Aziz Kaya, Lefke bölgesine yapmak istedikleri daha pek çok iş olduğunu da sözlerine ekledi.

f1-001.jpg

Belediyenin köylerdeki asfaltlama çalışmaları sürüyor

Bu haber toplam 2892 defa okunmuştur
Etiketler : , ,